Skip to main content

Νέα πρόκληση από το τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν υπάρχουν Ελληνόπουλα στα Πομακοχώρια

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναδημοσίευσε ανακοίνωση που καταδίκασε τους χαρακτηρισμούς του πρωθυπουργού μιλώντας για "πομακοχώρια" και "Ελληνόπουλα».

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας προχώρησε πριν από λίγες ώρες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναδημοσιεύοντας ανακοίνωση της "Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης".

Με αφορμή την προ ημερών τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με μαθητές του νηπιαγωγείου Πάχνης στην Ξάνθη, η λεγόμενη "Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης", μέσω ανάρτησης στο Twitter, καταδίκασε τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός μιλώντας για "πομακοχώρια" και "Ελληνόπουλα".

''Καταγγέλλουμε τις φράσεις 'Πομακοχώρια' και 'Ελληνόπουλα' του πρωθυπουργού της Ελλάδας κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την τηλεδιάσκεψη που έκανε στις 18 Μαΐου ημέρα Τρίτη με τη δασκάλα και τους μαθητές του νηπιαγωγείου Πάχνης. Εκτιμούμε πως πρόκειται για μία στάση ενάντια στα αιτήματα της μειονότητας και άρνηση της επίσημης ταυτότητάς μας. Καλούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει αυτού του είδους τις πολιτικές επιβολής και να είναι πιο εποικοδομητική στο θέμα της ελευθερίας της μειονότητας να εκφράσει τον εαυτό της'', σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ έσπευσε να αναδημοσιεύσει την ανακοίνωση της επιτροπής συμπληρώνοντας σε δική του ανάρτηση:

''Υποστηρίζουμε τη δήλωση του συμβουλίου και για άλλη μια φορά καλούμε την Ελλάδα να τερματίσει την άρνηση της τουρκικής ταυτότητας των συγγενών μας που ζουν στη χώρα τους και να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)''.

Πηγή: capital.gr