Skip to main content

Νέα πυρά από τη Βόρεια Κορέα ως απάντηση ως απάντηση στα στρατιωτικά γυμνάσια της Σεούλ

Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μια έβδομη πυρηνική δοκιμή.

O στρατός της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε σήμερα ότι ζήτησε από το πυροβολικό του να προχωρήσει σε νέες βολές στα ανοικτά των ανατολικών και των δυτικών ακτών της χώρας, σε απάντηση στα στρατιωτικά γυμνάσια της Νότιας Κορέας, μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA.

Στο μεταξύ η Σεούλ επέκρινε την Πιονγκγιάνγκ για τις χθεσινές βολές οβίδων πυροβολικού στα ανοικτά των ανατολικών και δυτικών ακτών της, με στόχο «τη θαλάσσια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» που ορίστηκε με τη συμφωνία του 2018 με στόχο την αποτροπή των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap.

Η Βόρεια Κορέα έχει αυξήσει τις τελευταίες εβδομάδες τις εκτοξεύσεις πυραύλων και τα στρατιωτικά γυμνάσια, με τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ να εκτιμούν ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ- Ουν ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μια έβδομη πυρηνική δοκιμή.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε χθες, Τρίτη, το βράδυ περίπου 250 οβίδες, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο στρατού της Νότιας Κορέας, το οποίο χαρακτήρισε την κίνηση «κατάφωρη παραβίαση» της συμφωνίας του 2018. Καμία από τις οβίδες δεν έπεσε στα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας.

«Ζητάμε έντονα από τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει αμέσως αυτές τις ενέργειες», υπογράμμισε το νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο σε ανακοίνωσή του την οποία μετέδωσε το Yonhap.

«Οι συνεχείς προκλήσεις της Βόρειας Κορέας αποτελούν ενέργειες που υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα της κορεατικής χερσονήσου και της διεθνούς κοινότητας», συνέχισε.

Η Πιονγκγιάνγκ επισήμανε από την πλευρά της σήμερα ότι με τα πυρά αυτά απάντησε «στα πολεμικά γυμνάσια του εχθρού εναντίον του Βορρά» κατά μήκος των συνόρων.

Ο νοτιοκορεατικός στρατός «εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες από πολλαπλούς εκτοξευτήρες στη γραμμή του μετώπου (...) από τις 9:55 ως τις 17:22 στις 18 Οκτωβρίου», κατήγγειλε εκπρόσωπος του Λαϊκού Στρατού της Κορέας (KPA) σε ανακοίνωσή του.

Εξάλλου τη Δευτέρα η Σεούλ ξεκίνησε την ετήσια στρατιωτική άσκηση Hoguk, η οποία ολοκληρώνεται στις 28 Οκτωβρίου, ενώ είχαν προηγηθεί κοινά γυμνάσια με τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ