Skip to main content

Θαλάσσια ρύπανση στο αλιευτικό καταφύγιο Νέων Μουδανίων

Ο δήμος Προποντίδας καταγγέλλει ότι έχει ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία την απομάκρυνση του πλοίου χωρίς ωστόσο να βρει ανταπόκριση.

Θαλάσσια ρύπανση μικρής έκτασης (20 τ.μ) διαπιστώθηκε, σήμερα το πρωί από το Λιμενικό Σώμα στο αλιευτικό καταφύγιο Νέων Μουδανίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΛΣ, η ρύπανση είναι ιριδίζουσας μορφής από σεντινόνερα και λάδι μηχανής που προήλθε από εισροή ύδατος στον χώρο του μηχανοστασίου του πρυμναίου μέρους του κατασχεμένου Φ/Γ πλοίου ''Elizabeth'' πρώην σημαίας Βολιβίας, που βρίσκεται προσδεδεμένο στο αλιευτικό καταφύγιο Νέων Μουδανιών.

Στην περιοχή τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα και απορροφητικά υλικά και η ρυπαίνουσα ουσία περιορίστηκε μέσα σε αυτό.

Διενεργείται προανάκριση από το Β' Λιμενικό Τμήμα Νέων Μουδανιών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης.

Η ανακοίνωση του δήμου:

Σύμφωνα με τον δήμο Ν. Προποντίδας, ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης προς αποφυγήν δυσμενών επιπτώσεων στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Συγκεκριμένα κινητοποιήθηκε άμεσα το προσωπικό του Δήμου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και τοποθετήθηκαν πλωτά φράγματα γύρωθεν του πλοίου καθώς και απορροφητικά υλικά προς αποφυγήν ρύπανσης,ενώ έχει ήδη αναλάβει τις περαιτέρω απαραίτητες εργασίες εξειδικευμένη εταιρία δυνάμει του υπ΄ αρ. πρωτ. 264/24-4-2019 εγγράφου της Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και σύμφωνα με το ανωτέρω αναφερόμενο σχέδιο αντιμετώπισης ανάλογων περιστατικών.

«Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και ο Δήμαρχος προσωπικά έχουν επανειλημμένως κοινοποιήσει στο Ελληνικό Δημόσιο, όπως αυτό εκπροσωπείται από το Υπουργείο Οικονομικών καθώς και στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής σωρεία εγγράφων και εξωδίκων ώστε να απομακρυνθεί το πλοίο σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατ΄ άρθρο 177 παρ. 6 γ του Ν.2690/2001,όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 8 του Ν. 4474/2017 πλην όμως δεν υπήρξε ανάλογη ανταπόκριση εκ μέρους των αρμοδίων Υπουργείων επικαλουμένων κατά περίπτωση, δυσχέρεια εφαρμογής των ανωτέρω διατάξεων του Νόμου», καταλήγει ο δήμος.