Skip to main content

Νερό από τον αέρα: Πιλοτικό πρόγραμμα για καθαρό πόσιμο νερό σε πάρκινγκ της Ολυμπίας Οδού

Αυτόνομη ανανεώσιμη πηγή πόσιμου νερού σε χώρο στάθμευσης στην Κακιά Σκάλα. Τα οφέλη, οι προοπτικές και η διεθνής εμπειρία

Δωρεάν φρέσκο, καθαρό και πόσιμο νερό από τον αέρα προσφέρει η Ολυμπία Οδός μέσω ενός πρωτοποριακού προγράμματος που για την ώρα εφαρμόζεται στο χώρο στάθμευσης Πανοράματος-Κινέτας (50,8 χλμ) στο ρεύμα προς Αθήνα, στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας.

Η αρχική ιδέα ήταν η αναβάθμιση της ταξιδιωτικής εμπειρίας μέσω της βιώσιμης και αξιόπιστης παροχής καθαρού νερού στα πάρκινγκ εκεί όπου το νερό δεν είναι πόσιμο.

Η μέθοδος είναι σχετικά απλή: το πόσιμο νερό παράγεται από την υγρασία του αέρα με τη βοήθεια του ήλιου.

Το σύστημα «Νερό από τον αέρα» είναι απλό, αποτελεσματικό και ασφαλές: αποτελείται από ένα υδρο-συλλέκτη που λειτουργεί αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια και μέσω ενός συμπιεστή μετατρέπει τους υδρατμούς του ατμοσφαιρικού αέρα σε νερό, το οποίο συλλέγεται σε δεξαμενή που είναι ενσωματωμένη στην εγκατάσταση. Στη συνέχεια το συλλεγόμενο νερό εμπλουτίζεται με μεταλλικά στοιχεία, τα οποία βελτιστοποιούν τα ποιοτικά και γευστικά χαρακτηριστικά του, καθιστώντας το ιδανικό για πόση.

Παράλληλα, με την προσθήκη ενός ψύκτη, που λειτουργεί επίσης με ηλιακή ενέργεια, εξασφαλίζεται η παροχή δροσερού νερού στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες τους, κάτι που είναι χρήσιμο ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η συσκευή μπορεί να παράγει περίπου 10-12 λίτρα φρέσκου, πόσιμου νερού την ημέρα, ενώ το επίσης σημαντικό είναι πως το όλο πρόγραμμα έχει μηδενικές εκπομπές CO₂ και είναι πλήρως αυτόνομο.


Παράλληλα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρίας η λειτουργία του συμβάλλει στη μείωση της χρήσης των πλαστικών μπουκαλιών και χάρη σε αυτό, θα χρησιμοποιούνται τουλάχιστον 10.156 πλαστικά μπουκαλάκια νερού το χρόνο.

Η καινοτομία παρέχει μια μακροπρόθεσμη λύση για τη διασφάλιση διαθεσιμότητας καθαρού νερού καλής ποιότητας για τους χρήστες του αυτοκινητόδρομου και παράλληλα παρουσιάζει σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.

Πιο συγκεκριμένα, λειτουργεί πλήρως αυτόνομα, χωρίς σύνδεση στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης, έχει μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, περιορίζει σημαντικά τα πλαστικά μπουκάλια ή ποτήρια μιας χρήσης με στόχο την ελαχιστοποίηση των αποβλήτων, ενθαρρύνοντας παράλληλα τη χρήση μπουκαλιών πολλαπλών χρήσεων προωθώντας την υιοθέτηση φιλικών περιβαλλοντικών συνηθειών.

Επιπλέον, το σύστημα μετατροπής της υγρασίας του αέρα σε πόσιμο νερό, ελέγχει την παροχή νερού ώστε να γίνεται ορθή χρήση του και το ακόμη πιο σημαντικό...προσφέρεται στους οδηγούς και στους επιβάτες δωρεάν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος της Ολυμπίας Οδού είναι να τοποθετηθεί το σύστημα αυτό σε άλλα 10 σημεία στάθμευσης του οδικού άξονα Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα, μήκους 201,5 χλμ. με στόχο την παραγωγή 5.078 λίτρων νερού το χρόνο.

Στους χώρους αυτούς θα τοποθετηθούν panel εξάτμισης της υγρασίας, καθώς και σύστημα υγροποίησης του αέρα και εμπλουτισμού του νερού με μεταλλικά στοιχεία που βελτιώνουν την ποιότητα του νερού και τη γεύση του.

Η διεθνής εμπειρία

Η πρόσβαση σε πόσιμο νερό αποτελεί μία από τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος, δεδομένου ότι σχεδόν 1 δισ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο -κυρίως σε χώρες της αφρικανικής ηπείρου- αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό.

Η μετατροπή της υγρασίας του αέρα σε καθαρό νερό είναι μια πρόκληση για την επιστημονική κοινότητα και οι ερευνητές του National University of Singapore (NUS) εργάζονται πάνω στην εξαγωγή νερού από τον αέρα, χωρίς την παρέμβαση εξωτερικής πηγής ενέργειας.

Όπως έκαναν γνωστό, στην ατμόσφαιρα της γης υπάρχει νερό που θα μπορούσε να γεμίσει περίπου μισό τρισεκατομμύριο πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων και έτσι δημιούργησαν ένα είδος αεροτζέλ- ένα στερεό υλικό σχεδόν ανύπαρκτου βάρους. Στο μικροσκόπιο φαίνεται σαν σφουγγάρι, αλλά δεν χρειάζεται να πιεστεί για να ελευθερώσει το νερό που απορροφά, ούτε απαιτείται μπαταρία. Σε ένα υγρό περιβάλλον, ένα κιλό αυτού του αεροτζέλ μπορεί να δώσει ως και 17 λίτρα νερού την ημέρα.

Το «έξυπνο» αεροτζέλ έχει τη δυνατότητα να συλλέγει αυτόνομα μόρια νερού από τον αέρα, να τα συμπυκνώνει σε υγρό και να απελευθερώνει νερό. Σε περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια, όπως στην Αφρική, απελευθερώνεται περισσότερο νερό. Οι ερευνητές στη Σιγκαπούρη έχουν αποδείξει πως οι επιδόσεις του αεροτζέλ είναι εξαιρετικές, αφού το 95% των υδρατμών που συλλέγει, βγαίνει ως καθαρό νερό και στο ερώτημα αν είναι πόσιμο, η απάντηση για την ώρα είναι πως πληροί τα στάνταρτ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.


Εδώ και χρόνια έχουν αναπτυχθεί μέθοδοι για την εξαγωγή νερού από τον αέρα, αλλά είναι απαραίτητη η χρήση ηλεκτρικής ή ηλιακής ενέργειας και έχουν κινητά τμήματα που πρέπει να ανοίγουν και να κλείνουν, συνεπώς χρειάζονται συνεχή επιτήρηση από χρήστες.

Επιστήμονες από το King Abdullah University of Science and Technology (KAUST) στη Σαουδική Αραβία, εξελίσσουν μια εφεύρεση που στην ουσία είναι μια νέα πηγή πόσιμου νερού σε άνυδρες περιοχές.

Συγκεκριμένα, εκτιμώντας ότι ο αέρας της γης περιέχει περίπου 13 τρισ. τόνους νερού και στην ουσία είναι ένα γιγαντιαίο, ανανεώσιμο απόθεμα πόσιμου νερού, σκέφτηκαν πώς μπορούν να το αξιοποιήσουν. Δημιούργησαν έτσι μια τεχνική στην «καρδιά» της οποίας βρίσκεται το χλωριούχο ασβέστιο, το οποίο απορροφά πολύ μεγάλη ποσότητα υγρασίας από τον αέρα και έτσι δημιουργείται μια «λίμνη» νερού. Με τη βοήθεια νανοσωλήνων άνθρακα οι υδρατμοί απελευθερώνονται, ενώ άλλα συστήματα φιλτράρουν το υφάλμυρο νερό και το καθαρίζουν.

Σε όλο τον κόσμο επιστήμονες και εφευρέτες κατασκευάζουν πρωτοποριακά ηλιακά πάνελ που μετατρέπουν τον αέρα και την υγρασία σε πόσιμο νερό. Μέσω ενός ερευνητικού προγράμματος το πανεπιστήμιο της Αριζόνα και το τμήμα του καθηγητή του Κόντι Φρίζεν, κατάφεραν με τέτοια ηλιακά πάνελ να τροφοδοτούν με νερό πάνω από 30 χώρες σε πέντε ηπείρους. Είναι χαρακτηριστικό πως η τεχνολογία αυτή προσφέρει καθαρό νερό από το φως του ήλιου και τον αέρα σε πολλά και διαφορετικά περιβάλλοντα, ακόμη και σε ερήμους με μέση υγρασία 5%.

Τα πάνελ του καθηγητή Φρίζεν παράγουν έως 2.550 λίτρα νερό κάθε μήνα, αντικαθιστώντας περισσότερα από 5.000 πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης.