Skip to main content

Νίκος Φωτίου: Χωρίς τον Μπουτάρη, στον δρόμο του Μπουτάρη

Άρθρο του αντιδημάρχου Διοικητικής Μεταρρύθμισης λίγες ώρες πριν την συνεδρίαση κομμάτων και δημοτικών παρατάξεων που συγκάλεσε ο Γ. Μπουτάρης

Άρθρο του Νίκου Φωτίου*

Το 2006 ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη ένα τολμηρό πολιτικό και κοινωνικό πείραμα: Ένα γνήσιο αυτοδιοικητικό εγχείρημα επιχείρησε να ανατρέψει ένα μακρόχρονο καθεστώς κυριαρχίας βαθιά συντηρητικών, οπισθοδρομικών και εθνολαϊκιστικών δυνάμεων, που είχαν οδηγήσει την πόλη στο τέλμα και στην αφάνεια, και να δώσει στη Θεσσαλονίκη «μιαν ανάσα ζωής».

Η συνταγή της επιτυχίας

- Μια προσωπικότητα έξω από τον συνήθη κύκλο των κομματικά χρισμένων υποψήφιων δημάρχων, προερχόμενος από τον επιχειρηματικό χώρο και την κοινωνία των πολιτών, φιλελεύθερος, αντισυμβατικός, απρόβλεπτος, «και του λιμανιού και του σαλονιού»: Ο Γιάννης Μπουτάρης, ο άνθρωπος που έφαγε τη ζωή με το κουτάλι, που αφιερώθηκε νυχθημερόν στη διοίκηση μιας δύσκολης πόλης και που αποχωρεί σε λίγους μήνες αξιοπρεπής, αήττητος και χορτάτος.

- Η «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη», μια γνήσια αυτοδιοικητική παράταξη, με φρέσκους, ορεξάτους και δημιουργικούς ανθρώπους, που έβαλαν στην μπάντα τις όποιες κομματικές προτιμήσεις τους, πρόταξαν το συμφέρον της πόλης, έδειξαν σεβασμό στα κόμματα ως βασικούς θεσμικούς παράγοντες του πολιτικού συστήματος αλλά αντιτάχθηκαν στην κηδεμονία τους στον χώρο της αυτοδιοίκησης.

- Ένα πρόγραμμα με προτεραιότητες το άνοιγμα της πόλης στον γειτονικό και ευρωπαϊκό χώρο, την ανάδειξη του πολύτιμου και πολύχρωμου παρελθόντος της, την ευπρόσωπη εικόνα της, την κοινωνική ευαισθησία, τον δημόσιο χώρο, την αποκέντρωση, τον πολιτισμό, τις νέες τεχνολογίες κ.ά.

Το «πείραμα» πέτυχε, το προηγούμενο καθεστώς κατέρρευσε μέσα στην κακοδιοίκηση και στην υπεξαίρεση του δημόσιου χρήματος και οι Θεσσαλονικείς εμπιστεύτηκαν επί δύο θητείες την «Πρωτοβουλία» και τον Γιάννη Μπουτάρη.

Η εικόνα της Θεσσαλονίκης του 2018 είναι πολύ διαφορετική από αυτήν του 2010. Η «ανάσα στην πόλη» δόθηκε, ο άνεμος της φρεσκάδας έπνευσε και άλλαξε την πόλη άρδην.

Ζητείται συνέχεια

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα εξής: Αξίζει να συνεχιστεί το εγχείρημα Μπουτάρη-«Πρωτοβουλίας» και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Το επόμενο διάστημα φαίνεται ότι ολοκληρώνονται βασικές υποδομές της πόλης: Λιμάνι, αεροδρόμιο, σιδηρόδρομος, μετρό (με τα πολύτιμα αρχαιολογικά ευρήματα στη θέση τους!).

Η Θεσσαλονίκη είναι πλέον ενταγμένη σε πολλαπλά ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα από τα οποία αντλεί σύγχρονη τεχνογνωσία και σημαντικούς υλικούς και ανθρώπινους πόρους.

Η συστηματική προσπάθεια του Δημάρχου και της Διοίκησης για τη μητροπολιτική διακυβέρνηση της ευρύτερης περιοχής έχει αποδώσει καρπούς και φαίνεται ότι η θεσμοθέτησή της είναι πλέον ώριμη.

Μια σειρά σημαντικών έργων για την αναβάθμιση της εσωτερικής και διεθνούς εικόνας της πόλης και τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, που είχαν καθυστερήσει, έχουν ήδη εκκινήσει και είναι σε εξέλιξη.

Η προσπάθεια για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του δήμου και την προσφορά σύγχρονων ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες βρίσκεται σε τελικό στάδιο.
Ναι, το εγχείρημα Μπουτάρη-«Πρωτοβουλίας» αξίζει να συνεχιστεί!

Οι διαφαινόμενοι κίνδυνοι

Η απειλή για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση αυτού του εγχειρήματος είναι η επιστροφή των συντηρητικών, οπισθοδρομικών και εθνολαϊκιστικών δυνάμεων στη διοίκηση της πόλης. Όσο κι αν το πρόσωπο που επέλεξε ως επίσημο υποψήφιό της η Νέα Δημοκρατία είναι αξιοπρεπές, εντούτοις δεν παύει να αποτελεί κομματικά χρισμένο υποψήφιο, ο οποίος δύσκολα θα μπορέσει να πάει κόντρα στις κομματικές εντολές αυτών που τον στήριξαν. Η τοπική οργάνωση της ΝΔ έχει αντιταχθεί πλήρως σε όλες βασικές επιλογές της διοίκησης Μπουτάρη. Η διάθεση για «ρεβάνς» και για κατεδάφιση του έργου αυτής της διοίκησης είναι εξώφθαλμη, όπως προκύπτει από τις κατά καιρούς δηλώσεις του κομματικού ιερατείου και άλλων υποψήφιων του πολιτικού χώρου της Ν.Δ. αλλά και δεξιότερα.

Το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής θα εξαναγκάσει τον υποψήφιο της Ν.Δ. να συμβιβαστεί με τους ακραίους εθνικιστές, πατριδοκάπηλους και θρησκόληπτους. Άραγε, πόσο θα αντέξουν οι εξαγγελίες του για «εξωστρέφεια και κοσμοπολιτισμό»;.

Οι προϋποθέσεις

Αν, λοιπόν, η πορεία της πόλης, στην οποία συνέβαλαν καθοριστικά ο Μπουτάρης και η «Πρωτοβουλία», αξίζει να συνεχιστεί και να βελτιωθεί εντοπίζοντας και επανορθώνοντας τις αδυναμίες και ολοκληρώνοντας τις ατελείς προσπάθειες της παρούσας Διοίκησης, τότε τίθενται οι εξής προϋποθέσεις.

Η πρόσκληση του αποχωρούντος πλέον Μπουτάρη για συμπαράταξη των αυτοδιοικητικών προοδευτικών και δημιουργικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της πόλης οφείλει να βρει ευήκοα ώτα.

Τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να δώσουν χώρο σ’ αυτό το εγχείρημα μην ανακοινώνοντας χρίσματα και κομματικές υποψηφιότητες που διασπούν την ενωτική προσπάθεια και οδηγούν στην ήττα.

Οι άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι αυτού του χώρου οφείλουν να υποστείλουν τις θεμιτές προσωπικές φιλοδοξίες τους χάριν της συλλογικότητας και του καλού της Θεσσαλονίκης. Σύντομα πρέπει να κατατεθούν τολμηρές και μελετημένες προγραμματικές προτάσεις και να συγκλίνουν σε βασικά σημεία. Νέα, φρέσκα πρόσωπα με γνώσεις, ιδέες και διάθεση προσφοράς να εμπλουτίσουν το κοινό ψηφοδέλτιο, δίπλα στους έμπειρους, και να δώσουν ώθηση στο νέο εγχείρημα.

Και, τέλος, ένας επικεφαλής, αποδεκτός και στηριγμένος από όλους, να μπει μπροστά, να ενώσει και να κερδίσει αλλά και να είναι ικανός να διοικήσει την πόλη στο επόμενο βήμα για το μέλλον της.

Ιδού στάδιον δόξης λαμπρόν για όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για τη συνέχεια και για το καλό της πόλης και των πολιτών της.

Ο Μπουτάρης ένωσε τη Θεσσαλονίκη με την παρουσία του. Η Θεσσαλονίκη οφείλει να ενωθεί και πάλι και να προχωρήσει καλύπτοντας το μεγάλο κενό της απουσίας του.


*Ο Νίκος Φωτίου είναι Αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Κοινωνίας των Πολιτών του Δήμου Θεσσαλονίκης