Skip to main content

Νεάπολη-Συκιές: Προς έγκριση το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός του 2022

Με τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης ολοκληρώθηκε στον δήμο Νεάπολης-Συκεών η κορυφαία διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου.

Με τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης (Δ.Ε.Δ.) ολοκληρώθηκε η κορυφαία διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου της δημοτικής Αρχής του δήμου Νεάπολης-Συκεών, κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση της οποίας ο Προϋπολογισμός (69,7 εκατ. ευρώ) και το Τεχνικό Πρόγραμμα (15,5 εκατ. ευρώ) για το 2022 πέρασαν από το… μικροσκόπιο των μελών της και των πολιτών που συμμετείχαν στη διαδικασία.

Η συνεδρίαση της ΔΕΔ πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Novoville (29.9.2021), που μετέτρεψε την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου σε στούντιο, όπως το ίδιο συνέβη και τις προηγούμενες ημέρες με τις τηλεδιαβουλεύσεις για τις Δ.Ε. Συκεών, Νεάπολης- Πεύκων και Αγ. Παύλου. Στο πάνελ βρίσκονταν ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Στέλιος Γκατζές (Τεχνικών Έργων) και Δημήτρης Ζιγκερίδης (Οικονομικών), οι οποίοι -υπό τον συντονισμό της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωάννας Αλεξιάδου- απαντούσαν στις δεκάδες ερωτήσεις και τοποθετήσεις των πολιτών. Να σημειωθεί ότι η Διαβούλευση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με τα απολογιστικά στοιχεία της συμμετοχής των πολιτών να πιστοποιούν τη διεύρυνση της συμμετοχικότητας μέσω των τηλεδιαβουλεύσεων.

Έτσι, με τη θετική γνωμοδότηση της ΔΕΔ, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους φορέων του δήμου και δημότες, τόσο το Τεχνικό Πρόγραμμα όσο και ο Προϋπολογισμός πήραν την άγουσα για την έγκρισή τους από το Δημοτικό Συμβούλιο, έχοντας ενσωματωθεί ιδέες και προτάσεις των πολιτών και κατοίκων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, η διαδικασία της διαβούλευσης έχει καθιερωθεί στον δήμο Νεάπολης-Συκεών εδώ και χρόνια πολύ πριν θεσπιστεί ως υποχρεωτική από το νόμο-μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», με τη δημοτική Αρχή να βρίσκεται με τους πολίτες και τους φορείς σε ένα διαρκή διάλογο και επικοινωνία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Επίσης, έχουν καθιερωθεί και θεσμικές τοπικές διαβουλεύσεις με τους κατοίκους ανά Δημοτική Ενότητα, προκειμένου να συγκεντρωθούν και να καταγραφούν οι προτάσεις τους για την περιοχή και που θα πρέπει να ενταχθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό. Κορυφαίο όργανο της διαβούλευσης αυτής είναι η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης.

«Στοιχείο δημοκρατίας…»

«Για μας η ανοιχτή δημόσια συζήτηση για τα δημοτικά ζητήματα, αποτελεί στοιχείο δημοκρατίας και αποτελεσματικής διοίκησης. Έχουμε καθιερώσει τις τοπικές διαβουλεύσεις ως το γόνιμο πεδίο επικοινωνίας και συμμετοχής. Επιζητούμε τον προβληματισμό, την κριτική, τις απόψεις, τις προτάσεις και τις ιδέες των συμπολιτών μας. Θέλουμε να συναποφασίζουμε και να συνδιαμορφώνουμε μαζί τους, τις πολιτικές μας. Έτσι πορευτήκαμε τόσο χρόνια κι έτσι συνεχίζουμε», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Όπως τόνισε κατά την εισήγησή του, «στο επίκεντρο της πολιτικής μας είναι ο άνθρωπος και η ανάγκη του να ζει σε μια πόλη φιλική και πράσινη με τις απαραίτητες υποδομές πρόνοιας, εκπαίδευσης, πολιτισμού και αθλητισμού, με ευκαιρίες μόρφωσης, ψυχαγωγίας και αναψυχής. Στο κέντρο του ενδιαφέροντός μας είναι οι αδύναμοι συμπολίτες μας, οι ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, η υγεία των πολιτών, η απόλυτη ανάγκη διατήρησης της κοινωνικής συνοχής. Και σήμερα είμαστε περήφανοι που πετυχαίνουμε τους στόχους μας, που κάνουμε αυτά που λέμε, που γινόμαστε χρήσιμοι στην πόλη και την κοινωνία».

Αναφερόμενος στο Τεχνικό Πρόγραμμα υπογράμμισε ότι αυτό «δεν είναι ένα στατικό πρόγραμμα ετήσιας διάρκειας, αλλά είναι ένα συνεχιζόμενο πρόγραμμα έργων που ήδη εκτελούνται, που δημοπρατήθηκαν και θα εκτελεστούν και έργων που πρόκειται να δημοπρατηθούν μέσα στο έτος», ενώ ο «προϋπολογισμός του 2022 και η εκτέλεσή του αποτελεί τμήμα ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού με σαφείς στόχους και ιεραρχημένες προτεραιότητες».

«Νοικοκυρεμένος δήμος…»

Όπως ανέφερε, «ο προϋπολογισμός του 2022 συμπυκνώνει την θέληση της δημοτικής Αρχής να διατηρήσει ένα νοικοκυρεμένο δήμο, να διαχειριστεί με απόλυτη διαφάνεια, νομιμότητα και εντιμότητα τα οικονομικά και τις δημοτικές υποθέσεις και να προωθήσει όλες τις αναγκαίες αναπτυξιακές επιλογές με συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Αποτυπώνει τη συνεχή προσπάθεια για τη διατήρηση της υγιούς και θετικής οικονομικής θέσης του δήμου. Ταυτόχρονα ενισχύει τις αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές της περιοχής, στο πλαίσιο των στόχων και των επιδιώξεων του επιχειρησιακού μας σχεδιασμού».

«Γνωρίζουμε όλοι πως ο δήμος μας έχει μια άριστη οικονομική κατάσταση με υψηλά χρηματικά διαθέσιμα και εξασφαλισμένους πόρους. Δεν χρωστάει και δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις. Σήμερα βρισκόμαστε στην πλεονεκτική θέση, παρά τις τεράστιες περικοπές στην κρατική επιχορήγηση των δήμων, να έχουμε τη δυνατότητα να επενδύουμε σε έργα, υποδομές, σε κοινωνικές, πολιτιστικές και άλλες δράσεις. Δεν αφήνουμε καμία ευκαιρία να πάει χαμένη. Στο πλαίσιο αυτό εργαζόμαστε ώστε να είμαστε έτοιμοι και να υποβάλουμε προτάσεις σε κάθε χρηματοδοτικό πρόγραμμα που ανακοινώνεται», ανέφερε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, περιγράφοντας τους στόχους της διοίκησης για το νέο έτος, που συμπυκνώνονται στους άξονες:

  • Υλοποίηση των βασικών κατευθύνσεων στην προοπτική δημιουργία μιας πράσινης, ανθρώπινης και λειτουργικής πόλης,
  • Προώθηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για τη δημιουργία αναπτυξιακών, κυκλοφοριακών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών υποδομών,
  • Προώθηση πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος,
  • Εφαρμογή του «κοινωνικού προϋπολογισμού» με την παροχή υπηρεσιών και δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα σε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα στις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού,
  • Προώθηση των απαραίτητων ψηφιακών προσαρμογών στη λειτουργία του δήμου,
  • Διασφάλιση πρόσθετων πόρων από όλα τα εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα.