Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Κοκτέιλ βρόμας και νεκρών ποντικιών στον Θερμαϊκό - Τι συστήνει η ΕΥΑΘ (vid)

Αποκρουστικές εικόνες στη Θεσσαλονίκη: Ο κατακλυσμός της Τρίτης γέμισε με νερό τους υπονόμους, με αποτέλεσμα νεκρά ποντίκια να ξεβραστούν στη θάλασσα

Νεκρά τρωκτικά, γυάλινα και πλαστικά μπουκάλια, είδη προσωπικής υγιεινής ανακατεμένα με ακαθαρσίες και φύκια, αντικρίζουν εδώ και δύο ημέρες μέσα στον Θερμαϊκό Κόλπο όσοι περπατούν στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Στο σημείο όπου η παραλία σχηματίζει έναν μικρό κόλπο, στο ύψος του Λευκού Πύργου, η κατάσταση είναι απελπιστική, ενώ εκτός από τις αποκρουστικές εικόνες υπάρχει έντονη δυσοσμία.

Διαβάστε: Θεσσαλονίκη - Τουρίστας βουτάει στον Θερμαϊκό δίπλα σε νεκρά ποντίκια (vid)

Το φαινόμενο δεν παρατηρείται για πρώτη φορά καθώς σε έντονες βροχοπτώσεις το δίκτυο αποχέτευσης υπερχειλίζει με αποτέλεσμα τα τρωκτικά που βρίσκονται μέσα σε αυτό να πνίγονται και να ξεβράζονται στον Θερμαϊκό κόλπο, μαζί με άλλα οικιακά απορρίμματα.

Ο Διευθυντής Δικτύου Αποχέτευσης της ΕΥΑΘ Χρήστος Τραγανός εξηγεί στη Voria.gr για ποιον λόγο παρατηρείται το φαινόμενο: "Όπως σε όλον τον κόσμο έτσι και στη Θεσσαλονίκη τα ποντίκια ζουν μέσα στα δίκτυα αποχέτευσης. Στη Θεσσαλονίκη το δίκτυο λειτουργεί με βαρύτητα, είναι μερικώς πληρωμένο, δηλαδή δεν έχει πάντα νερό υπό πίεση, όταν όμως υπάρχουν έντονες βροχοπτώσεις, ειδικά στο κέντρο όπου το δίκτυο δέχεται και όμβρια ύδατα και ακάθαρτα, γεμίζει με νερό και για αυτό βλέπουμε να υπερχειλίζει, να πετάει καπάκια, όπως συνέβη στην πρόσφατη βροχόπτωση. Τα ποντίκια λοιπόν που ζουν με σε αυτά, πνίγονται και η πίεση του νερού τα μεταφέρει στον Θερμαϊκό".

Ο ίδιος επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποια λύση για αυτό και όπως λέει πάντα συμβαίνει μετά από έντονες βροχοπτώσεις που γεμίζουν τα δίκτυα. "Κατά καιρούς είχαμε προτάσεις από δήμους να ρίξουμε ποντικοφάρμακο μέσα στα φρεάτια αλλά και πάλι δεν κερδίζεις τίποτα, σκοτώνεις τα ποντίκια, τα οποία κάποια στιγμή θα παρασυρθούν και θα βγουν στον Θερμαϊκό".

Ο κ. Τραγανός συστήνει στους επαγγελματίες της εστίασης αλλά και στους πολίτες να μη ρίχνουν τροφές στο δίκτυο αποχέτευσης ώστε τα τρωκτικά να μη μπορούν να βρουν τροφή, καθώς όσο αυτά βρίσκουν εκεί τροφή τόσο θα παραμένουν και θα πολλαπλασιάζονται.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι πόλεις που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με τα τρωκτικά είναι η Νέα Υόρκη, το Παρίσι και το Λονδίνο.