Skip to main content

Νέα Παραλία: Κλειστές οι δημόσιες τουαλέτες, στη θέση τους τοποθετούνται χημικές

Προβλέπεται να τοποθετηθούν κοντά στις κανονικές τουαλέτες που όμως δεν έχουν λειτουργήσει σχεδόν ποτέ ή λειτούργησαν μόνο για κάποιο χρονικό διάστημα

Σύμφωνα με έναν αστικό μύθο, ο μακαρίτης τροβαδούρος Μανόλης Αγγελόπουλος, Ρομά στην καταγωγή, όταν κάποια στιγμή αποφάσισε η μητέρα του να πάει να ζήσει μαζί του, στο ευρύχωρο σπίτι του, του ζήτησε να της στήσει κάπου σε μια γωνιά ένα τσαντίρι, επειδή έτσι είχε μάθει να ζει. Τον μύθο αυτόν θυμίζει το θέμα υπ.αρ.9 το οποίο συζητά αύριο το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Οι δημοτικοί σύμβουλοι καλούνται να εγκρίνουν εισήγηση της διοίκησης του δήμου η οποία προβλέπει να τοποθετηθούν τρεις χημικές τουαλέτες κατά μήκος της νέας παραλίας, την ώρα που υπάρχουν ήδη σε αυτήν συνολικά έξι κανονικές τουαλέτες, εκ των οποίων λειτουργούν, όμως, μόνον οι δύο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εισήγηση πρόκειται να τοποθετηθούν χημικές τουαλέτες στην περιοχή του Βασιλικού θεάτρου, στο ύψος της Σχολής Τυφλών και πλησίον του αντλιοστασίου της ΕΥΑΘ. Παρότι σε γειτνίαση με αυτά τα σημεία βρίσκονται κανονικές δημόσιες τουαλέτες οι οποίες όμως, δεν έχουν λειτουργήσει σχεδόν ποτέ ή λειτούργησαν μόνο για κάποιο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με το σκεπτικό της εισήγησης σκοπός είναι “να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση του κοινού και των επισκεπτών κατά την περίοδο της πανδημίας σε συνδυασμένη λειτουργία και συντήρησή τους με τους ήδη υφιστάμενους κοινόχρηστους χώρους υγιεινής”.



Μόνον που η πλειονότητα των υφιστάμενων κοινόχρηστων χώρων υγιεινής είναι ουσιαστικά εκτός λειτουργίας εδώ και πολλά χρόνια καθώς ούτε η προηγούμενη ούτε η σημερινή δημοτική αρχή κατάφερε να τις λειτουργήσει, είτε με ίδια μέσα, αξιοποιώντας δηλαδή το προσωπικό του δήμου, είτε μέσω σύμβασης παραχώρησης σε ιδιώτες.

Κατά μήκος της νέας παραλίας υπάρχουν έξι κοινόχρηστες τουαλέτες. Σύμφωνα με τον Πρόδρομο Νικηφορίδη, εκ των αρχιτεκτόνων της νέας παραλίας και πρόεδρο του συλλόγου “Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας”, από τις έξι, σε λειτουργία είναι μόνον οι δύο, στον κήπο των Γλυπτών, εντός του καφέ που λειτουργεί σε εκείνο το σημείο και στον κήπο των Ρόδων. “Από τις υπόλοιπες τέσσερις, κάποιες λειτούργησαν περιστασιακά για ένα διάστημα, όπως αυτή του Λευκού Πύργου και του κήπου των Εποχών, ενώ άλλες, στον κήπο της Άμμου και στον κήπο του Αλέξανδρου, έχουν καταληφθεί και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνον από τους υπαλλήλους των διευθύνσεων Καθαριότητας και Περιβάλλοντος και Πρασίνου του δήμου”.



Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Μάκη Κυριζίδη όλες οι προσπάθειες που έγιναν απέβησαν άκαρπες. “Η προηγούμενη διοίκηση έκανε δύο διαγωνισμούς για τις παραχωρήσει σε ιδιώτη να τις λειτουργήσει, αλλά και οι δύο απέβησαν άγονοι”. Ο κ. Κυριζίδης επισημαίνει ότι και επί προηγούμενης δημοτικής αρχής καθώς και επί ημερών της διοίκησης Ζέρβα έγιναν πολλοί βανδαλισμοί σε αυτές τις τουαλέτες. “Κάποιες έχουν ανακαινιστεί δυο και τρεις φορές, αλλά έπειτα από λίγο και πάλι καταστρέφονται”. Ο αντιδήμαρχος τονίζει, επίσης, ότι τουαλέτες διαθέτουν πλέον και όλα τα γυάλινα περίπτερα που έχουν παραχωρηθεί και λειτουργούν και μπορεί να τις χρησιμοποιεί το κοινό.

Ωστόσο, η διαχρονική εγκατάλειψη στην τύχη τους των κοινόχρηστων χώρων υγιεινής δεν παύει να αποτελεί μια ήττα για τον δήμο. Επιπλέον, οι χημικές τουαλέτες, εάν και όταν θα τοποθετηθούν, καθώς πρόκειται να μεσολαβήσει διαγωνισμός για την ανακήρυξη αναδόχου, πέραν της προσωρινότητάς τους, αδυνατούν να εξυπηρετήσουν άτομα με αναπηρία. Επίσης, κατά το παρελθόν, όταν και πάλι είχαν τοποθετηθεί σε τρία σημεία της νέας παραλίας χημικές τουαλέτες, οι συνθήκες υγιεινής ήταν αποκρουστικές, βουτηγμένες στη βρομιά, με συνέπεια να μη χρησιμοποιούνται.