Skip to main content

Νοσοκομείο Καβάλας: Εμβολιάστηκαν προσφυγόπουλα που δεν είχαν ΑΜΚΑ

Γιατροί της Παιδιατρικής Κλινικής εμβολίασαν, με έξοδα του Νοσοκομείου, παιδιά που διαθέτουν ΑΜΚΑ, καθώς και άλλα που δεν διαθέτουν.

Συνολικά 117 παιδιά προσφύγων αλλά και ασυνόδευτα παιδιά τα οποία διαμένουν στο camp του Ασημακοπούλου στην Καβάλα, εμβολιάστηκαν με πρωτοβουλία του Νοσοκομείου Καβάλας.

Μετά από σχετικές συνεννοήσεις με τους αρμόδιους φορείς και οργανισμούς, γιατροί της Παιδιατρικής Κλινικής εμβολίασαν, με έξοδα του Νοσοκομείου, παιδιά που διαθέτουν ΑΜΚΑ, καθώς και άλλα που δεν διαθέτουν, με τη διοίκηση του Νοσοκομείου να τονίζει ότι θα βρίσκεται δίπλα τους όποτε το χρειαστούν.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, τα παιδιά δεν μπορούν να ξεκινήσουν τις απογευματινές τάξεις στις Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ), καθώς χρειάζεται η έκδοση υπουργικής απόφασης, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί.

Ακόμη η Συμβούλιο τόνισε ένα άλλο πρόβλημα αφορά στην απόκτηση ΑΜΚΑ από τα προσφυγόπουλα που θα πάνε πρώτη φορά σχολείο. Ο ΑΜΚΑ θα τους επιτρέψει να εμβολιαστούν, να αποκτήσουν ατομικό δελτίο μαθητή και να εγγραφούν. Ωστόσο στην πράξη, η διαδικασία έχει παγώσει.

Η ανακοίνωση του Νοσοκομείου:

Στις 26.8.2019 πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας προγραμματισμένη συνάντηση συνεργασίας της Διοίκησης του ΓΝΚ με εκπροσώπους και στελέχη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Μεταξύ των ζητημάτων που τέθηκαν και συζητήθηκαν ήταν και αυτό της ανάγκης εμβολιασμού των ανήλικων παιδιών των οικογενειών των προσφύγων του Camp.

Το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας ανταποκρίθηκε άμεσα και επισκέφθηκε με 3 γιατρούς της Παιδιατρικής Κλινικής του το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών στο Camp Ασημακοπούλου στην πόλη της Καβάλας προκειμένου να πραγματοποιήσει τον απαραίτητο εμβολιασμό των παιδιών του Camp με το τριπλό MMR. Η επίσκεψη έλαβε χώρα κατά τις ημέρες της Τρίτης 17.9 και της Πέμπτης 19.9.2019 και εξετάσθηκαν από τους γιατρούς και εμβολιάσθηκαν 117 παιδιά-προσφυγόπουλα ηλικίας 12 μηνών έως 15 χρόνων.

Από τα παιδιά αυτά, 44 διαθέτουν σχετικό ΑΜΚΑ, ενώ οι υπόλοιποι 73 δεν είναι κάτοχοι κάποιου ΑΜΚΑ. Μετά από σχετική συνεννόηση με τους αρμόδιους Συντονιστές Υγειονομικών Υπηρεσιών της 4ης ΥΠΕ του Προγράμματος PHILOS και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το Γενικό Νοσοκομείο ανέλαβε εξολοκλήρου τη δαπάνη προμήθειας και χορήγησης των εμβολίων. Στην πορεία διαπιστώθηκε η ανάγκη να εμβολιασθούν, επιπρόσθετα, 10 ακόμη ασυνόδευτα παιδιά του ίδιου Camp (και αυτά χωρίς ΑΜΚΑ) και το νοσοκομείο ανταποκρίθηκε και σε αυτό πραγματοποιώντας τις σχετικές εξετάσεις και τον εμβολιασμό τους.

Ο εμβολιασμός των παιδιών κρίθηκε αναγκαίος προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των παιδιών και να μπορούν αυτά, απρόσκοπτα, να ενταχθούν στις εκπαιδευτικές διαδικασίες και δομές των σχολείων.

Η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας ευχαριστεί θερμά τους γιατρούς της Παιδιατρικής Κλινικής καθώς επίσης και τους εργαζόμενους στο Camp για τη συμμετοχή και υποστήριξη που παρείχαν στην ολοκλήρωση της παρέμβασης αυτής.

Στα νέα παιδιά του Camp ευχόμαστε καλή συνέχεια στη ζωή τους και εμείς όταν και όπου χρειαστεί θα είμαστε δίπλα τους.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ Γ.Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ

ΚΑΡΑΣΑΒΒΟΓΛΟΥ Γ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ