Skip to main content

Νησί Εδέσσης: Όταν η παράδοση τριών γενεών στα φρούτα μπαίνει στο… μπουκάλι

Η οικογένεια Δόνγκα, με παράδοση στις καλλιέργειες φρούτων, θέλησε να δώσει νέα μορφή στην παραγωγή της, δημιουργώντας χυμούς, ξύδια και σάλτσες

Η επιθυμία της να αξιοποιήσει ό,τι προσφέρει η φύση, χωρίς τίποτε να πηγαίνει χαμένο και η υπερηφάνεια για την πλούσια παραγωγή του τόπου της ήταν η αιτία. Η δε δυναμική της τρίτης της γενιάς και οι νέες ιδέες της η κινητήριος δύναμη. Η οικογένεια Δόνγκα, με παράδοση τριών γενεών στις καλλιέργειες οπωροφόρων δέντρων, δημιούργησε πριν από μία τριετία την εταιρεία παραδοσιακών προϊόντων «Νησί Εδέσσης» στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν, θέλοντας να δώσει νέα μορφή στην παραγωγή της. Έτσι, έφερε στην αγορά ένα μηλόξυδο από τις δικές της καλλιέργειες μηλιών, αλλά και σπιτικές σάλτσες από τις δικές της τομάτες. Ετοιμάζεται δε να τοποθετήσει στα ράφια και δύο ακόμα κωδικούς, τον χυμό μήλο και τον χυμό κεράσι, αξιοποιώντας τις μηλιές και τις κερασιές της. Στο επόμενο διάστημα μάλιστα σχεδιάζει ένα ακόμη προϊόν με βάση το κεράσι, αλλά δρομολογεί και την τοποθέτηση των πρώτων της ειδών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Για την ώρα βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Έδεσσας. Μακροπρόθεσμα δε ενδιαφέρεται και για το εξωτερικό, όμως θέλει πρώτα να εδραιώσει την παρουσία της στην ελληνική αγορά.  



Τρεις γενιές στα φρούτα

Η πρώτη ενασχόληση της οικογένειας Δόνγκα με τις καλλιέργειες οπωροφόρων δέντρων έγινε τη δεκαετία του ’60, όταν ο παππούς Γιώργος έκανε το πρώτο βήμα με κερασιές. Στη συνέχεια ανέλαβε ο γιος του Σωτήρης που με τη σύζυγό του  Αλεξάνδρα Καμπούρη διεύρυναν τις καλλιέργειες, προσθέτοντας μήλα και ροδάκινα, αύξησαν τα στρέμματα, που έφτασαν τα 100, και έβαλαν μια πιο σύγχρονη πινελιά στην ενασχόληση με τον αγροτικό κλάδο. Στην οικογενειακή επιχείρηση όμως έκαναν την είσοδό τους και τα δύο παιδιά τους, η 28χρονη Μαρία και ο 26χρονος Γιώργος, που μεγαλωμένα μέσα στις καλλιέργειες, είχαν από νωρίς αγαπήσει τα φρούτα. Μάλιστα, ο παππούς Γιώργος έπαιρνε τα δύο του εγγόνια από δύο χρονών μαζί του και τα άφηνε να κοιμούνται κάτω από τη σκιά των δέντρων. Λίγα χρόνια αργότερα Μαρία και Γιώργος έκαναν τις πρώτες βόλτες τους και έπαιζαν τα παιχνίδια τους ανάμεσα στις καλλιέργειες.



Η ιδέα της μεταποίησης της αγροτικής παραγωγής της οικογένειας Δόνγκα ήρθε όταν η κόρη τους Μαρία έκανε σπουδές πάνω στον ποιοτικό έλεγχο αγροτικών προϊόντων, οπότε άρχισε να σχεδιάζεται το επόμενο βήμα. Η οικογενειακή επιχείρηση ξεκίνησε με σάλτσα τομάτας, για να συνεχίσει με το αφιλτράριστο μηλόξυδο με μάνα, αλλά και με τους χυμούς κεράσι και μήλο, από 100% φρούτο χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.

«Όλα, από το χωράφι μέχρι το μπουκάλι και το βάζο, είναι δικής μας παραγωγής. Βάζουμε τη φροντίδα μας σε όλη τη διαδικασία και θέλουμε τίποτα να μην πηγαίνει χαμένο από αυτά που μας προσφέρει η φύση» λέει στη Voria η Μαρία Δόνγκα.