Skip to main content

Νοτοπούλου: Η Θεσσαλονίκη διαθέτει όλα στα στοιχεία για ένα ελκυστικό τουριστικό προϊόν

Σύμφωνα με τη βουλευτή η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης, αποτελεί διαχρονικά πόλο έλξης σημαντικού αριθμού επισκεπτών.

Την 36η έκθεση Philoxenia Hotelia επισκέφθηκε η Τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου.

Αναφερόμενη στη Θεσσαλονίκη και την τουριστική της ανάπτυξη, η κ. Νοτοπούλου έκανε λόγο για μια πόλη που μπορεί να αναδειχθεί σε προορισμό διεθνούς εμβέλειας, ενώ παράλληλα άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το υπεραισιόδοξο μήνυμα που αφήνει για τον τουρισμό, τη στιγμή που τα έσοδα του κλάδου δεν είναι επαρκή για να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό που έχει συσσωρευθεί εξαιτίας διαφόρων παραγόντων.

Αναλυτικά η δήλωση της Κατερίνας Νοτοπούλου:

«Η Θεσσαλονίκη καλωσορίζει τους ανθρώπους του τουρισμού. Το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο αποτελεί την τουριστική βιομηχανία μας. Μετά από ένα χρόνο επιβεβλημένης απουσίας το τουριστικό εκθεσιακό «δίδυμο» Philoxenia – Hotelia  πραγματοποιείται σε ένα απόλυτα ασφαλές υγειονομικό περιβάλλον.

Χάρη στην έκθεση αυτή που αποτελεί θεσμό για την πόλη, συγκεκριμένα για 36 ολόκληρα χρόνια,  οι επιχειρηματίες του τουρισμού, εκθέτες από τουριστικούς προορισμούς, hosted buyers από 28 χώρες αλλά  και απλοί επισκέπτες που αναζητούν πληροφορίες για την επόμενη ταξιδιωτική τους εμπειρία συναντώνται στην Θεσσαλονίκη και δίνουν μαζί το παρών στην σημαντικότερη έκθεση της χώρας.

Μια Θεσσαλονίκη που διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να συνθέσουν ένα ελκυστικό τουριστικό προϊόν και να την αναδείξουν σε κορυφαίο προορισμό πόλης διεθνούς εμβέλειας. Η ιστορική και πολιτιστική της κληρονομιά, αποτελεί διαχρονικά πόλο έλξης σημαντικού αριθμού επισκεπτών και ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της. Αρκεί να μην καταστρέφουμε για παράδειγμα τα αρχαίων στον υπό κατασκευή σταθμό μετρό της Βενιζέλου, στερώντας από την πόλη και την ανθρωπότητα ένα μοναδικό, παγκόσμιας αξίας μνημείο.

Ο ελληνικός τουρισμός αγωνίζεται και αντιστέκεται, με υπερπροσπάθεια στις πρόσφατες κρίσεις και την ελλιπή κυβερνητική στήριξη.

Τη φετινή σεζόν, οι εισπράξεις και οι αφίξεις κινήθηκαν είναι ενθαρρυντικές. Η κυβέρνηση όμως προσπαθεί να καλλιεργήσει ένα υπεραισιόδοξο μήνυμα ως προς τα οικονομικά μεγέθη, προκειμένου να κρύψει τις δικές της αστοχίες. Η κινητικότητα του Ιουλίου-Αυγούστου, δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιων κυβερνητικών επιλογών, αλλά της δυναμικής που είχε αναπτύξει ο ελληνικός τουρισμός και της ικανότητας των ανθρώπων  του να παρέχουν υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών.

Το κρίσιμο ερώτημα παραμένει όμως εάν τα έσοδα είναι επαρκή για να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό που είχε συσσωρευθεί και να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα όλων των επιχειρήσεων ή αν τα εισέπραξαν λίγοι και άρα θα βρεθούμε στο φάσμα νέων λουκέτων».