Skip to main content

Νέο πύραυλο εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα – Συναγερμός στις ΗΠΑ

Πύραυλο φέρεται να εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα - Δεν αποτελούσε «ευθεία απειλή» για προσωπικό ή εδάφη των ΗΠΑ ή για τους συμμάχους τους

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) ανέφερε την Τρίτη πως ανέστειλε τη Δευτέρα για μικρό χρονικό διάστημα τις απογειώσεις αεροσκαφών σε ορισμένα αεροδρόμια της δυτικής ακτής, την ώρα των αναφορών για την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι «πάγωσαν» οι λειτουργίες για λιγότερο από 15 λεπτά «εξαιτίας των αρχικών αναφορών για εξελίξεις στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού», χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στην εκτόξευση πυραύλου. Νωρίτερα οι ΗΠΑ καταδίκασαν την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, υπογραμμίζοντας ότι παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συνιστά απειλή για τους γείτονές της και τον κόσμο γενικότερα.

Η Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βορείου Αμερικής (NORAD) δεν εξέδωσε προειδοποίηση μετά την εκτόξευση, ανέφερε εκπρόσωπός της, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ.

Από την πλευρά της η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού εκτίμησε ότι η εκτόξευση του πυραύλου δεν αποτελούσε «ευθεία απειλή» για προσωπικό ή εδάφη των ΗΠΑ ή για τους συμμάχους τους.

Σύμφωνα με τις αναφορές των πύργων ελέγχων αεροδρομίων στη δυτική ακτή των ΗΠΑ, η ολιγόλεπτη αναστολή απογειώσεων αεροσκαφών σημειώθηκε περίπου στις 14:30 (τοπική ώρα).

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ανέφερε ότι «συχνά λαμβάνονται προληπτικά μέτρα. Εξετάζουμε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, όπως κάνουμε έπειτα από κάθε ανάλογο συμβάν».