Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022
x

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Το ΓΕΕΘΑ θα εφαρμόσει νέα δέσμη μέτρων στις ένοπλες δυνάμεις με σκοπό την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού.

Νέα δέσμη μέτρων, στο ευρύτερο πλαίσιο των κυβερνητικών δράσεων και οδηγιών, για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού εφαρμόζει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, τα επιτελεία κάθε κλιμακίου διοίκησης και κατά κρίση των αρχηγών τους θα λειτουργούν και θα στελεχώνονται με το κατά το δυνατόν λιγότερο απαιτούμενο προσωπικό και όχι κάτω από το 50% της δύναμης που υπηρετεί σε αυτά, συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού που θα απουσιάζει με πάσης φύσης άδεια.

Με μέριμνα των διοικητών και διευθυντών, θα γίνεται απαρέγκλιτη τήρηση των απώτατων χρονικών ορίων εξάντλησης των δικαιούμενων αδειών, όπως αυτά καθορίζονται στις κείμενες διατάξεις.

Η λειτουργία με το ελάχιστο απαιτούμενο προσωπικό και σε ποσοστό όχι μικρότερο του 30%, ανάλογα με τις λειτουργικές ανάγκες- θα εφαρμοστεί στην Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού, την Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού, την Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Αεροπορίας, το Πολεμικό Μουσείο και τα παραρτήματά του.

Επίσης, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, τον Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών, την Ανώτατη Πανελλήνια Ομοσπονδία Εφέδρων Αξιωματικών, το Ταμείο Αρωγής Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, τον Οικοδομικό Οργανισμό Μονίμων Αξιωματικών του ελληνικού Στρατού, την ΕΘΑ και το Ταμείο Πρόνοιας Ναυτικού.

Ακόμη, στο ίδιο πλαίσιο, θα λειτουργήσουν το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού, το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας, το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, το Ταμείο Αρωγής Μονίμων Πολιτικών Υπαλλήλων του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, τον Ειδικό Λογαριασμό Αλληλοβοήθειας Στρατού, τον Ειδικό Λογαριασμό Αλληλοβοήθειας Ναυτικού, καθώς και τον Ειδικό Λογαριασμό Αλληλοβοήθειας Αεροπορίας.

Σύμφωνα με τη νέα δέσμη μέτρων του ΓΕΕΘΑ, στις στρατιωτικές υπηρεσίες στις οποίες απαιτείται επαφή με το κοινό, όπως για παράδειγμα στο γραφείο ενημέρωσης κοινού, την γεωγραφική υπηρεσία στρατού και όπου είναι εφικτό, η εξυπηρέτησή του θα γίνεται κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού λαμβάνοντας υπόψη τα ισχύοντα μέτρα πρόληψης, με παράλληλη διεκπεραίωση των αιτημάτων και παροχή πληροφοριών µέσω Διαδικτύου.

Ειδικότερα, για τα μέσα μεταφοράς προσωπικού, θα επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού 65% του προβλεπόμενου μέγιστου αριθμού επιβατών ανά όχημα, με το σύνολο των επιβαινόντων να φέρει μάσκα.

Για την παράθεση γευμάτων για όλο το προσωπικό από τις στρατιωτικές λέσχες, τα γεύματα θα εκτελούνται μόνο για κατανάλωση σε συσκευασία πακέτου και όχι για κατανάλωση εντός των εγκαταστάσεών τους.

Για τη χρήση των γυμναστηρίων, αποφασίστηκε ότι θα γίνεται με τους κατάλληλους περιορισμούς και για την εξυπηρέτηση μόνον συγκεκριμένου προσωπικού.

Επιπλέον, αναστέλλονται οι αντιπροσωπείες και συμμετοχή σε σχολεία από και προς το εξωτερικό, οι άδειες εξωτερικού (πλην εξαιρετικών περιπτώσεων και κατά κρίση των Επιτελείων) η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε διακρατικές και διεθνείς ασκήσεις, ενώ οι νέες δραστηριότητες θα εξετάζονται κατά περίπτωση.

Οι ορκωμοσίες στρατευμένων θα εκτελούνται σε εξωτερικούς χώρους και σε δύο ημέρες, με ισομερή διαχωρισμό νεοσυλλέκτων οπλιτών και χωρίς την παρουσία προσκεκλημένων. Η άδεια ορκωμοσίας των νεοσυλλέκτων θα χορηγηθεί τον τελευταίο μήνα της θητείας τους.

Οι τελετές πάσης φύσεως - όπως παράδοση και παραλαβή καθηκόντων, ορκωμοσίες, παράδοση αναμνηστικών κτλ - θα εκτελούνται σε εξωτερικούς χώρους με ελάχιστη αντιπροσωπεία - άγημα και χωρίς προσκεκλημένους - δεξιώσεις.

Η διενέργεια συναντήσεων αλλά και συσκέψεων θα γίνεται τηρούμενης της απόστασης του ενάμιση μέτρου και με τη συμμετοχή έως επτά ατόμων.

Παράλληλα, συνεχίζεται η αναστολή πάσης φύσεως συγκεντρώσεων προσωπικού, καθώς και εθιμοτυπικών εκδηλώσεων-επισκέψεων, όπως επίσης και της διάθεσης προσωπικού και μέσων στο πλαίσιο των κοινωνικών δραστηριοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που απαιτείται συμμετοχή προσωπικού, θα παρέχονται σχετικές οδηγίες.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού θα συνεχίσει την κατασκευή ειδικών κυτίων (αντισηπτικό, μάσκες, γάντια) για την πρόληψη μετάδοσης του κορονοϊού και για την κάλυψη αναγκών κατάταξης της ΕΣΣΟ, σύμφωνα με τις ανάγκες των Επιτελείων.

Με μέριμνα των Επιτελείων θα υφίστανται σε επάρκεια και σε όλες τις μονάδες και στρατιωτικές υπηρεσίες μέσα πρόληψης μετάδοσης του κορονοϊού (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό υγρό).

Επιπλέον, συνεχίζεται η χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας στο προσωπικό που τη δικαιούται και ανήκει στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, τηρώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Τέλος, συνιστά ατομική ευθύνη η σχολαστική τήρηση των μέτρων, δίνοντας έμφαση στην τήρηση της ατομικής υγιεινής, στη χρήση μάσκας από το σύνολο του προσωπικού, σε όλους τους κλειστούς και εξωτερικούς χώρους και στους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης με τήρηση ελάχιστης απόστασης 1,5 μέτρου.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ