Skip to main content

Νέο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας από την Περιφέρεια μέσω του νέου ΕΣΠΑ

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας υπεραμύνθηκε του προγράμματος «Διέξοδος» και είπε πως όσοι έμειναν εκτός θα στηριχθούν σε επόμενο πρόγραμμα

Προσπάθεια για να υλοποιήσει νέο πρόγραμμα ενίσχυσης με μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού θα καταβάλει με την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, σε δηλώσεις του σήμερα υπεραμύνθηκε του προγράμματος «Διέξοδος» και επισήμανε πως με αντικειμενικά κριτήρια έμειναν εκτός σχεδόν τα δυο τρίτα των επιχειρήσεων που υπέβαλαν αίτηση και πως για να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα που υποβλήθηκαν αντί των 200 εκατ. ευρώ που ήταν ο προϋπολογισμός που διασφάλισε η Περιφέρεια θα απαιτούνταν 600 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι επιχειρήσεις που έμειναν εκτός προγράμματος (εντάχθηκαν οι 6.683 από τις 20.000) να ενταχθούν σε νέο πρόγραμμα με την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Τζιτζικώστα είναι η εξής: «Ενημέρωσα τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, για το πρόγραμμα 'Διέξοδος' της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού, με μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης. Εντάχθηκαν 6.683 επιχειρήσεις από τις περίπου 20.000 που υπέβαλαν αίτηση. Μακάρι να είχαμε 600 εκ. ευρώ για να ικανοποιήσουμε και τις 20.000 επιχειρήσεις. Με μεγάλο αγώνα και διεκδίκηση καταφέραμε πρώτοι στην Ελλάδα να υλοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα ύψους 200 εκ. ευρώ, τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό από όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Επιλέξαμε να στηρίξουμε επιχειρήσεις, οι οποίες λαμβάνοντας την ενίσχυση να μπορέσουν όχι απλά να βγάλουν λίγους μήνες, αλλά να σταθούν όρθιες μετά την κρίση του κορονοϊού. Ταυτόχρονα διασφαλίσαμε 25.000 θέσεις εργασίας για το 2021, καθώς όρος του προγράμματος είναι να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας από τις ωφελούμενες επιχειρήσεις. Προσπαθήσαμε και το πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις οι οποίες με μια απολύτως αντικειμενική και ανταγωνιστική διαδικασία, απέδειξαν ότι είχαν πληγεί περισσότερο από άλλες λόγω της πανδημίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι καλύφθηκαν όλες οι ανάγκες, ούτε ότι οι επιχειρήσεις που δεν μπήκαν στο πρόγραμμα δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας. Ωστόσο, συνεχίζουμε την προσπάθεια να βρούμε περισσότερα χρήματα με το νέο ΕΣΠΑ που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα, προκειμένου να στηρίξουμε και τις ακόμη μικρότερες επιχειρήσεις, που έμειναν εκτός προγράμματος».