Skip to main content

Νεοχωρούδα: Το χωριό των αβγών που κάθε Πάσχα έχει την τιμητική του

Υπ’ ατμόν βρίσκεται αυτές τις μέρες ενόψει Πάσχα η Νεοχωρούδα, που, έχοντας μακρά πτηνοτροφική παράδοση, παράγει ημερησίως πάνω από 600.000 αβγά

Ένα χωριό της Θεσσαλονίκης αυτές τις ημέρες ζει και αναπνέει στον ρυθμό των πασχαλιάτικων προετοιμασιών, αφού είναι η πηγή των αβγών στη Βόρεια Ελλάδα, με πάνω από 35 πτηνοτροφικές μονάδες, μικρές και μεγάλες, να βρίσκονται υπ’ ατμόν ενόψει της Μεγάλης Πέμπτης.

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί όταν το 1958 ο τότε πρόεδρος στην τοπική κοινότητα Νεοχωρούδας, Κωνσταντίνος Ζάννας, δημιουργούσε την πρώτη πτηνοτροφική μονάδα με 5.000 κότες πως θα ερχόταν η στιγμή που το χωριό θα έφτανε να παράγει ημερησίως πάνω από 600.000 αβγά και να αποτελεί τη δεύτερη περιοχή στη χώρα σε πυκνότητα πτηνοτροφικών επιχειρήσεων μετά τα Μέγαρα. Η Νεοχωρούδα του δήμου Ωραιοκάστρου, ένα χωριό 2.500 κατοίκων, έχει ταυτίσει το όνομά της με το ποιοτικό αβγό και έχει και το φετινό Πάσχα την τιμητική της.

Το παράδειγμα του Κωνσταντίνου Ζάννα ακολούθησαν στις επόμενες δεκαετίες και άλλοι, αρχικά με μικρή δυναμικότητα που ξεκινούσε από 1.000 κότες και έφτανε τις 10.000. Σταδιακά το χωριό άρχισε να κάνει στροφή και από κτηνοτροφικό να αποκτά ένα νέο brand name, αυτό του αβγοπαραγωγού. Με το πέρασμα των ετών οι μικρές μονάδες μεγάλωσαν, εκσυγχρονίστηκαν, επένδυσαν, επεκτάθηκαν και δημιούργησαν το σήμερα της αβγοπαραγωγής στην περιοχή.

Κάπως έτσι η πτηνοτροφία εξελίχθηκε στη βασική δραστηριότητα της Νεοχωρούδας και συμβάλλει τα μέγιστα στην τοπική οικονομία και απασχόληση, αφού ένα μεγάλο ποσοστό των ντόπιων απασχολείται άμεσα ή έμμεσα στον κλάδο. Άλλωστε, πέραν της αβγοπαραγωγής, πάνω από 15 επιχειρήσεις της περιοχής δραστηριοποιούνται στην κρεατοπαραγωγή από τις κότες.

Φουλ οι μηχανές για το Πάσχα

«Αυτή την περίοδο, ενόψει του Πάσχα, οι πτηνοτρόφοι φεύγουν νύχτα για τις μονάδες τους και γυρίζουν νύχτα από αυτές στα σπίτια τους. Οι… μηχανές δουλεύουν νυχθημερόν, καθώς η ζήτηση για αβγά είναι μεγάλη» λέει στη Voria ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Νεοχωρούδας, Χρήστος Π. Σαραμούρτσης. Όπως σημειώνει δε, αυτός ο πασχαλιάτικος «πυρετός» αφορά όλο το χωριό, αφού οι περισσότερες οικογένειες στην περιοχή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ασχολούνται με την πτηνοτροφία, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν μπει και οι επόμενες γενιές παλαιότερων οικογενειακών επιχειρήσεων στη δουλειά. Και ο ίδιος μάλιστα έζησε την πτηνοτροφία από πρώτο χέρι, αφού ο πατέρας του ήταν από τους παλαιότερους πτηνοτρόφους, ενώ θυμάται τη γιορτή πτηνοτροφίας που είχε διοργανωθεί πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του ’80, για την οποία δρομολογείται σχεδιασμός ώστε να αναβιώσει και πάλι στη Νεοχωρούδα.

«Τις ημέρες αυτές δεν μένει αβγό ούτε για δείγμα. Οι αβγοπαραγωγικές επιχειρήσεις της περιοχής βρίσκονται σε εγρήγορση» σημειώνει από την πλευρά του ο Παύλος Τσακίρης, διευθύνων σύμβουλος της Tsakiris Family, μιας επιχείρησης από τη Νεοχωρούδα που με ημερήσια παραγωγή άνω των 150.000 αβγών είναι η μεγαλύτερη του κλάδου στη Βόρεια Ελλάδα και μια από τις πέντε μεγαλύτερες στη χώρα. Σύμφωνα με τον Παύλο Τσακίρη, εκπρόσωπο της τρίτης γενιάς της επιχείρησης, ήδη από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας η Tsakiris Family δουλεύει στα… κόκκινα, τροφοδοτώντας εγκαίρως την αγορά με αβγά, απλά και βαμμένα, που φέρνουν το Πάσχα πιο… κοντά.