Skip to main content

Νεάπολη-Συκιές: Μνημείο για τις Γενοκτονίες Ποντίων και Μικρασιατών (φωτο)

Ο γλύπτης Γιώργος Τσάρα θα φιλοτεχνήσει το μνημείο που θα θυμίζει τις Γενοκτονίες του Ελληνισμού, στους κατοίκους του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Η ανέγερση ενός μνημείου που δεν θα επιτρέψει στη λήθη να επιβληθεί, είναι μια απόφαση από μόνη της σημαντική. Ειδικότερα, όταν πρόκειται για τις δυο μεγαλύτερες καταστροφές που υπέστη το έθνος τα τελευταία 100 χρόνια.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου Νεάπολης-Συκεών, οι γενοκτονίες του ποντιακού και του μικρασιατικού ελληνισμού είναι φρικαλεότητες που δεν πρέπει να ξεχαστούν και τιμώντας την ιστορική μνήμη, ο δήμος αποφάσισε να τοποθετήσει ένα μνημείο. «Ευδιάκριτο, ξεχωριστό, επιβλητικό, που όμοιο του να μην υπάρχει στη Θεσσαλονίκη», όπως τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Θεωρώ πως χρωστάμε στην περιοχή ένα μνημείο τέτοιο. Η γενοκτονία του ποντιακού και του μικρασιατικού πληθυσμού σημάδεψαν το έθνος και τη χώρα. Τέτοια γεγονότα, που σφράγισαν την ιστορία με αιματοκύλισμα, διώξεις και σφαγές, δεν πρέπει να ξεχαστούν για να μη ξανασυμβούν. Αποφασίσαμε και φέραμε το θέμα σε ανοιχτή διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους, έτσι ώστε να προχωρήσει ομαλά η διαδικασία και να μη χαθεί χρόνος. Πρόκειται για ένα έργο τέχνης και ως τέτοιο, η απόφαση οφείλει να είναι συνολική. Πρέπει να τονίσω πως έχει ήδη προηγηθεί συνάντηση με τα προεδρεία των ποντιακών συλλόγων» είπε ο Σίμος Δανιηλίδης.

Η πρόταση για την σχεδίαση του μνημείου έγινε στον γλύπτη Γιώργο Τσάρα, καθηγητή καλών τεχνών στο ΑΠΘ. Ο χώρος τοποθέτησης είναι το πάρκο μεταξύ της λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου και των οδών Ναυπάκτου, Κορυτσάς και Ρήγα Φεραίου.

Ο γλύπτης παρουσίασε τα σχέδια κι εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν στην επιλογή. «Μια κεκλιμένη στήλη ύψους 6 μέτρων, επενδυμένη με μαύρο γρανίτη που ως καθρέφτης αντανακλά το περιβάλλον. Ύψος 6 μέτρων καθώς ο χώρος περιβάλλεται από ψηλές οικοδομές και το μνημείο δεν πρέπει να υστερεί. Στην κορυφή, επτά φωτισμένα πουλιά, για να μεταφέρουν παντού το μήνυμα της ζώσας μνήμης. Στη βάση της στήλης, θα υπάρχουν δυο απεικονίσεις : στη μία πλευρά το δράμα των πόντιων και στην άλλη των μικρασιατών, αλλά συνδεδεμένα μεταξύ τους ως ένα» είπε ο Γιώργος Τσάρας, που υπολογίζει πως για την σχεδίαση και κατασκευή θα χρειαστούν περίπου έξι μήνες.