Skip to main content

Νέα σύλληψη Καβαλά εν μέσω φημών για νέο πραξικόπημα

Μια από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες της υπόθεσης Γκεζί, αν και δικαιώθηκε μετά από 804 μέρες προφυλάκισης, δεν μπόρεσε να χαρεί τελικά την ελευθερία

Αυτή την φορά με εξπρές ένταλμα της εισαγγελίας προσήχθη με κατηγορίες για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016. Ο Οσμάν Καβαλά αναμένεται σήμερα να καταθέσει στον εισαγγελέα που ενδέχεται και πάλι να καταθέσει αίτημα προφυλάκισης.

Στο μεταξύ έχουν ήδη εκτελεστεί εκατοντάδες συλλήψεις σε στρατό και δικαστικό σώμα με την κατηγορία συμμετοχής στην οργάνωση Γκιουλέν.

Φήμες για νέα απόπειρα πραξικοπήματος

Χθες είχαν κορυφωθεί στην Τουρκία οι φήμες για απόπειρα νέου πραξικοπήματος μετά από έκθεση αμερικανικού think thank η οποία εκδόθηκε τον Ιανουάριο και προέβλεπε τέτοιο ενδεχόμενο. Η συζήτηση φούντωσε με την δήλωση του άτυπου κυβερνητικού εταίρου Ντεβλέτ Μπαχτσελί που είπε ότι όποιος διανοηθεί πραξικόπημα θα βρει μπροστά του 82 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες.

Η απάντηση του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος ήταν άμεση. Ο κ Τσελίκ είπε πως τέτοιες συζητήσεις στην παρούσα κρίσιμη φάση είναι πολυτέλεια και αποτελούν προσπάθεια αποπροσανατολισμού του τουρκικού στρατού που κάνει το καθήκον του σε δύσκολες συνθήκες στην Συρία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 οι συλλήψεις δεν σταμάτησαν σχεδόν ποτέ. Κάθε εβδομάδα ολοκληρώνονται έρευνες που οδηγούν σε δεκάδες εντάλματα σύλληψης κατηγορούμενων για συμμετοχή ή στήριξη στην οργάνωση του Γκιουλέν.

Ανδρέας Ρομπόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle