Skip to main content

Νέος γύρος διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας

Την Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί η ημερομηνία του 63ου κύκλου συνομιλιών, ο οποίος θα γίνει εντός του Οκτωβρίου στην Τουρκία.

Έτοιμα να ανακοινώσουν την ημερομηνία διεξαγωγής του επόμενου γύρου των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας και Τουρκίας είναι τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το Open, την Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί η ημερομηνία του 63ου κύκλου συνομιλιών, ο οποίος θα γίνει εντός του Οκτωβρίου στην Τουρκία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες  για κάποιο απτό αποτέλεσμα. Παραταύτα, μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι επικεφαλής της ελληνικής αποστολής θα είναι ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης. Η υπόλοιπη ελληνική σύνθεση θα είναι διαφορετική. Για την ώρα, η προσοχή είναι στραμμένη και στην ελληνοαμερικανική συμφωνία. Νωρίτερα την Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου, ο Αμερικανός πρέσβης Πάιατ μίλησε για εκτεταμένη συμφωνία. Πηγές από το υπουργείο εξωτερικών ανέφεραν ότι κατά 99.9% οι υπογραφές θα πέσουν στις 14 Οκτωβρίου, κατά τη συνάντηση που θα έχει ο Νίκος Δένδιας με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, καθώς ακόμα είναι σε εξέλιξη δύσκολες διαπραγματεύσεις.

Την ίδια ώρα με τη συμφωνία της χώρας μας με τη Γαλλία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα αν δεχτεί επίθεση δεν θα είναι μόνη. Η Ελλάδα, εκτός από ισχυρή οπλικά, πλέον, σε περίπτωση επίθεσης θα έχει από στεριά, αέρα και θάλασσα και τη συνδρομή του γαλλικού στρατού. Όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο του Open η Σοφία Φασουλάκη, οι αναλυτές λένε ότι τέτοια συμφωνία έχει να δει η Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και αυτό είναι κάτι που η τουρκική πλευρά γνωρίζει καλά.

Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και δύο μέρες δεν έχει τοποθετηθεί για τη συμφωνία ούτε ο λαλίστατος Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φαίνεται ότι έχει επιβάλλει και σιωπητήριο στους πολεμοχαρείς υπουργούς του. Τη σιωπή φαίνεται ότι έχει επιλέξει και ο κυβερνητικός του εταίρος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί από τους Γκρίζους Λύκους για τους οποίους, μάλιστα, στην Αμερική έχει ανοίξει η συζήτηση για να χαρακτηριστούν τρομοκρατική οργάνωση.