Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021
x

ΝΕΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ ΚΑΙ ΚΑΣΤΡΑ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Αίτημα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας να φωτιστεί ο Λευκός Πύργος και τα Βυζαντινά Κάστρα στα πρότυπα του φωτισμού της Ακρόπολης

Στα πρότυπα της Ακρόπολης και του Παρθενώνα τα Τείχη της Θεσσαλονίκης κι ο Λευκός Πύργος, που θα αποκτήσουν μέσα στα επόμενα δυο χρόνια αναλόγως εντυπωσιακό φωτισμό.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος έκανε τη σχετική πρόταση στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, πρόταση που έγινε αμέσως αποδεκτή.

Ο περιφερειάρχης υπέβαλε στην υπουργό την πρότασή του στο περιθώριο της υπογραφής προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στην περιφέρεια, το υπουργείο και τη μονή Βλατάδων για την ψηφιοποίηση, προστασία και ανάδειξη του ιστορικού της αρχείου.

Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε να φωτιστούν τόσο τα Κάστρα, όσο και ο Λευκός Πύργος, με τον εντυπωσιακό τρόπο που φωτίστηκε προσφάτων η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας, καθώς είναι δυο εμβληματικά τοπόσημα της Θεσσαλονίκης, με παγκόσμια ακτινοβολία.

Οι σχετικές διαδικασίες και μελέτες αρχίζουν άμεσα, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης, ενώ το έργο θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης διετίας.

«Θέλω να ευχαριστήσω την υπουργό για την άμεση αποδοχή της πρότασής μου να φωτίσουμε τα Τείχη της Θεσσαλονίκης και το Λευκό Πύργο, με τον εντυπωσιακό τρόπο που φωτίστηκε προσφάτως η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας, για να ακτινοβολεί η Ιστορία της Θεσσαλονίκης και παράλληλα να αναδείξουμε δυο κορυφαία τοπόσημα της πόλης. Είναι ένα σημαντικό έργο προβολής και ανάδειξης δυο εκ των πιο χαρακτηριστικών μνημείων της Θεσσαλονίκης, που συγκεντρώνουν και τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Το έργο αυτό θα δώσει προστιθέμενη αξία σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, καθώς τα δυο μνημεία είναι σημεία αναφοράς της καθημερινότητας των πολιτών, με αδιαμφισβήτητη ιστορική, πολιτιστική και τουριστική αξία. Προχωράμε άμεσα τις μελέτες, ώστε να ολοκληρώσουμε το φωτισμό μέσα στα επόμενα δυο χρόνια», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Η αποδοχή της πρότασης του περιφερειάρχη, Απόστολου Τζιτζικώστα, για την υλοποίηση του σπουδαίου αυτού έργου φωτισμού των Τειχών και του Λευκού Πύργου, στα πρότυπα της Ακρόπολης ήταν αυτονόητη. Είναι υποχρέωσή μας να προστατεύουμε όλα τα μνημεία της χώρας, όμως όταν μιλάμε για μνημεία εντός του αστικού ιστού, εκεί η υποχρέωσή μας είναι ακόμη μεγαλύτερη. Οι πολίτες πέρα από το ότι δοκιμάζονται στην καθημερινότητά τους τα τελευταία χρόνια, είναι εκείνοι που υφίστανται τις δεσμεύσεις από την προστασία των μνημείων εντός των πόλεων πιο έντονα από ότι σε ευρύτερους χώρους. Επομένως η προστασία και η προβολή ενός μνημείου μέσα στον αστικό ιστό, αυτομάτως αποκτά τεράστια αξία», δήλωσε η κ. Μενδώνη.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ