Skip to main content

Νέος γεν. γραμματέας στην Παρευξείνια Τράπεζα ο Αριστοτέλης Σπηλιώτης

Ο Αριστοτέλης Σπηλιώτης διορίστηκε από το Συμβούλιο Διευθυντών της Τράπεζας και θα εκτελεί τα καθήκοντα του γγ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Τον Αριστοτέλη Σπηλιώτη, ως Γενικό Γραμματέα για περίοδο τεσσάρων ετών διόρισε το Συμβούλιο Διευθυντών της Παρευξείνιας Τράπεζας, μετά από πρόταση της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο κ. Σπηλιώτης ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 16 Μαρτίου 2019, με την ολοκλήρωση της θητείας του κ. Σεραφείμ Τσόκα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Σπηλιώτης γεννήθηκε το  1965. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος Χρηματοοικονομικών και Τραπεζικής από το Πανεπιστήμιο του York (Ηνωμένο Βασίλειο), και πτυχίου Οικονομικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Επίσης, είναι Διαπιστευμένος Διαχειριστής Επενδυτικών Χαρτοφυλακίων από της Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στον ιδιωτικό τομέα (1994), ως Επενδυτικός Διευθυντής της εταιρείας αμοιβαίων κεφαλαίων ΔΙΕΘΝΙΚΗ Σ.Α., του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.  Το 1999 ίδρυσε και διαχειρίστηκε ένα ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων, το 4Ε. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών  Επιχειρηματικών Κεφαλαίων. Υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου σε αρκετές ελληνικές εταιρείες και τράπεζες. Διετέλεσε Διευθυντής Επενδυτικών Συμμετοχών της Omega Bank και της Proton Bank, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων της Omega, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Επενδύσεων της θερμοκοιτίδας ΘΕΡΜΗ Α.Ε και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Τράπεζας. Το 2012 εντάχθηκε στο Τμήμα Οικονομικής Ανάλυσης και Έρευνας της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πριν αναλάβει τη θέση του Γενικού Γραμματέα στην Παρευξείνια Τράπεζα, ο κ. Σπηλιώτης ήταν ειδικός Οικονομικός Σύμβουλος του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης  και Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ελλάδας. Οι τομείς ευθύνης του περιελάμβαναν τον τραπεζικό τομέα, τα χρηματοδοτικά μέσα, κεφαλαιαγορές και χρηματαγορές, επενδύσεις και χρηματοδότηση σχεδίων και  διεθνείς οικονομικές σχέσεις.

Έχει διδάξει στα πανεπιστήμια του York και του Leeds στο Ηνωμένο Βασίλειο και σήμερα διδάσκει τραπεζικά και χρηματοοικονομικά σε ελληνικά πανεπιστήμια. Έχει δημοσιεύσει αρκετά άρθρα σε επιστημονικά και επαγγελματικά περιοδικά.

Ο κ. Σπηλιώτης μιλάει Αγγλικά και Ελληνικά.

Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.