Skip to main content

Nέο πακέτο στήριξης 800 εκατ. ευρώ έως το Σεπτέμβριο δείχνει η Κομισιόν

Η έκθεση ανοίγει το δρόμο για την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και την εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα τον Ιούνιο.

Κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, με νέο πακέτο μέτρων στήριξης της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ έως το Σεπτέμβριο, «φωτογραφίζει» στην 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας η Κομισιόν.

Σημειώνεται ότι η έκθεση ανοίγει το δρόμο για την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και την εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα τον Ιούνιο.

Το ποσό των 748 εκατ. ευρώ αφορά την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και συγκεκριμένα την επιστροφή των κερδών από ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (ANFAs και SNPs), κ.ά.

Η Επιτροπή τονίζει ότι δεν μπορεί να παρατείνει την ενισχυμένη εποπτεία για την ελληνική οικονομία, μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου 2022.

«Εάν δεν παραταθεί η ενισχυμένη εποπτεία, η παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της Ελλάδας θα συνεχιστεί στο πλαίσιο τόσο της μετα-προγραμματικής επιτήρησης και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», τονίζει η Επιτροπή.

Σχολιάζοντας την έκθεση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι αποτελεί ένα ακόμη βήμα προόδου της χώρας , επισημαίνοντας ότι η ελληνική οικονομία αξιολογείται θετικά για 10η συνεχή φορά στο διάστημα που κυβερνά η Νέα Δημοκρατία.