Skip to main content

Νεκροί αργυροπελεκάνοι στη λίμνη Δοϊράνη - Τι ερευνά η κτηνιατρική υπηρεσία (vid)

Οι νεκροί αργυροπελεκάνοι που εντοπίστηκαν το πρωί της Δευτέρας 28 Μαρτίου στα νερά της Δοϊράνης, το πιο πιθανό είναι να οδηγούν στη γρίπη των πτηνών.

Έφτασε και στη λίμνη Δοϊράνη όπως όλα δείχνουν η γρίπη των πτηνών, κάτι που συνέβη και στις λίμνες της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας.

Οι νεκροί αργυροπελεκάνοι που εντοπίστηκαν το πρωί της Δευτέρας 28 Μαρτίου στα νερά της Δοϊράνης, το πιο πιθανό είναι να οδηγούν στη γρίπη των πτηνών, η οποία έχει θερίσει τους πληθυσμούς τους από τις Πρέσπες μέχρι την Κερκίνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του eidisis.gr η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς έχει πάρει δείγματα νεκρών αργυροπελεκάνων της Δοϊράνης και το μεσημέρι της Δευτέρας τα έστειλε στο ειδικό εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για τη γρίπη των πτηνών. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων αναμένονται να δοθούν στην υπηρεσία το μεσημέρι της Τετάρτης. Αν είναι θετικά όσον αφορά την γρίπη των πτηνών, τότε θα αρχίσει και μια πραγματική οδύσσεια για την προστασία του πληθυσμού της πλούσιας πανίδας της λίμνης, λόγω και των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζουν τα νερά της λίμνης.

Ήδη, με τη συνδρομή και του δήμου Κιλκίς, έχει τοποθετηθεί κάδος στην παραλία της λίμνης για την περισυλλογή των νεκρών πτηνών, τα οποία και θα οδηγούνται για καύση σε μονάδα αποτέφρωσης, μέσω του προγράμματος περισυλλογής νεκρών ζώων της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.

Η Κτηνιατρική Υπηρεσία προετοιμάζεται -με τη συνδρομή των ψαράδων της λίμνης- για την περισυλλογή των πτηνών, ο πληθυσμός των οποίων είναι πολύ μεγάλος στη Δοϊράνη, με δεκάδες είδη, με «κυρίαρχα» τους αργυροπελεκάνους και τους κορμοράνους.

Ωστόσο, θα είναι πολύ δύσκολο και σε ορισμένες περιπτώσεις ακατόρθωτο το έργο της περισυλλογής των νεκρών πτηνών στο ελληνικό τμήμα της λίμνης. Πριν από 30 περίπου χρόνια, όταν τα νερά της λίμνης είχαν αποτραβηχτεί λόγω κυρίως της ανομβρίας, είχε δημιουργηθεί ένα πραγματικό δάσος μέσα στην παλιά κοίτη της λίμνης, σχεδόν σε όλο το παραλιακό μέτωπό της κυρίως στο ελληνικό της τμήμα.

Πριν από χρόνια τα νερά της λίμνης επανήλθαν στα παλιά τους επίπεδα και το παραλιακό δάσος που είχε δημιουργηθεί βρέθηκε μέσα στη λίμνη. Στο δάσος αυτό από ξεραμένα πλέον δένδρα και κλαδιά βρίσκουν καταφύγιο τα τελευταία χρόνια τα πτηνά της λίμνης και κάνουν και τις φωλιές τους για την αναπαραγωγή τους. Στα σημεία αυτά της λίμνης και σε μια ακτίνα δυο περίπου χιλιομέτρων, μέχρι την περιοχή των Χιλίων Δένδρων, είναι αδύνατο να μπούνε οι βάρκες των ψαράδων, ούτε καν να τα προσεγγίσει μπορεί κάποιος με τα πόδια. Εκεί μέσα βρίσκονται ήδη πολλοί νεκροί αργυροπελεκάνοι, τους οποίους και εντόπισε χθες ο τηλεφακός των ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Οι αργυροπελεκάνοι εντοπίζονται λόγω του τεράστιου μεγέθους τους, ενώ τα μικρότερα πτηνά της πανίδας της λίμνης θα είναι αδύνατο να εντοπιστούν και να περισυλλεγούν.