Skip to main content

Αναστολή στρατιωτικής δραστηριότητας σε 13 ελληνικά νησιά ζητά η Τουρκία

Ενώ παραμένει άδηλο τι ακριβώς θα γίνει με το Oruc Reis, η Τουρκία εξέδωσε νέα ΝΟΤΑΜ, θέτοντας ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης για ελληνικά νησιά.

Με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Τουρκία, ουσιαστικά μόλις μια ημέρα πριν από τη λήξη της ΝΑVΤΕΧ για το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, απαιτεί την αναστολή οποιασδήποτε στρατιωτικής δραστηριότητας σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Πρόκειται για την Ρόδο, το Καστελόριζο, την Σαμοθράκη, τον Άγιο Ευστράτιο, την Χίο, τα Ψαρά, την Ικαρία, την Λήμνο, την Μυτιλήνη, την Σάμο, την Τήλο, την Χάλκη, και την Πάτμο.

Φαίνεται πως η Άγκυρα, μερικές μέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην οποία θα συζητηθούν πιθανές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, παίρνει θέση διατηρώντας ψηλά τους τόνους.

Πάντως σήμερα, τελευταία μέρα ισχύος της ΝΑVΤΕΧ που μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής δεν είχε ανανεωθεί, το Oruc Reis έφτασε σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων από τη νήσο Στρογγύλη. Τούρκοι αξιωματούχοι πάντως είχαν ανακοινώσει πρόσφατα ότι με αυτή την τελευταία ΝΑVΤΕΧ θα έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην εν λόγω περιοχή. Αναμενόμενη λοιπόν θα είναι η επιστροφή του ερευνητικούμ πλοίου για ανεφοδιασμό και αξιολόγηση των στοιχείων.

Διλήμματα στρατηγικής για την Άγκυρα

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι, εάν πράγματι Oruc Reis αποχωρήσει από τη περιοχή, μήπως αυτό θα συνιστά απλώς μια στρατηγική κίνηση ενόψει της συνόδου κορυφής και μετά θα ακολουθήσει η επόμενη φάση. Δηλαδή είτε η αποστολή γεωτρύπανου από την Τουρκία, είτε, ακόμα χειρότερα, μια πιθανή αδειοδότηση για διεξαγωγή γεωτρήσεων στις περιοχές του πρόσφατου τουρκολιβυκού συμφώνου.

Ανδρέας Ρομπόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle