Skip to main content

Νοτοπούλου: Χωρίς σχεδιασμό η κυβέρνηση για τον τουρισμό

Η τομεάρχης Τουρισμού μίλησε στο Forum Ελληνικά Νησιά για τις «παλινωδίες της κυβέρνησης που σημάδεψαν την προηγούμενη τουριστική χρονιά»

Στις προϋποθέσεις για το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού αναφέρθηκε η τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Ά Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου μιλώντας στο Forum Ελληνικά Νησιά- Τουρισμός που διοργάνωσε το ITN NEWS.

Η τομεάρχης Τουρισμού, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της, μίλησε για τις «παλινωδίες της κυβέρνησης που σημάδεψαν την προηγούμενη τουριστική χρονιά, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι άνθρωποι του τουρισμού καθώς και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν για την ασφαλή επανέναρξη της τουριστικής δραστηριότητας».

«Το 2020 σημαδεύτηκε από μια αναπάντεχη υγειονομική κρίση η οποία οδήγησε σε τρομακτική οικονομική ύφεση το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας. Η ελληνική οικονομία κλυδωνίζεται ιδιαίτερα, λόγω της πολύ μεγάλης εξάρτησης από τον ελληνικό τουρισμό και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως υπογράμμισε, είναι σημαντικό «να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη στον προορισμό και στα καταλύματα της χώρας προκειμένου να ισχύσει το βέλτιστο σενάριο ανάκαμψης της τοπικής και εθνικής τουριστικής οικονομίας».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ στην μεγαλύτερη κρίση για τον ελληνικό τουρισμό δεν έχει κανέναν σχεδιασμό» είπε η Κ. Νοτοπούλου. «Η εθνική πολιτική για τον τουρισμό, παρουσιάζεται με προχειρότητα».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στις παλινωδίες της κυβέρνησης το καλοκαίρι του 2020, με «τις διάφορες αντικρουόμενες ανακοινώσεις για το «άνοιξε-κλείσε» των συνόρων και των διεθνών πτήσεων, για τα τεστ, για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που τα μαθαίναμε τελευταία στιγμή, εξέθεσαν την εικόνα της χώρας», σύμφωνα με την ανακοίνωσή της.

«Οι τουριστικές επιχειρήσεις βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και οι εργαζόμενοι αντιμέτωποι με το απειλητικό φάσμα της ανεργίας, η κυβέρνηση της ΝΔ τους γυρίζει την πλάτη. Εμπαίζει Ξεναγούς και Τουριστικούς συνοδούς, εποχικούς εργαζόμενους, εργαζόμενους στα τουριστικά λεωφορεία, εποχικούς, τους επαγγελματίες της εστίασης, ενώ οι ξενοδόχοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα "Τουρισμός για όλους 2020" παραμένουν απλήρωτοι» συμπλήρωσε η κ. Νοτοπούλου.

Η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε πως για να υπάρχει επόμενη μέρα στον τουρισμό πρώτη και βασική πρόκληση είναι η επιβίωση και η βιωσιμότητα του κλάδου.

«Βιωσιμότητα σημαίνει, προστασία των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Άρα επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας και ουσιαστική μη επιστρεπτέα ενίσχυση των επιχειρήσεων» όπως υπογράμμισε.

Η κ. Νοτοπούλου επανέλαβε την πρόταση που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την πρώτη στιγμή για την ανάγκη της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης στο σύνολο της, ωστε σε συνδυασμό με πιο στρατηγικά μέτρα όπως η πρόταση να  αιτηθεί η ελληνική κυβέρνηση στην Κομισιόν ένα ξεχωριστό, στοχευμένο πρόγραμμα ενίσχυσης σταθερού κόστους, αποκλειστικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις, να τεθούν οι βάσεις για την ασφαλή στήριξη των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων.

Η τομεάρχης Τουρισμού έθεσε ακόμη το θέμα της ανάγκης για ασφαλή έναρξη της τουριστικής δραστηριότητας. «Είναι απόλυτα σημαντικό το άνοιγμα του τουρισμού να γίνει με ενιαία και κοινά πρωτόκολλα» είπε χαρακτηριστικά.

«Το πάθημα και η κακή εμπειρία της προηγούμενης περιόδου δεν πρέπει να επαναληφθεί, καθώς η οικονομία, αλλά και η υγεία δεν αντέχουν άλλη μια άστοχη διαχείριση. Εκείνο που απαιτείται είναι μια ασφαλής και δίκαιη στρατηγική ανοίγματος που θα δώσει τη δυνατότητα για την επανέναρξη των ταξιδιών, ανεξαρτήτως της πορείας του εμβολιασμού», συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε πως θα πρέπει να ληφθούν έγκαιρα πρωτοβουλίες για την ασφαλή επανέναρξη της τουριστικής δραστηριότητας, εντείνοντας τις προσπάθειες για:

-Κοινά υγειονομικά πρωτόκολλα.
-Ενιαία διαχείριση σε όλες τις χώρες της ΕΕ με προοπτική υλοποίησης σε  χώρες άμεσου ενδιαφέροντος.
-Αξιολόγηση και επικαιροποίηση των συστημάτων ιχνηλάτησης.
-Επιτάχυνση διαδικασίας εμβολιασμού.
-Εκτεταμένη χρήση των διαγνωστικών τεστ.

Ειδικότερα για τους νησιωτικούς προορισμούς η Κατερίνα Νοτοπούλου επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη για ενίσχυση του ΕΣΥ.

«Η νησιωτική γεωμορφολογία δεν επιτρέπει την ίδια αντιμετώπιση όπως η ηπειρωτική Ελλάδα, όπου επίσης η ενίσχυση των δομών υγεία ήταν ανεπαρκέστατη. Η κυβέρνηση δυστυχώς μας αγνόησε και δεν έκανε τίποτα ούτε για την περσινή σεζόν, ούτε για την φετινή, παρόλο που είχε όλο το χρόνο και την εμπειρία της πρώτης αποτυχημένης διαχείρισης για να το διορθώσει», αναφέρει η τομεάρχης.

Η βουλευτής τόνισε πως πρέπει να προσδιοριστεί ένα νέο πλαίσιο εθνικής τουριστικής πολιτικής με σκοπό την ενίσχυση τόσο της ανταγωνιστικοτητας του ελληνικού τουριστικού κλάδου, όσο και της ικανότητάς του να αναπτύσσεται με βιώσιμο τρόπο. «Μιας τουριστικής πολιτικής που θα στοχεύει στην ουσιαστική διάχυση των οικονομικών αποτελεσμάτων σε όλο το φάσμα της αλυσίδας αξίας», κατέληξε.