Skip to main content

Νοτοπούλου: Να αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία στήριξης του τουρισμού

Οι εκπρόσωποι του τουρισμού εμφανίστηκαν απαισιόδοξοι για την φετινή τουριστική σεζόν στην τηλεδιάσκεψή με την κ. Νοτοπούλου.

Τηλεδιάσκεψη με μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΑΑ) και της Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού (FedHATTA) πραγματοποίησε η Τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε ο Πρόεδρος του ΔΣ της HATTA  Ν. Κελαϊδίτης, ο αντιπρόεδρος  Μ.Σπυρομήλιος , ο αντιπρόεδρος ΔΣ ΗΑΤΤΑ και Ταμίας ΔΣ ECTAA Μ.Καμμένος, ο ΓΓ του ΔΣ ΗΑΤΤΑ Α.Tσαλδάρης, και ο Πρόεδρος του ΔΣ της FEDHATTA Λ.Τσιλίδης.

Διεξήχθη ένας γόνιμος διάλογος ο οποίος εστίασε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουριστικός κλάδος εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας, στους φόβους  για την επόμενη μέρα καθώς και στις χθεσινές συστάσεις της ΕΕ για την επανεκκίνηση του Τουρισμού.

Οι εκπρόσωποι του τουρισμού εμφανίστηκαν απαισιόδοξοι για την φετινή τουριστική σεζόν  και εκτίμησαν πως θα χρειαστεί μια τριετία προκειμένου να ανακάμψει ο κλάδος.

Επεσήμαναν πως χρειάζονται τη βοήθεια της κυβέρνησης προκειμένου να μείνει ο κλάδος όρθιος, να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις και χάσουν οι εργαζόμενοι τη δουλειά τους καθώς έχουν πλέον μηδενικό τζίρο. Γι' αυτό ζητούν να καλυφθούν από την Πολιτεία οι εργοδοτικές εισφορές, πρόταση που έχει συμπεριλάβει και ο ΣΥΡΙΖΑ στα μέτρα που προτείνει προκειμένου να διασωθεί ο τουριστικός κλάδος και να μείνουν όρθιοι οι άνθρωποι του τουρισμού.

Εξέφρασαν επιφυλάξεις για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να εφαρμοστούν. Όπως υπογράμμισαν δεν είναι ικανοποιημένοι από τις χθεσινές ανακοινώσεις της Κομισιόν καθώς πρόκειται μόνο για συστάσεις και επιπλέον η κοινοτική οδηγία όπως ανέφεραν δεν ανταποκρίνεται στις παρούσες συνθήκες.

Η Τομεάρχης Τουρισμού του της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου σημείωσε πως ο κλάδος των τουριστικών γραφείων, διοργανωτών οργανωμένων ταξιδιών και ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων δεν έχει την προσοχή που θα έπρεπε από τα όργανα της Πολιτείας και υπογράμμισε πως είναι ανάγκη να συμμετέχουν στο εξής τα τουριστικά γραφεία, με εκπροσώπους τους, σε κάθε συμβουλευτικό/γνωμοδοτικό όργανο που επηρεάζει το μέλλον του ελληνικού τουρισμού.

Tα μέτρα της ΕΕ –ανάφερε- δεν επαρκούν ακόμη προκειμένου να αντιμετωπίσουν το μέγεθος και τη σοβαρότητα της κρίσης αυτής, καθώς δεν σπεύδει να βρει νέους πόρους άμεσης εκταμίευσης από τον προϋπολογισμό της ΕΕ εκτός από τους ήδη ανακοινωμένους.

Η Τομεάρχης τουρισμού της ΕΕ κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους και να στηρίξει επιτέλους τον ελληνικό τουρισμό, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν ήδη ζήτημα επιβίωσης.

Ακόμη, αναφέρθηκε στα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξή τους στο πλαίσιο του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι», το οποίο δημιουργήθηκε μετά από διαβούλευση με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της χώρας.