Skip to main content

Νέες αυξήσεις επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ παρά τον κίνδυνο ύφεσης

Μια αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 75 μ.β. εξακολουθεί να θεωρείται απίθανη δεδομένων των αντιστάσεων που προβάλλουν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου

Η αποφασιστική στροφή σε περιοριστική νομισματική πολιτική φαίνεται να αντιμετωπίζεται πλέον ως μονόδρομος από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, την αμερικανική Federal Reserve και την ΕΚΤ που παρά τον διαφαινόμενο κίνδυνο της ύφεσης προσανατολίζονται σε νέες και πιθανώς επιθετικότερες αυξήσεις επιτοκίων.

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ είναι αποφασισμένη να πολεμήσει τον πληθωρισμό και δεν θα αποκλίνει από την πορεία της αλλά θα εξακολουθήσει να αυξάνει τα επιτόκια για να αποτρέψει την παγίωση των πληθωριστικών πιέσεων. Γνωρίζει, ωστόσο, ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού, του υψηλότερου εδώ και πολλές δεκαετίες που γνωρίζει η υπερδύναμη, θα έχει βαρύ τίμημα για την αμερικανική οικονομία και για τους εργαζομένους, ενώ δεν θα αποδώσει άμεσα.

Αυτό διεμήνυσε από το βήμα της ετήσιας συνόδου της Federal Reserve στο Τζάκσον Χολ του Κάνσας Σίτι, ο πρόεδρος της τράπεζας Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η επαναφορά σε κατάσταση σταθερών τιμών θα χρειαστεί χρόνο και θα απαιτήσει την αποφασιστική χρήση των εργαλείων μας προκειμένου να επέλθει καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στη ζήτηση και την προσφορά». Τόνισε, επιπλέον, πως «τα υψηλότερα επιτόκια, οι χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης και οι περιορισμένες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας θα ανακόψουν τον πληθωρισμό αλλά θα φέρουν μαζί τους και πόνο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις». Απέφυγε, ωστόσο, να διαμηνύσει στις αγορές ποιος μπορεί να είναι ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον.

Η Fed εγκαινίασε τις αυξήσεις των επιτοκίων τον Μάρτιο και στην πορεία έχει με επανειλημμένες αυξήσεις οδηγήσει το κόστος του δανεισμού από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδα στο 2,25% έως 2,5%. Οι κινήσεις της βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών που προσπαθούν να συμπεράνουν πόσο επιθετικές θα είναι οι αυξήσεις των επιτοκίων του δολαρίου στις συνεδριάσεις των επόμενων μηνών.

Την ίδια στιγμή, πηγές της ΕΚΤ που μίλησαν στο Reuters σε καθεστώς ανωνυμίας τόνισαν πως ορισμένα από τα στελέχη της τράπεζας θέλουν να εξετασθεί η δυνατότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Επικαλούνται την ανησυχητική επιτάχυνση του πληθωρισμού και υποστηρίζουν πως απαιτούνται επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων παρά τον κίνδυνο της ύφεσης. Όπως επισημαίνει το Reuters, έως τώρα κανένα από τα στελέχη της ΕΚΤ δεν έχει ταχθεί απροκάλυπτα υπέρ μιας τόσο μεγάλης αύξησης των επιτοκίων. Οι αποφασιστικές κινήσεις της Fed, όμως, που έχει ήδη προχωρήσει σε μια αύξηση επιτοκίων του δολαρίου κατά 75 μ.β., αλλά και οι ανησυχητικές εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού της Ευρωζώνης τείνουν να καταστήσουν αναγκαία τη συζήτηση για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας επιθετικής κίνησης. «Δεν υποστηρίζω απαραιτήτως την αύξηση κατά 75 μ.β. αλλά δεν βλέπω τον λόγο να μην το συζητήσουμε», τόνισε η μία από τις πηγές που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Και διευκρίνισε ότι «αφού το έκανε η Fed, δεν βλέπω τον λόγο εμείς να μην το βάλουμε καν στο τραπέζι της συζήτησης».

Μια αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 75 μ.β. εξακολουθεί να θεωρείται απίθανη δεδομένων των αντιστάσεων που προβάλλουν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Οι δηλώσεις αυτών των ανώνυμων πηγών καταδεικνύουν πάντως πως είναι σχεδόν βέβαιη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. και επιπλέον ότι η τάση που θα επικρατήσει στους κόλπους της ΕΚΤ θα είναι προς την περιοριστική πολιτική.

Πηγή: moneyreview.gr