Skip to main content

Νέες δράσεις της Cosmote για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Η Cosmote εντείνει τις δράσεις της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σε νέους, πιο φιλόδοξους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεσμεύεται η Cosmote με τον στόχο να αναθεωρείται στον μηδενισμό, έως το 2025, των εκπομπών από την κατανάλωση ενέργειας στις εγκαταστάσεις του Ομίλου ΟΤΕ. Σε αυτές περιλαμβάνονται τόσο οι άμεσες εκπομπές από την κατανάλωση φυσικού αερίου, ντίζελ και βενζίνης όσο και οι έμμεσες εκπομπές από την κατανάλωση ηλεκτρισμού σε όλα τα κτήρια και τις εγκαταστάσεις του ομίλου ΟΤΕ σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Cosmote εντείνει τις δράσεις της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης, που έχει ενσωματώσει στην επιχειρηματική της λειτουργία. Ήδη, το 100% του ηλεκτρισμού που καταναλώνεται για τα δίκτυα του Ομίλου προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Τώρα είναι ώρα για δράση. H μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής με την υπερθέρμανση του πλανήτη σε συνδυασμό με την κρίση της πανδημίας COVID-19 αποδεικνύει πόσο εύθραυστη είναι η ανθρώπινη υγεία και πόσο ευάλωτος είναι ο πλανήτης, που ζούμε. Η μόνη βιώσιμη επιλογή που έχουμε, είναι όλοι μαζί, επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και ιδιώτες να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος, για να επιτευχθεί η λιγότερο δυνατή αύξηση του μέσου όρου της θερμοκρασίας του πλανήτη και της αλλαγής του κλίματος. Ο Όμιλος ΟΤΕ, έχει επιλέξει εδώ και πολλά χρόνια το δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης ενσωματώνοντας ESG κριτήρια. Πλέον, δεσμευόμαστε να επιτύχουμε νωρίτερα το στόχο μας για μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. Με την υπεύθυνη δραστηριοποίησή μας και με σύμμαχο την ψηφιακή τεχνολογία μπορούμε να φτιάξουμε έναν πλανήτη βιώσιμο και έναν κόσμο καλύτερο για όλους» δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ.

Συγκεκριμένα, ο Όμιλος ΟΤΕ δεσμεύεται στην επίτευξη νέων στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που ισχύουν και σε επίπεδο Ομίλου Deutsche Telekom, οι οποίοι είναι:
• Μηδενισμός των εκπομπών από την κατανάλωση ενέργειας στις εγκαταστάσεις του έως το 2025. Περιλαμβάνονται οι εκπομπές από την κατανάλωση φυσικού αερίου, ντίζελ και βενζίνης καθώς και οι εκπομπές από την κατανάλωση ηλεκτρισμού.
• Mηδενισμός ανθρακικού αποτυπώματος έως το 2040. Περιλαμβάνονται οι εκπομπές από την παραγωγή των προϊόντων (εκπομπές προμηθευτών) έως και τη χρήση των προϊόντων από τους πελάτες.
• 100% χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κατανάλωση ηλεκτρισμού και για το μέλλον.

Για την επίτευξη του μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος, ο Όμιλος ΟΤΕ εστιάζει -μεταξύ άλλων- στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων του αλλά και στην χρήση προϊόντων και υπηρεσιών ICT με μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ήδη, το 2020 ο Όμιλος ΟΤΕ πέτυχε το 100% κατανάλωσης ηλεκτρισμού να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σήμερα μιλάμε για ένα πράσινο δίκτυο -Green Cosmote network- μέσω του οποίου παρέχει τις υπηρεσίες του. Επίσης, ο Όμιλος κατάφερε μέσα σε έναν χρόνο να εξοικονομήσει ενέργεια 63,5 GWh που αντιστοιχεί στην κατανάλωση (ηλεκτρισμού) μιας πόλης 40.000 κατοίκων.

Με τον ορισμό συγκεκριμένων, μετρήσιμων στόχων και αποτελεσμάτων για την κλιματική αλλαγή και την ενσωμάτωση των αντίστοιχων ESG κριτηρίων, ο Όμιλος ΟΤΕ συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη αρκετά χαμηλότερα των 2 βαθμών κελσίου. Μάλιστα συμμετέχει στις προσπάθειες για τον περιορισμό της αύξησης χαμηλότερα των 1,5 βαθμών κελσίου.

Η εξοικονόμηση φυσικών πόρων –βάσει των αρχών της κυκλικής οικονομίας- αποτελεί επίσης σημαντική προτεραιότητα της συνολικής στρατηγικής του Ομίλου για την προστασία του περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα ο Όμιλος ΟΤΕ:
• Κατανάλωσε 4,5 εκατ. λιγότερα τεμάχια πλαστικών μιας χρήσης από το πρόγραμμα ZEROPLASTIC στις κτηριακές εγκαταστάσεις και τα καταστήματα τη διετία 2019 – 2020.
• Υιοθέτησε χάρτινες σακούλες πιστοποιημένες με FSC στα καταστήματα Cosmote και ΓΕΡΜΑΝΟΣ.
• Aνακατασκεύασε περίπου 285.000 συσκευές τερματικού εξοπλισμού (routers και TV decoders) το 2020, εξοικονομώντας 45 τόνους πλαστικού.
• Ανακύκλωσε ή επαναχρησιμοποίησε το 93% των αποβλήτων του το 2020.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο Όμιλος ΟΤΕ αξιοποιεί τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία, με στόχο τη δημιουργία ενός κόσμου καλύτερου για όλους. Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί επιχειρηματική επιλογή και αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής και λειτουργίας του Ομίλου. Βασικές προτεραιότητες είναι η βελτίωση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού αποτυπώματος του Ομίλου, καθώς και η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις ψηφιακές ευκαιρίες του μέλλοντος.