Skip to main content

Νοτοπούλου: Με λειψές καθαρίστριες φέτος τα σχολεία της Θεσσαλονίκης

Σοβαρά κενά όσον αφορά τη λειτουργία των σχολικών μονάδων στο κομμάτι που αφορά τη διοίκηση του δήμου διαπιστώνει η παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί».

Αιχμές για τον επαρκή καθαρισμό των σχολικών μονάδων του δήμου Θεσσαλονίκης αφήνει η παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί» της Κατερίνας Νοτοπούλου, καθώς όπως αναφέρεται η διοίκηης Ζέρβα προτίθεται για το σχολικό έτος 2020-2021, να προσλάβει τον ίδιο αριθμό καθαριστών/καθαριστριών με την προηγούμενη σχολική χρονιά, παρά το γεγονός ότι έχει μεσολαβήσει η πανδημία του κορωνοϊού.

«Είναι σαφές ότι ο αριθμός αυτός δεν επαρκεί. Ήδη έχουν γίνει 1007 αιτήσεις για 197 θέσεις και η ανακοίνωση του πίνακα προσλήψεων καθυστερεί, παρόλο που σε πολλές περιοχές της χώρας η διαδικασία αυτή έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Για πρώτη φορά στο χώρο της καθαριότητας, δημιουργούνται  εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων (πλήρους και μερικής απασχόλησης) γεγονός που, πλην των άλλων, δημιουργεί ερωτήματα για το εργασιακό καθεστώς όσων θα εργάζονται με μερική απασχόληση (αμοιβή, ασφαλιστικό καθεστώς).

Επιπρόσθετα, είναι ανεπίτρεπτη και καθαρά ρατσιστικής νοοτροπίας η κυβερνητική εγκύκλιος που απαιτεί από τις καθαρίστριες που θα προσληφθούν να είναι ελληνικής καταγωγής, αποκλείοντας από το δικαίωμα στην εργασία, μετανάστριες που επι σειρά ετών προσέφεραν τις υπηρεσίες τους, έχοντας προσληφθεί νόμιμα. Καλούμε την Δημοτική Αρχή της πόλης μας, να μην ακολουθήσει τον επικίνδυνο αυτό δρόμο προσλήψεων με ρατσιστική χροιά καθώς κάτι τέτοιο αποτελεί ρατσιστικό έγκλημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παράταξης της κ. Νοτοπούλου.

Ακόμα τονίζεται πως με γνώμονα την περσινή χρονιά «κάθε άλλο παρά αισιόδοξους μας κάνει για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Είναι μεγάλη η ευθύνη του ίδιου του Δημάρχου να διεκδικήσει και να εξασφαλίσει από την κυβέρνηση  όλα όσα απαιτούνται κυρίως οικονομικούς πόρους και προσωπικό και να πάψει να παριστάνει τον καλό μαθητή της δεξιάς κυβέρνησης. Γονείς μικρών μαθητών που φέτος για πρώτη φορά θα έχουν επαφή με το σχολικό περιβάλλον, λίγες μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς και ακόμη δεν γνωρίζουν που θα φοιτήσουν τα παιδιά τους εξαιτίας της κωλυσιεργίας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Εφόσον δεν βρέθηκαν οι απαραίτητες αίθουσες, η διοίκηση του Δήμου δεν φρόντισε εγκαίρως να ζητήσει την εξαίρεση από το μέτρο για φέτος όπως έπραξαν άλλοι Δήμοι».

«Αντί  λοιπόν να κάνετε βόλτες με τα 3 μεταχειρισμένα και ΧΩΡΙΣ κλιματισμό λεωφορεία και να φωτογραφίζεστε σε αυτά, σας προτείνουμε να κάνετε μια βόλτα και από τα σχολεία του Δήμου για  να δείτε με τα μάτια σας όλους αυτούς τους γονείς που είναι στα κάγκελα των σχολείων και αγωνιούν για τα παιδιά τους. Επιτέλους. Ασχοληθείτε σοβαρά με αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα και σταματήστε να ξεγλιστράτε, ακολουθώντας πιστά τις "διαταγές" της Κυβέρνησης», καταλήγει η παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί» απευθυνόμενη στον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα.