Skip to main content

Νερό στο κρασί της έβαλε η Ιταλία

Η επίσημη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακουφίζει αναμφίβολα την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.

«Προστατέψαμε το συμφέρον των ιταλών. Φυσικά και είμαι ικανοποιημένος διότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να επιβληθούν κυρώσεις», δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός. Η Ρώμη δεσμεύθηκε ότι φέτος το δημόσιο έλλειμμά της θα μειωθεί κατά επτά δισεκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό θα συμβάλλουν και οι περιορισμένες δαπάνες για την στήριξη των ανέργων σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.

Συνολικά, το έλλειμμα αναμένεται να μην ξεπεράσει το 2,04%. Σε ό,τι αφορά το 2020, η Ιταλία σκοπεύει να σεβαστεί τα όσα προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν συμβιβασμό: η Κομισιόν αποφάσισε να μην φανεί υπερβολικά αυστηρή ώστε να μην ευνοήσει στο τέλος τον εθνικιστή υπουργό εσωτερικών Ματέο  Σαλβίνι. Η δε κυβέρνηση Κόντε δεν ενέκρινε, προς το παρόν, το φιλόδοξο πρόγραμμα φορολογικών μειώσεων για το οποίο πιέζει η Λέγκα.

Νέες προστριβές ίσως από φθινόπωρο …

Η ένταση θα μπορούσε να ανέβει και πάλι το φθινόπωρο, με την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού στην βουλή και στην γερουσία της Ρώμης. Στην περίπτωση βέβαια που η κυβέρνηση συνεχίσει την πορεία της διότι ο Σαλβίνι έχει προτείνει να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός μέσα στον Ιούλιο για να «περάσει» την φορολογική του μεταρρύθμιση, η οποία προβλέπει ενιαία φορολογική κλίμακα για ετήσια εισοδήματα μέχρι πενήντα χιλιάδες ευρώ. Οι διαφορές με τα Πέντε Αστέρια συνεχίζουν να υφίστανται και ο αρχηγός του, Λουίτζι Ντι Μάιο, από την μεριά του, ζητά να εγκριθεί άμεσα το μέτρο που θα διασφαλίζει την θέσπιση του κατώτατου μισθού.

Στο μεταξύ, στην Αιώνια Πόλη βρίσκεται ο ρώσος πρόεδρος Βλαδίμιρ Πούτιν. Συνάντησε τον πάπα Φραγκίσκο με τον οποίο συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία και σε όλη την Μέση Ανατολή. Δεν του απηύθυνε όμως επίσημη πρόσκληση να επισκεφθεί την Ρωσία διότι πρόκειται για κίνηση που πρέπει να συμφωνηθεί πρώτα με το Πατριαρχείο της Μόσχας. Με τον ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, τέλος, ο Πούτιν θα υπογράψει αργά το απόγευμα σειρά σημαντικών εμπορικών συμφωνιών.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη    

Πηγή: Deutsche Welle