Skip to main content

Νέο κατάστημα της Lidl στην Κρήτη με... αρχαιολογικό ενδιαφέρον

Το νέο κατάστημα της εταιρείας στο Ηράκλειο διαθέτει επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, μιας και κατά τη διάρκεια των εργασιών βρέθηκαν αρχαία στο σημείο.

Πιστή στο αναπτυξιακό της πλάνο, η Lidl Ελλάς εγκαινίασε την Πέμπτη 20 Μαΐου ένα νέο κατάστημα στο Ηράκλειο Κρήτης και συγκεκριμένα στην περιοχή Μεσαμπελιές, επί της λεωφόρου Αλεξάνδρου Παπαναστασίου 144, τηρουμένων όλων των κανόνων προστασίας για την ασφάλεια πελατών και εργαζομένων. Το ύψος της συγκεκριμένης επένδυσης ξεπέρασε τα 9,4 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα κατάστημα με καθαρό χώρο πώλησης 1263 τ.μ., 5 ταμεία και 107 θέσεις πάρκινγκ, εκ των οποίων οι 2 είναι για ηλεκτροκίνηση. Συγκεκριμένα, διαθέτει 43 θέσεις στο κλειστό υπόγειο δίπλα στο εύρημα, 7 υπαίθριες στο ισόγειο και 57 θέσεις στο πάρκινγκ oροφής. Η λειτουργικότητα, η άνεση και η εξυπηρέτηση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στεγάζονται σε ένα σύγχρονο κατάστημα που αποτελεί επένδυση για την τοπική κοινωνία και οικονομία.



Η ιδιαιτερότητα και σημαντικότητα, ωστόσο, του εν λόγω καταστήματος, συνεχίζει η ανακοίνωση, έγκειται στο γεγονός ότι κατά την ανέγερσή του εντοπίστηκαν στο οικόπεδο κινητά αρχαιολογικά ευρήματα. Μερικά εξ αυτών ήταν ένας μυκηναϊκός τάφος με 9 διακοσμημένα αγγεία και χρυσά κοσμήματα, 30 χάλκινα νομίσματα (ρωμαϊκά, βυζαντινά και βενετσιάνικα) και 4 κεραμικοί κλίβανοι. Αντίστοιχα, στις υπώρειες του φυσικού πρανούς, αποκαλύφτηκε αρχαίος λιθόστρωτος δρόμος μήκους 27μ. Η χρήση του, σύμφωνα με τη χρονολόγηση της κεραμικής, ξεκινά από τα ύστερα πρωτογεωμετρικά χρόνια (870-790 π.Χ.) μέχρι και τα υστερορωμαϊκά χρόνια (βρέθηκαν νομίσματα με ακριβή χρονολόγηση 117-138 μ.Χ.). Το συγκεκριμένο μνημείο αξιολογείται ως σπάνιο, καθώς είναι ελάχιστοι οι αρχαίοι δρόμοι τέτοιου τύπου, και σημαντικότατο, διότι φαίνεται ότι αποτελεί την οδική σύνδεση της Κνωσού με αρχαίο λιμένα.



«Για τη Lidl Ελλάς η προστασία και ανάδειξη της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς είναι προτεραιότητα μείζονος σημασίας και το έχει αποδείξει μέσα από διάφορες δράσεις, τις οποίες έχει υλοποιήσει στα περισσότερα από 20 χρόνια που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά» σημειώνει η εταιρεία.

Για τον λόγο αυτό και με τη συνδρομή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, εφαρμόστηκε τεχνική λύση, η οποία διατηρεί το βασικό εύρημα αυτούσιο στον υπόγειο χώρο στάθμευσης του καταστήματος, το οποίο - με τις κατάλληλες διαμορφώσεις που έγιναν - αναδεικνύεται ως έκθεμα. Τα υπόλοιπα ευρήματα μεταφέρθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Η συνολική επένδυση για τη διατήρηση και ανάδειξη του αρχαιολογικού ευρήματος ξεπέρασε το μισό εκατ. ευρώ και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι η Lidl Ελλάς τιμά την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

«Το νέο υπερσύγχρονο κατάστημα έρχεται για να δώσει μια ποιοτική επιλογή στους καταναλωτές της ευρύτερης περιοχής και να καλύψει τις ανάγκες ακόμα και των πιο απαιτητικών πελατών. H Lidl Ελλάς ενσωματώνει ολοένα και περισσότερα ελληνικά προϊόντα, εμπλουτίζοντας συνεχώς την γκάμα τόσο με προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας όσο και επώνυμα. Στο συγκεκριμένο κατάστημα, αλλά και στα υπόλοιπα του νησιού, ξεκίνησε παράλληλα η τοποθέτηση κρητικών προϊόντων με 41 κωδικούς γκάμας από 22 διαφορετικούς προμηθευτές» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

H εταιρεία αριθμεί πλέον 5 σημεία πώλησης στο Ηράκλειο, 16 στην Κρήτη και 228 σε ολόκληρη την Ελλάδα.