Skip to main content

Νεκροί από την κακοκαιρία στη νότια Γαλλία

Οι καταιγίδες που έπληξαν τη νότια Γαλλία άφησαν πίσω τους νεκρούς και τραυματίες αλλά και πολλές υλικές καταστροφές

Ήταν μια νύχτα κατακλυσμού η χθεσινή για τους κατοίκους του νομού Aude νότια ανατολικά της Τουλούζης. Καταιγίδες σπάνιας ορμητικότητας, πλημμύρισαν τα πάντα, αφού σε ορισμένα σημεία το νερό ήταν ισοδύναμο με βροχοπτώσεις 7 μηνών. Μέχρι το μεσημέρι είχαμε τον θλιβερό απολογισμό 7 νεκρών και 5 σοβαρά τραυματισμένων.

Ορισμένες κωμοπόλεις παραμένουν εντελώς αποκλεισμένες αφού οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε χειμάρους μεταφέροντας τόνους λάσπης, συμπαρασύροντας αυτοκίνητα και ότι άλλο βρέθηκε στην πορεία τους.

«Μεσογειακό φαινόμενο»

Ο ποταμός Aude, που διασχίζει το διαμέρισμα έχει βγει εντελώς από την κοίτη του, γκρεμίζοντας και μια γέφυρα στην κωμόπολη Trebes, όπου το ύψος του νερού έφθασε τα 7,5 μέτρα μέσα σε λίγες ώρες. Για τους ειδικούς το φαινόμενο που ονομάζουν «μεσογειακό» οφείλεται στην υπερθέρμανση των νερών της Μεσογείου, με τους υδρατμούς που έρχονται σε επαφή με τα ψυχρότερα στρώματα στο εσωτερικό της χώρας.

Μέσα στη νύχτα η κακοκαιρία ήταν τέτοια που τα ελικόπτερα δεν μπόρεσαν να απογειωθούν για να συντρέξουν τους κατοίκους, ορισμένοι από τους οποίους είχαν ανέβει στις στέγες των σπιτιών τους. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, που αναπληρώνει και τον παραιτηθέντα υπουργό Εσωτερικών, επτά ελικόπτερα, βρίσκονται ήδη στην περιοχή, 2 σώματα πυροσβεστικής με συνολικά 700 πυροσβέστες καθώς και στρατιώτες για να βοηθήσουν τους κατοίκους που είναι αποκλεισμένοι στα σπίτια τους.

Περιμένοντας πάντα έναν ανασχηματισμό που χρονοτριβεί ο Εντουάρ Φιλίπ, εκτελώντας και χρέη υπουργού Eσωτερικών, δήλωσε ότι θα επισκεφθεί το απόγευμα την περιοχή.

Oλυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle