Skip to main content

Ο κορωνοϊός νεκρώνει μήνα με τον μήνα το αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Τα επίσημα στοιχεία της επιβατικής κίνησης πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού για το τρίμηνο Ιανουάριος – Μάρτιος. Χειρότερος αναμένεται ο Απρίλιος.

Καίριο πλήγμα στη λειτουργία του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης κατάφερε ο κορωνοϊός. Κίνηση και πτήσεις έχουν μειωθεί δραματικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Fraport, με το Μάρτιο να εμφανίζει τη μεγαλύτερη πτώση, καθώς εντός του μήνα άρχισαν τα περιοριστικά μέτρα μετακινήσεων.

Φυσιολογική και αναμενόμενη χαρακτηρίζεται η εξέλιξη της κίνησης, με το αεροδρόμιο να θυμίζει πολλές ώρες καθημερινά πλέον έρημο τόπο, αφού υπάρχουν οι αποκλεισμοί πτήσεων από χώρες, τα περιοριστικά μέτρα μετακινήσεων κτλ.

Περαιτέρω πτώση αναμένεται φυσικά και για τον Απρίλιο, που υπολογίστηκε ότι θα είναι ο μήνας της μεγάλης μείωσης της επιβατικής κίνησης, αφού μέχρι το τέλος του «Μένουμε Σπίτι».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ Ιανουάριο και Φεβρουάριο είχαμε συνολικά αύξηση των επιβατών στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019, λόγω της αύξησης των επιβατών σε διεθνείς πτήσεις (οι εσωτερικές είχαν μείωση), ήρθε ο Μάρτιος με τα περιοριστικά μέτρα και... ισοπέδωσε την κίνηση σε ποσοστό 60,6%. Συνολικά στο τρίμηνο πλέον καταγράφεται μείωση της επιβατικής κίνησης (εγχώριας και διεθνούς) σε ποσοστό 20,6%.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αναλυτικότερα τον Ιανουάριο παρατηρήθηκε μείωση επιβατών σε ποσοστό 11,2% σε ό,τι αφορά στις εγχώριες πτήσεις συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Ανάλογη μείωση καταγράφηκε και το φετινό Φεβρουάριο (-12,2%) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Τον Μάρτιο και πάλι αναφορικά με τις εγχώριες πτήσεις, οι επιβάτες μειώθηκαν κατά 65,4% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019. Αναλυτικότερα σε πτήσεις εσωτερικού κινήθηκαν το φετινό Μάιο 65.999 επιβάτες και τον περσινό 190.487. Στο τρίμηνο και πάντα στις πτήσεις εσωτερικού η συνολική μείωση ήταν 30.9%.

Σε ό,τι αφορά στις διεθνείς πτήσεις, τον Ιανουάριο παρατηρήθηκε αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 15,2%, τον Φεβρουάριο κατά 13% πάντα σε σύγκριση με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες, ενώ το Μάρτιο υπήρξε η κατάρρευση, με τη μείωση στην επιβατική κίνηση πτήσεων εξωτερικού να φτάνει στο 57%. Συνολικά στο τρίμηνο στις διεθνείς πτήσεις η μείωση είναι στο 12,4%.

Σε ό,τι αφορά τώρα στον αριθμό των πτήσεων, οι εσωτερικές επλήγησαν στο τρίμηνο περισσότερο από τις διεθνείς, οι οποίες βέβαια άρχισαν να καταρρέουν τον Μάρτιο, λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό.

 

Συνολικά στο τρίμηνο έγιναν 1.500 πτήσεις λιγότερες σε σχέση με πέρσι (μείωση 15,2%). Οι 1.300 χάθηκαν τον Μάρτιο. Η μείωση ανά μήνα στις συνολικές πτήσεις (εσωτερικού και εξωτερικού) είναι: Ιανουάριος -4,8%, Φεβρουάριος -2,1% και Μάρτιος -36,9%.

Οι πτήσεις εσωτερικού ήταν μειωμένες και στους τρεις μήνες. Τον Ιανουάριο -18,1%, το Φεβρουάριο -13,5% και το Μάρτιο -40,3%. Συνολική μείωση εγχώριων πτήσεων τριμήνου: 24,3%.

Οι πτήσεις εξωτερικού αυξήθηκαν τον Ιανουάριο κατά 8% και το Φεβρουάριο κατά 8,9% για να έρθει ο Μάρτιος και να μειωθούν κατά 33,8%. Συνολικά στο τρίμηνο η μείωση είναι 6,6%.

Στελέχη αεροπορικών εταιριών που μίλησαν στη Voria.gr προβλέπουν κατάρρευση της επιβατικής κίνησης τον Απρίλιο, καθώς βλέπουν την εξέλιξη του κορωνοϊού όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο, προσβλέπουν πάντως σε βελτίωση τον Μάιο, εάν και εφόσον αρχίσει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, κάτι που δεν εξαρτάται όμως μόνο από τη χώρα μας. Αυτό, λένε, είναι το αισιόδοξο σενάριο, διότι σε περίπτωση μεγάλης παράτασης των περιοριστικών μέτρων και μη υποχώρησης της πανδημίας του κορωνοϊού, τότε οι προβλέψεις είναι δραματικές.