Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Νέο έμφραγμα στις ταχυμεταφορές προκάλεσε η «Μήδεια»

Τουλάχιστον μία εβδομάδα πίσω οι παραδόσεις στη Θεσσαλονίκη - Μεγάλο μέρος εμπορευμάτων παραμένει κολλημένο σε κέντρα διαλογής και καταστήματα

Τα δόντια της δείχνει και στις εταιρείες ταχυμεταφορών η «Μήδεια» καθώς στο σαρωτικό της πέρασμα έφερε νέες καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

Οι διαβεβαιώσεις των εταιρειών courier πως δεν θα υπάρξουν εκ νέου καθυστερήσεις μετά το «έμφραγμα» που προκλήθηκε λόγω του τεράστιου όγκου των παραδόσεων που επωμίστηκαν κατά την περίοδο των εορτών,  αλλά και της Black Friday, γρήγορα διαψεύστηκαν. Αυτή τη φορά λόγω της έντονης κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα, με ιδιαίτερη, μάλιστα, σφοδρότητα την Αττική αλλά και άλλες περιοχές.

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα λόγω της κακοκαιρίας που χτύπησε τη Βόρεια Ελλάδα είχαν αρχίσει να σημειώνονται τα πρώτα προβλήματα στις ταχυμεταφορές με συνέπεια σημαντικός όγκος προς διακίνηση εμπορευμάτων να παραμένει κολλημένος στα κέντρα διαλογής ή σε καταστήματα.

Την ίδια ώρα δημιουργείται νέα ζήτηση από εταιρείες που θέλουν να αποστείλουν τα εμπορεύματα στους πελάτες τους, οι οποίοι προχώρησαν σε ηλεκτρονικές αγορές από το περασμένο Σαββατοκύριακο και μετά.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις Θεσσαλονικέων που προχώρησαν σε αγορές την προηγούμενη Παρασκευή και ενώ τους έχουν ήδη αποσταλεί από τις εταιρείες οι αριθμοί εντοπισμού των προιόντων που αγόρασαν, τα βλέπουν να παραμένουν «κολλημένα» από τη Δευτέρα σε κέντρα διαμετακόμισης στην Αθήνα.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η ανακοίνωση της EΛΤΑ Courier, που αναφέρει πως «αποστολές από τις 15/2 μέχρι και τις 18/2, ενδέχεται να μην προωθηθούν ή να παρουσιάσουν καθυστερήσεις, λόγω δυσμενών συνθηκών και προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί».

Από την πλευρά της η Speedex αναφέρει πως «λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων που πλήττουν τη χώρα και της επακόλουθης απογόρευσης απόπλου αλλά και της αδυναμίας – απογόρευσης  μετακίνησης σε μέρος του οδικού δικτύου, ενδέχεται να υπάρξουν αποκλίσεις από τους συνήθεις χρόνους διακίνησης και παράδοσης των αποστολών και τροποποιήσεις στα δρομολόγια».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ACS σημειώνει ότι «λόγω των συνεχιζόμενων έντονων καιρικών συνθηκών που επικρατούν πανελλαδικά, ενδέχεται να παρατηρηθούν καθυστερήσεις στις παραλαβές και παραδόσεις των αποστολών».

Σύμφωνα, πάντως, με παράγοντες της αγοράς,τα δίκτυα των εταιρειών δεν αναμένεται να επανέλθουν σε πλήρη λειτουργεία πριν την Παρασκευή, δεδομένου μάλιστα πως η Αττική δείχνει να έχει παραλύσει. Για τις περιοχές μάλιστα που έχει επιβληθεί καθολικό lockdown και οι όποιες αγορές πραγματοποιούνται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου η κατάσταση μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολη.

Εκτιμάται πως θα σημειωθούν καθυστερήσεις τουλάχιστον μίας εβδομάδας ή και περισσότερο στις παραδόσεις, με τις εταιρείες ταχυμεταφορών, πάντως, να φορτσάρουν μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες ώστε η κατάσταση να εξομαλυνθεί κατά το δυνατόν.