Skip to main content

Νέος μεγάλος σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη-Ζημιές σε κτήρια, κατέρρευσε εκκλησάκι (vid)

Σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε νότια της Κρήτης, σε θαλάσσιο χώρο - Αισθητός σε Αιγαίο, Δωδεκάνησα, αλλά και Αττική

Σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σε θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της Κρήτης σύμφωνα με εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 23 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τη Ζάκρο. Το εστιακό βάθος της δόνησης, η οποία σημειώθηκε στις 12:24 την Τρίτη, εκτιμάται στα 8 χιλιόμετρα.



Πέρα από την Κρήτη, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και κυρίως σε Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο, αλλά και στην Αττική. Βάσει μαρτυριών που επικαλείται το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), ο σεισμός ήταν πολύ ισχυρός και κράτησε αρκετά δευτερόλεπτα.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο κόσμος στο Ηράκλειο και άλλες περιοχές της Κρήτης βγήκε έντρομος στους δρόμους, ενώ υπάρχουν αναφορές και για ζημιές.



Μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ, ακολούθησαν δονήσεις 4,5 Ρίχτερ στην Κάρπαθο και 4 Ρίχτερ ανοιχτά της Ζάκρου.

 
Λέκκας: Διαφορετικό σεισμικό επίκεντρο σε σύγκριση με το Αρκαλοχώρι

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε πως ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες.

Όπως είπε, ήταν επιφανειακός διερευνάται αν έχει επιπτώσεις στον χερσαίο χώρο.

Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι πρόκειται για διαφορετικό σεισμικό κέντρο σε σύγκριση με το Αρκαλοχώρι, με διαφορετική συμπεριφορά, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν πρέπει να συνδέονται οι δύο σεισμοί.

Πηγή φωτογραφιών: Cretalivenews, ekriti