Skip to main content

Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Άγγιξε τα όριά του το 2020-Οι αριθμοί για τον κορωνοϊό

Το Νοσοκομείο ανταποκρίθηκε στην υγειονομική κρίση, γεγονός που αποδίδεται τόσο στις υποδομές όσο και στη δύναμη του προσωπικού του.

Τον Απολογισμό του 2020, μιας ιδιαίτερης χρονιάς λόγω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, παρουσίασε η Διοίκηση του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του νοσηλευτικού ιδρύματος και μεταδόθηκε ζωντανά από την ιστοσελίδα www.papageorgiou-hospital.gr, την Παρασκευή 28 Μαΐου.

Ο υπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ανέφερε ότι η πανδημία επαναπροσδιόρισε τις προτεραιότητες στο ΕΣΥ και επέβαλε έκτακτες δράσεις, ενώ θα χρειαστούν νέες πρακτικές με πράσινο αποτύπωμα. «Και εδώ το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου δίνει δυναμικό ''παρών''. Είναι έτοιμο να ενταχθεί στο πρόγραμμα ''Εξοικονομώ στο ΕΣΥ'' και θα μας βρει συμπαραστάτες», τόνισε. 

Υπόδειγμα στην αντιμετώπιση της κρίσης χαρακτήρισε το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου ο γενικός γραμματέας υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, στον χαιρετισμό του. Όπως ανέφερε, το Νοσοκομείο στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων καλύπτοντας τις ανάγκες των πολιτών της Θεσσαλονίκης και των όμορων νομών, κρατώντας παράλληλα το υψηλό επίπεδο φροντίδας που αποτελεί και το σήμα κατατεθέν του. Τέλος, υπογράμμισε ότι το υπουργείο θα συνεχίσει να στηρίζει τις δράσεις εξωστρέφειας, προσβλέποντας ότι το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου θα αποτελέσει το πρότυπο από το οποίο θα μεταλαμπαδευτούν οι καλές πρακτικές και σε άλλα νοσοκομεία.

Η αντιπεριφειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Κεντρικής Μακεδονίας, Βούλα Πατουλίδου, αναφέρθηκε στις δράσεις για την ενίσχυση του Νοσοκομείου με επενδύσεις αναβάθμισης των υποδομών.

Στην διαρκή προσφορά του Νοσοκομείου αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβας, ευχαριστώντας θερμά το δυναμικό του. 

«Το Νοσοκομείο αποτέλεσε βασικό άξονα, στον οποίο η Υγειονομική Περιφέρεια στηρίχθηκε για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της πανδημίας», τόνισε ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτης Μπογιατζίδης.

«Τα λόγια είναι πολύ λίγα για να δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας για όλους τους εργαζόμενους οι οποίοι έσκυψαν πάνω από τον ασθενή με σεβασμό», ανέφερε η εκπρόσωπος του Ιδρύματος Παπαγεωργίου Ζωή Ψαρρά-Παπαγεωργίου, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της στους εργαζόμενους. 

Στη σημαντική δράση των εθελοντών, παρά τους περιορισμούς, εστίασε η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου «Η Αντηρίδα» Γεωργία Δερετζή. 

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Μιχάλης Καραβιώτης εξήρε την άψογη συνεργασία ανάμεσα στη Διοίκηση, το Υπουργείο Υγείας και την 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας. Εστίασε στην αδιάκοπη προσπάθεια των εργαζομένων, οι οποίοι έγιναν το στήριγμα για τους ανθρώπους που κλήθηκαν να δώσουν μόνοι τους την πιο κρίσιμη ίσως μάχη της ζωής τους. Παράλληλα, ευχαρίστησε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, το Ίδρυμα Παπαγεωργίου, την «Αντηρίδα», καθώς και όλους, φορείς και ιδιώτες, για τις δωρεές τους. 

Παρουσιάζοντας το απολογιστικό έργο, ο γενικός διευθυντής Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης τόνισε ότι το Νοσοκομείο ανταποκρίθηκε στην υγειονομική κρίση, γεγονός που αποδίδεται όχι μόνο στις κτιριακές και τεχνολογικές υποδομές του, αλλά και στην αστείρευτη δύναμη του προσωπικού του.

Παρά το γεγονός ότι το Νοσοκομείο άγγιξε τα όριά του, η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών διατηρήθηκε. Αυτό αποτυπώνεται ενδεικτικά με τη διατήρηση σε υψηλά επίπεδα του αριθμού των εσωτερικών ασθενών σε κλινικές- τμήματα (33.333), των χειρουργικών επεμβάσεων (11.637) και των εξωτερικών ασθενών οι οποίοι επισκέφθηκαν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και το τμήμα επειγόντων περιστατικών (222.404).

Στις 8 κλινικές νοσηλείας Covid-19 δυναμικότητας 240 κλινών, νοσηλεύθηκαν 1.339 περιστατικά, ενώ στις 43 κλίνες ΜΕΘ 148 ασθενείς. Για την ανίχνευση του ιού δημιουργήθηκε και εξοπλίστηκε εργαστήριο μοριακής διάγνωσης και οι εξετασθέντες για Covid-19 ανήλθαν σε 20.235. Παράλληλα, εγκαταστάθηκε μονάδα παραγωγής οξυγόνου και αγοράστηκε ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός. 

Το Νοσοκομείο λειτούργησε αδιάλειπτα όσον αφορά την εξυπηρέτηση ιδιαίτερων ομάδων, όπως ογκολογικών, αιματολογικών ασθενών και νεφροπαθών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2020 πραγματοποιήθηκαν 17.968 χημειοθεραπείες και 23.925 αιμοκαθάρσεις, αριθμοί ελάχιστα διαφοροποιημένοι από τα επίπεδα του 2019.

Το 2020 προκηρύχθηκαν 16 θέσεις γιατρών, η τακτική επιχορήγηση αυξήθηκε από 38 σε 44 εκατομμύρια και το νοσηλευτικό προσωπικό αυξήθηκε από 786 σε 910. Σχετικά με τον κύκλο εργασιών, το Νοσοκομείο εμφάνισε τελικά κέρδη στα αποτελέσματά του, παρά τη μείωση της δραστηριότητας.