Skip to main content

Νέος γύρος στην κόντρα για το Καλλιτεχνικό Σχολείο-Επιστολή Κυρίζογλου

Συνέχεια στον πόλεμο που έχει ανοίξει για το Καλλιτεχνικό Σχολείο «Δημήτρης Χορν» δίνει με νέα επιστολή του ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης

Μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα στον δήμαρχο Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρο Κυρίζογλου, και τον προϊστάμενο του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γιώργο Αγγελόπουλο, σχετικά με το ζήτημα της κατασκευής του νέου διδακτηρίου του Καλλιτεχνικού Σχολείου «Δημήτρης Χορν».

Όλα ξεκίνησαν την Τετάρτη, όταν ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ με επιστολή του εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για την καθυστέρηση στην επίλυση του προβλήματος, για την οποία επέρριψε ευθύνες στον κ. Αγγελόπουλο. Ο τελευταίος, απαντώντας με τη σειρά του, έκανε λόγο για αδράνεια και αδιαφορία του δήμου.

 

Συνέχεια στις εκατέρωθεν κατηγορίες δίνει σήμερα και πάλι ο κ. Κυρίζογλου, που κάνει λόγο για αιτιάσεις και αντικρούει την επίθεση Αγγελόπουλου, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, σε επιστολή του με έντονο ύφος: «Δεν έχετε το δικαίωμα λόγω της απαράδεκτης πολιτικής εμπάθειας σας να τιμωρείτε και να εμπαίζετε το δήμο μας, τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς του συγκεκριμένου σχολείου. Του μοναδικού Καλλιτεχνικού Σχολείου στη Βόρεια Ελλάδα, για την ίδρυση του οποίου (2006) πρωτοστάτησε ο γράφων».

«Αντί να επαινέσετε το ενδιαφέρον μας για την Παιδεία και την Εκπαίδευση, λειτουργείτε εχθρικά, αθετείτε τις υποσχέσεις σας, χωρίς σεβασμό προς τους αιρετούς εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης. Δεν μας εκπλήσσει ο κυνισμός και η όλη εν γένει συμπεριφορά σας. Αυτά προς το παρόν και μάλιστα, αφού έτσι θέλετε, 18 ώρες και 30΄ πριν την έναρξη της ψηφοφορίας των εκλογών της 7.7.19.», καταλήγει στην επιστολή του.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Κύριε Προϊστάμενε

Με την από 5.7.19 απάντηση σας, την οποία δεν μας αποστείλατε (λάβαμε γνώση αυτής από το διαδίκτυο) αδικείτε την αλήθεια, με προκαλείτε και είμαι υποχρεωμένος να ανταπαντήσω.

Αντί, μετά δέκα τρείς (13) μήνες, να εκπληρώσετε την υπόσχεσή σας (Ιούνιος 2018) για χρηματοδότηση του δήμου προς κάλυψη δαπανών τεχνικών παρεμβάσεων για αναβάθμιση του κτιρίου και για την προμήθεια εξοπλισμού του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις (Λ.Τ.) Αμπελοκήπων «Δημήτρης Χόρν», αντί να απαντήσετε επί της ουσίας στο Α.Π. 12819/4.7.19 έγγραφό μας, με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι σκοπίμως παραχαράσσετε την αλήθεια.

Αντί να ζητήσετε δημόσια συγγνώμη από τους πολίτες, του μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, επιχειρείτε με ανακρίβειες να αποσείσετε τις αποκλειστικές προσωπικές σας αλλά και της κυβερνήσεώς σας ευθύνες. Ταυτόχρονα μας προκαλείτε, ζητώντας και τα ρέστα!

Ιδού λοιπόν η αλήθεια!

(α) Σ’ ότι αφορά την ανεκπλήρωτη υπόσχεσή σας των 300.000 ευρώ, στη σύσκεψη του Ιουνίου του 2018, παρουσία πολλών συμμετεχόντων, ο τότε Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής

Μακεδονίας (πρόκειται για κρατική περιφερειακή υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, με Γενικό Γραμματέα του υπουργείου τότε εσάς) ανέλαβε με εντολή σας να προβεί σε κοστολόγηση των εργασιών και του εξοπλισμού, πράγμα το οποίο δεν έπραξε μέχρι τον Μάρτιο του 2018. Δηλαδή επί 9 περίπου μήνες δεν κάνατε τίποτε απολύτως.
Ποτέ δεν υπήρξε δική σας όχληση προς εμάς. Το αντίθετο συνέβη, Εμείς σας οχλούσαμε και τελικά ζητήσατε όχι απλά να κοστολογήσουμε τις εργασίες αλλά εμείς να εκπονήσουμε ολοκληρωμένες μελέτες των εργασιών, το οποίο και πράξαμε, καλύπτοντας την αναξιοπιστία και την ανικανότητα των υπηρεσιών σας.

Τίθεται λοιπόν αμείλικτο το εξής ερώτημα. Γιατί, αφού πλέον είναι ήδη όλα έτοιμα, δεν εκπληρώνετε την υποχρέωσή σας τώρα, πριν τις εκλογές, όπως υποσχεθήκατε; Αυτό είναι το ζητούμενο κι όλα τ ’άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.

(β) Σ’ ότι αφορά την ανέγερση του νέου διδακτηρίου σε οικόπεδο επί της οδού Μοναστηρίου, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα διδακτήρια δεν τα κατασκευάζει ο δήμος αλλά το κράτος με τις Κτιριακές Υποδομές (π. Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων).

Με τα γραφόμενα στην επιστολή σας ομολογείτε τις δικές σας προσωπικές ευθύνες και τις ευθύνες της ΚΤΥΠ Α.Ε. για το από 1.4.2015 μέχρι σήμερα χρονικό διάστημα, οπότε κυβέρνηση ήταν και είναι μέχρι σήμερα η παρούσα. Ο δήμος προέβη σε τροποποίηση του (ΦΕΚ 9/15.1.14) (ξεπερνώντας τις γνωστές σε τέτοιες περιπτώσεις χρονοβόρες διαδικασίες των κρατικών υπηρεσιών) και η απόφαση της Επιτροπής Καταλληλότητας λήφθηκε την 1.4.15, πάλι εξ αιτίας των πιέσεων και οχλήσεων μας. Όπως προκύπτει και από το περιεχόμενο του Πρακτικού της Επιτροπής Καταλληλότητας, αυτή συγκαλείται με πρωτοβουλία και υπό την Προεδρία του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης (δική σας, κρατική, περιφερειακή υπηρεσία). Συμμετέχουν δε σ’ αυτήν τέσσερεις κρατικοί υπάλληλοι κι ένας μόνον εκπρόσωπος του δήμου.

Συνεπώς καμμία δική μας καθυστέρηση δεν υπήρξε. Αντίθετα διακόψατε τις από τον Οκτώβριο του 2015 ολοκληρωμένες διαδικασίες για την ανέγερση του νέου διδακτηρίου και έρχεσθε τώρα μετά μια τετραετία και αποδέχεσθε την πρόταση του δήμου και αναφέρετε τις ενέργειές της ΚΤΥΠ από τον Νοέμβριο του 2018 μέχρι σήμερα, οι οποίες όμως είχαν ήδη γίνει μέχρι το Οκτώβριο του 2015. Σας έχουμε επανειλημμένα καταθέσει ολόκληρο τον σχετικό φάκελο, από τον οποίο επιλεκτικά αντλείτε τα στοιχεία της απάντησής σας, για να δικαιολογήσετε τ’ αδικαιολόγητα.

Ενόψει των εκλογών της 7.7.19 και κατόπιν των συνεχών γραπτών και τηλεφωνικών μου οχλήσεων προς εσάς, μας απεστάλη το ΑΠ 390/28.6.19 ( παραλήφθηκε 3.7.19 ώρα 14.00) έγγραφο του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χ. Σπίρτζη στο οποίο αναφέρεται ότι «Προτείνεται να μην γίνει εξαγορά του οικοπέδου αλλά παραχώρησή του κατά χρήση στο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών για την ανέγερση σχολικού κτιρίου από την ΚΤΥΠ Α.Ε.. Η λύση αυτή απαιτεί νομοθετική ρύθμιση.». Ο κ. Υπουργός όμως ο οποίος «μερίμνησε» για πολλές και διάφορες «διευθετήσεις» μέχρι την τελευταία στιγμή της παραμονής του στο Υπουργείο, γιατί δεν προέβη στη σχετική νομοθετική διευθέτηση, την οποία εδώ και χρόνια, επανειλημμένα έχουμε προτείνει; Γιατί παραπέμπει το θέμα στις καλένδες;

Σας γνωρίζουμε ότι τις νομοθετικές ρυθμίσεις δεν τις κάνουν οι υπηρεσίες του δήμου αλλά η κυβέρνηση.

Σ’ ότι αφορά την επιλογή του χρόνου (36 ώρες πριν τις εκλογές) η απάντησή μας έχει ως εξής: Πριν τις εκλογές μας υποσχεθήκατε την εκπλήρωση της υπόσχεσή σας. Σας περιμέναμε μέχρι την τελευταία σχεδόν ώρα και πριν τις εκλογές διαμαρτυρηθήκαμε. Την ευθύνη για την τηλεοπτική εκπομπή δεν την έχω εγώ. Πάντως αν θέλετε και μετά τις εκλογές είμαι διαθέσιμος σ’ οποιαδήποτε δημόσια αντιπαράθεση μαζί σας.

Κύριε Προϊστάμενε

Με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις από το 2003, επί της θητείας μας στη διοίκηση του δήμου, κατασκευάστηκαν στο δήμο μας συνολικά 18 νέα διδακτήρια (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια). Επί δική σας κυβερνήσεως ένα διδακτήριο κληθήκατε να κατασκευάσετε, με ολοκληρωμένες (Οκτώβριος 2015) τις σχετικές διαδικασίες και δεν το πράξατε. Αντίθετα επί μία τετραετία ασκήσατε ακατανόητη πολεμική.

Τέλος σας καλούμε έστω και την τελευταία ημέρα προ των εκλογών, να εκπληρώσετε την υποχρέωσή σας (οικονομική επιχορήγηση 300.000 ευρώ). Άλλωστε η κυβέρνησή σας έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει, όταν θέλει, «τ’ αδύνατα δυνατά». Εδώ όμως είναι προφανές ότι δεν θέλετε. Ας είναι. Τελικά όλοι κρινόμαστε. Εμείς κριθήκαμε στις 26.5.19 (δημοτικές εκλογές), εσείς θα κριθείτε αύριο (εθνικές εκλογές 7.7.19).

Δεν έχετε το δικαίωμα λόγω της απαράδεκτης πολιτικής εμπάθειας σας να τιμωρείτε και να εμπαίζετε το δήμο μας, τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς του συγκεκριμένου σχολείου. Του μοναδικού Καλλιτεχνικού Σχολείου στη Βόρεια Ελλάδα, για την ίδρυση του οποίου (2006) πρωτοστάτησε ο γράφων. Αντί να επαινέσετε το ενδιαφέρον μας για την Παιδεία και την Εκπαίδευση, λειτουργείτε εχθρικά, αθετείτε τις υποσχέσεις σας, χωρίς σεβασμό προς τους αιρετούς εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης. Δεν μας εκπλήσσει ο κυνισμός και η όλη εν γένει συμπεριφορά σας. Αυτά προς το παρόν και μάλιστα, αφού έτσι θέλετε, 18 ώρες και 30΄ πριν την έναρξη της ψηφοφορίας των εκλογών της 7.7.19».