Skip to main content

Νικήτη-Βρασνά: Πού παραμένουν προβλήματα μετά τις πλημμύρες

Σε αναμονή κήρυξης των περιοχών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Παραμένουν προβλήματα σε Βρασνά και Ακτή Σαλονικιού.  

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στις περιοχές που πλημμύρισαν την προηγούμενη εβδομάδα σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη. Παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των ζημιών αποκαταστάθηκε, τα προβλήματα παραμένουν, όπως παραμένουν και τα συνεργεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Πυροσβεστικής και των Δήμων, αλλά και οι επιτροπές που συνεχίζουν να καταγράφουν τις ζημιές.

Αυτή την εικόνα έδωσε στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Γιάννης Γιώργος και ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Μπάμπης Στεργιάδης.

Παράλληλα, τόνισαν ότι έχουν υποβληθεί τα σχετικά αιτήματα για κήρυξη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης (προκειμένου να υπάρξουν και οι χρηματοδοτήσεις για την αποκατάσταση των ζημιών και για την αποζημίωση των πληγέντων), η οποία προς το παρόν εκκρεμεί, αλλά είναι ζήτημα ημερών για να εκδοθεί από το αρμόδιο υπουργείο.

Σύμφωνα με την εικόνα που έδωσε ο κ. Γιώργος, ενημερώνοντας το περιφερειακό συμβούλιο, στη Χαλκιδική η κακοκαιρία κράτησε περίπου τέσσερις ημέρες, με τα ακραία φαινόμενα να διαρκούν λίγο παραπάνω από 48 ώρες. «Σκεφτείτε μόνο ότι έπεσαν 125 χιλιοστά βροχής μόνο στην Κασσάνδρα...», είπε ο κ. Γιώργος.

«Ο μηχανισμός (Δήμος, Πυροσβεστικής, Περιφέρεια) αντέδρασε γρήγορα και έγκαιρα και δεν πλημμύρισε το ποτάμι στην περιοχή, διότι τα πράγματα θα ήταν ακόμη χειρότερα. Στην Κασσάνδρα πλημμύρισαν κυρίως υπόγεια. Η παραλία στην περιοχή του λιμανιού παρασύρθηκε. Οι περισσότερες βλάβες αποκαταστάθηκαν πλέον. Στην περιοχή της Σιθωνίας (Νικήτη, Αγ. Νικόλαος, Ακτή Σαλονικιού, Πυργαδίκια και μέρος της Βουρβουρούς) επίσης καταγράφηκαν σοβαρότατα προβλήματα και η ανταπόκριση των συνεργείων ήταν άμεση. Τα δυο ρέματα προκάλεσαν σημαντική καταστροφή στον καινούργιο οικισμό της Νικήτης (διότι στο παλιό χωριό δε δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα) λόγω των πολλών προβλημάτων στη δόμηση τις τελευταίες δεκαετίες. Ο χείμαρρος στην είσοδο της Νικήτης δεν μπόρεσε να παροχετεύσει τις μεγάλες ποσότητες νερού. Υπήρξαν αρκετά πλημμυρισμένα υπόγεια και καταστήματα και αυτοκίνητα στη θάλασσα. Το Σαββατοκύριακο το χωριό σχεδόν στο σύνολό του λειτούργησε και δεν υπήρξαν ευτυχώς ακυρώσεις», τόνισε ο κ. Γιώργος.

Σύμφωνα με τον απολογισμό της Περιφέρειας, 43 μηχανήματα εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται στην περιοχή, προσπαθώντας να αποκαταστήσουμε πλέον και το τοπικό οδικό δίκτυο στην Ακτή Σαλονικιού. Οι καταγραφές των ζημιών έχουν αρχίσει άμεσα και συνεχίζονται.

Σε ό,τι αφορά στις πλημμύρες του Σταυρού και των Βρασνών, ο κ. Γιώργος είπε ότι είναι η τρίτη φορά που πλημμύρισαν τα τελευταία δέκα χρόνια. «Τα τελευταία 60 χρόνια δομήθηκε άναρχα η περιοχή κι αυτά είναι τα αποτελέσματα. Καταγραφές των αναγκών για να προστατευτούν οι περιοχές αυτές έχουν γίνει από παλιά και είναι σε εξέλιξη οι σχετικές διαδικασίες και έργα. Όμως πλέον πρέπει σε επίπεδο άμεσων μέτρων να γίνει προσπάθεια για να γίνουν παρεμβάσεις ψηλά (στον ορεινό όγκο) κι όχι στους οικισμούς για να ανασχεθεί ο όγκος του νερού. Τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά και σε Σταυρό και σε Βράσνα. Οι καταγραφές έγιναν άμεσα. Ο μηχανισμός ανταποκρίθηκε πλήρως. Η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί σύντομα».

Ο κ. Στεργιάδης σημείωσε ότι στην περιοχή το προσωπικό της Περιφέρειας και όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών δούλεψε ακόμη και σε όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ειδικά στην παραλία για να εξυπηρετηθούν οι επισκέπτες της περιοχής και να μην υπάρξουν μεγάλες επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Ο τουρισμός ήταν αρκετός και δεν σταμάτησε ευτυχώς. Αποκαταστάθηκαν τα οδικά δίκτυα σε Χαλκιδική και Βρασνά σε πρώτο βαθμό. Καθαρίζονται οικόπεδα και κοινόχρηστοι χώροι που γέμισαν με μπάζα και λάσπες σήμερα, ενώ θα χρειαστεί να γίνει ολοκληρωμένη παρέμβαση το επόμενο διάστημα για την ολοκληρωτική αποκατάσταση».

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης έκαναν σειρά ερωτήσεων. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης, Στάθης Σαρηγιαννίδης και Θανάσης Μπασδάνης επισήμαναν την ανάγκη να αναζητηθούν ευθύνες (ακόμη και νομικές) από την «Εγνατία Οδός ΑΕ», δεδομένου ότι η ίδια «συγχώνευσε» τρία ρέματα σε ένα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η περιοχή του δήμου Βόλβης, ενώ σημείωσαν ότι πρέπει να αξιοποιηθούν άμεσα τα 36 εκ. ευρώ που διατίθενται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας για αντιπλημμυρικά έργα.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Βασίλης Ρέβας, είπε ότι πλημμύρισε το 80% των υπογείων στα Βρασνά και ξέφυγε πετρέλαιο, με αποτέλεσμα να υπάρχει στην περιοχή έντονη δυσοσμία και κηλίδα, που ζήτησε να αντιμετωπιστούν.

Η επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας», Δέσποινα Χαραλαμπίδου και ο περιφερειακός σύμβουλος, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, τόνισαν ότι πρέπει να αναζητηθεί πρόσθετη επιχορήγηση λόγω της έκτακτης ανάγκης για να γίνουν έργα στην περιοχή.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Συμμετέχω», Δημήτρης Μούρνος, σημείωσε ότι «δεν είναι οι πρώτες πλημμύρες που γίνονται στην περιοχή της Νικήτης. Σημασία έχει τι κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις αυτές. Τι μέτρα λαμβάνονται;».

Απαντώντας ο κ. Γιώργος δήλωσε ότι «καταγραφή ζημιών έγινε και συνεχίζει να γίνεται. Αν θα αποδοθούν ευθύνες στην 'Εγνατία Οδός ΑΕ' δεν το γνωρίζουμε εμείς. Όμως η συγχώνευση τριών ρεμάτων σε ένα είναι ευθύνη ξεκάθαρα της 'Εγνατία Οδός ΑΕ'. Δεν είναι πρώτη φορά που δρόμος λειτουργεί ως ανάχωμα σε ρέματα... Κάτι ανάλογο γίνεται και στη Μάνδρα. Νομικά πάντως δεν κινούμαστε εμείς, αλλά όσοι έπαθαν ζημιές. Στο ΕΣΠΑ ήδη έχουν ενταχθεί πολλά αντιπλημμυρικά έργα. Από την πλημμύρα του Ιουλίου του 2017 στην Τορώνη και το Πόρτο Κουφό ως σήμερα έγιναν πολλά για καθαριότητες και άλλες παρεμβάσεις αποκατάστασης, όμως το αίτημα για ουσιαστική αντιπλημμυρική θωράκιση δεν έχει χρηματοδοτηθεί ακόμη και περιμένουμε. Σχεδιάζουμε, μελετούμε, αλλά χρήματα δε λαμβάνουμε ή λαμβάνουμε με το σταγονόμετρο... Για το πετρέλαιο στα Βρασνά ζητήσαμε έλεγχο των υδάτων και στην ποιότητα νερού και εφόσον βρεθεί ότι είναι ακατάλληλο θα ζητηθεί η απαγόρευση κολύμβησης μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα».

Ο κ. Στεργιάδης είπε επίσης: «Περιμένουμε να κηρυχθούν όλες οι περιοχές σε έκτακτη ανάγκη. Τα αιτήματα έχουν σταλεί. Παντού υπάρχουν επιτροπές και μηχανήματα που ακόμη εργάζονται».