Skip to main content

Νέες παρεμβάσεις για την τουριστική αναβάθμιση της λίμνης Δοϊράνης

Οι παρεμβάσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, στη βελτίωση των υποδομών πρόσβασης στη λίμνη και στον καλλωπισμό του παραλίμνιου μετώπου.

Νέες παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στη λίμνη Δοϊράνη για την τουριστική αναβάθμιση της περιοχής. Οι παρεμβάσεις αφορούν στη βελτίωση των υποδομών πρόσβασης στη λίμνη και στον καλλωπισμό του παραλίμνιου μετώπου ενώ οι εργασίες θα εκτελεστούν στην προβλήτα δίπλα στο μουσείο της Δοϊράνης και στο μονοπάτι που βρίσκεται στην παραλίμνια περιοχή.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης υπέγραψε σήμερα με την ανάδοχο κοινοπραξία τη σύμβαση για την υλοποίηση του έργου, προϋπολογισμού 475.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, στο πλαίσιο και της πράξης "Ολοκληρωμένο σύστημα αειφορικής διαχείρισης οικοσυστήματος λίμνης Δοϊράνης" (Plan D.oiran)», η οποία έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Interreg.

Δείτε ακόμη: Αλλάζει όψη η λίμνη Δοϊράνη - Ξεκινούν οι εργασίες ανάπλασης

Πιο συγκεκριμένα, το δάπεδο της προβλήτας θα επενδυθεί με συνθετική ξυλεία και με σανίδες ενώ από την πλευρά του καναλιού υπερχείλισης θα τοποθετηθούν προστατευτικά ξύλινα κιγκλιδώματα από ξύλο αντοχής με πολύ καλές μηχανικές ιδιότητες. Στο μονοπάτι θα τοποθετηθούν βοτσαλόπλακες και γύρω από αυτό θα αναπτυχθούν χώροι ξεκούρασης με παγκάκια και τραπεζόπαγκους ενώ θα κατασκευαστούν και δύο πέτρινες κρήνες. «Οι παραπάνω υποδομές θα κατασκευαστούν με τέτοιον τρόπο ώστε οι επεμβάσεις να μην επιβαρύνουν τη λίμνη» υπογράμμισε ο κ. Βεργίδης. Σημείωσε, επίσης ότι τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι συμβατά με τον χαρακτήρα της περιοχής, μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης περιβαλλοντικά τοποθεσίας που ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000, και θα αντέχουν στις ειδικές καιρικές συνθήκες που επικρατούν σ' αυτήν, δηλαδή των υγρασία και τους δυνατούς ανέμους.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η κατασκευή πλήρους ηλεκτρικού δικτύου για τον φωτισμό της προβλήτας, του μονοπατιού στην παραλίμνια περιοχή και του τμήματος του οδικού δικτύου που οδηγεί προς το τελωνείο. Οι ιστοί φωτισμού της προβλήτας θα είναι φωτοβολταϊκοί και θα θα κατασκευαστεί δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης για τις βρύσες που θα τοποθετηθούν στο χώρο.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουνίου είχε υπογραφεί η πρώτη σύμβαση - με μίσθωση μηχανημάτων - για το έργο του καθαρισμού από φερτά υλικά, απορρίμματα και αυτοφυή βλάστηση στο κανάλι υπερχείλισης της λίμνης Δοϊράνης, αλλά και της κοπής και εκρίζωσης δέντρων εντός των υδάτων της λίμνης. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2021.