Skip to main content

Συνεχίζει επιθετικά η Τουρκία: Νόμιμες οι ενέργειες στην Αν. Μεσόγειο

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «θα συνεχίσει την προάσπιση των συμφερόντων της».

«Δίκαιες και νόμιμες» χαρακτηρίζει η Άγκυρα τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και επιμένει ότι θα συνεχίσει «να προασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της χωρίς συμβιβασμό.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, έπειτα από συνεδρίαση 3,5 ωρών εξέδωσε ανακοίνωση σημειώνοντας ότι «έγινε αξιολόγηση της στάσης κάποιων παικτών που συνασπίζονται έχοντας κοινό παρονομαστή την αντιπαλότητά απέναντι στις δίκαιες και νόμιμες ενέργειες της χώρας μας στην ανατολική Μεσόγειο» και πρόσθεσε ότι «θα συνεχιστεί η προάσπιση, χωρίς καμιά υποχώρηση, των δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας στην ξηρά, τη θάλασσα και στον αέρα».

Παράλληλα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας, διαμηνύει ότι θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτικές συμβουλές στη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης: «Η χώρα μας θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτικές συμβουλές στηρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης για ειρήνη και ευημερία, διατηρώντας την εδαφική ακεραιότητά της». Μάλιστα η Αγκυρα καλεί την διεθνή κοινότητα «να επιδείξει μια ηθική στάση απέναντι στις σκοτεινές δυνάμεις που στοχεύουν τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης και τη βούληση του λιβυκού λαού».

Τούρκος πρέσβης: «Όλα γίνονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο»

«Όλα γίνονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» απάντησε ο Τούρκος πρέσβης μετά το διάβημα της Αθήνας για τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας, με τις έρευνες από Ρόδο έως την Κρήτη.

Σύμφωνα με το ΜEGA το οποίο επικαλείται τουρκικές διπλωματικές πηγές, ο Τούρκος πρέσβης, Μπουράκ Οζούγκεργκιν, τόνισε ότι οι θέσεις της Τουρκίας όσον αφορά τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, του προβλήματος της Κύπρου, της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, της Λιβύης και της περιοχής ως συνόλου είναι γνωστές και διαφανείς.

Μάλιστα επισήμανε ότι οι κινήσεις που γίνονται είναι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, σημειώνοντας πως η Άγκυρα έχει επανειλημμένα καλέσει σε διάλογο την Ελλάδα, χωρίς να λάβει απάντηση.

Ο Οζούγκεργκιν φέρεται να είπε ότι θα πρέπει οι γείτονες να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν.

Μήνυμα προς την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου έστειλε και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ καλώντας παράλληλα την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα των δύο χωρών (δείτε περισσότερα ΕΔΩ).