Skip to main content

Νέα μορφή κατασκοπείας μέσω λαμπτήρα LED

Οι θόρυβοι δημιουργούν ηχητικά κύματα, τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν δονήσεις σε λαμπτήρες LED.

Όποιος έχει δει ταινίες τύπου Τζέιμπς Μποντ μπορεί να φανταστεί πώς παρακολουθούνται οι συνομιλίες ανθρώπων σε κλειστούς χώρους. Το συνηθέστερο είναι να τοποθετούνται κοριοί σε τέτοια σημεία ώστε να μην γίνονται εύκολα αντιληπτοί από τα θύματα της παρακολούθησης. Οι κατάσκοποι κρύβουν τα μίνι μικρόφωνα σε κάδρα, διακόπτες αλλά και σε λάμπες. Σε σταθμευμένα μίνι-βαν έξω από τους χώρους παρακολούθησης οι «ειδικοί» καταγράφουν τις συνομιλίες με τα μηχανήματά τους. Έτσι τουλάχιστον στις παλιές ταινίες του Χόλιγουντ.

Οι πιο σύγχρονες μέθοδοι στηρίζονται στο χακάρισμα των κινητών τηλεφώνων ή υπολογιστών των υπό παρακολούθηση ατόμων και η εξ΄ αποστάσεως ενεργοποίηση των μικροφώνων ή της κάμερας των συσκευών τους.

Κατασκοπεία βασισμένη στις δονήσεις των λαμπτήρων LED

Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν την ύπαρξη μικροφώνου. Ισραηλινοί ερευνητές κατάφεραν όμως τώρα να κατασκοπεύσουν ένα δωμάτιο με τη βοήθεια των δονήσεων που προκαλεί η ανθρώπινη ομιλία σε λαμπτήρες LED.

Οι θόρυβοι σε κλειστούς χώρους -ομιλία ή και μουσική- δημιουργούν ηχητικά κύματα, τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν πολύ ελαφρές δονήσεις σε λαμπτήρες LED. Με τον τρόπο αυτό μεταβάλλεται η φωτεινότητα του λαμπτήρα. Μολονότι σε πολύ μικρό βαθμό, αρκεί για τον καθορισμό της διάρκειας και της συχνότητας του τόνου (της φωνής).

Μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά λειτουργεί όντως. Ερευνητές του Ben-Gurion University of the Negev και του Weizmann Institute of Science παρουσίασαν λεπτομερώς στις ιστοσελίδες τους το φαινομενικά απλό πείραμα με ένα σύντομο βίντεο και φωτογραφικό υλικό.

Το πείραμα

Από μια εξωτερική γέφυρα οι επιστήμονες εστίασαν το τηλεσκόπιό τους (απλή κατασκευή) σε έναν λαμπτήρα LED, ο οποίος βρισκόταν εντός παρακείμενου κτιρίου σε απόσταση 25 μέτρων. Στο «υπό κατασκοπεία» δωμάτιο οι ερευνητές αναπαρήγαγαν τρεις διαφορετικούς ήχους: τραγούδια των Coldplay και των Beatles καθώς και μια από τις περιβόητες ομιλίες του Τραμπ «We make Amerika great again».

Τα ληφθέντα στο τηλεσκόπιο σήματα περνούν από ένα ειδικό πολυεπίπεδο φίλτρο (με equalizer κα.) με αποτέλεσμα να ακούγονται εν συνεχεία οι θόρυβοι από το δωμάτιο σε πραγματικό χρόνο. Αν και ο ήχος είναι αρκετά υπόκωφος, οι επιστήμονες μπορούσαν να αναγνωρίσουν τις μεμονωμένες λέξεις, το ρυθμό και τη μελωδία. Οι Ισραηλινοί ονόμασαν τη νέα αυτή μέθοδο «Lamphone».

Ήδη το 2014 ερευνητές στο Massachusetts Institute of Technology (MIT) είχαν καταφέρει σε συνεργασία με τις Microsoft και Adobe να αναπτύξουν έναν αλγόριθμο, με τη βοήθεια του οποίου μπορούσε να γίνει αναπαράσταση ηχητικού σήματος μέσω της ανάλυσης μικρών δονήσεων. Στα πειράματά τους οι επιστήμονες εστίαζαν σε ένα σακουλάκι τσιπς αλλά και σε μια γλάστρα. Η αναπαράσταση του ήχου απαιτούσε όμως πολύ χρόνο. Οι ισραηλινοί επιστήμονες το πέτυχαν τώρα σε πραγματικό χρόνο.

Επίσης εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τα «υποκλαπέντα» μέσω του λαμπτήρα δεδομένα δεν γίνονται αντιληπτά μόνο από το ανθρώπινο αυτί. Στο βίντεο των επιστημόνων φαίνεται ότι οι ήχοι αναγνωρίστηκαν και από γνωστές εφαρμογές αναγνώρισης μουσικής, όπως το «Shazam». Τα αποτελέσματα των ερευνών αναμένεται να μπουν τώρα στο μικροσκόπιο του επιστημονικού κόσμου, ενώ τον Αύγουστο θα παρουσιαστούν σε διάσκεψη ειδικών.

Αλεξάντερ Φρόιντ

Eπιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: Deutsche Welle