Skip to main content

Novartis: Σκέψεις για άρση προστασίας σε «Σαράφη» και «Κελέση»

Τα μέλη της προανακριτικής προσανατολίζονται να υιοθετήσουν την άποψη του ΚΚΕ που από την αρχή μιλούσε για φιάσκο με τη προστασία των μαρτύρων.

Κρίσιμη, αν όχι καθοριστική, χαρακτηρίζουν την αυριανή ημέρα, μέλη της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Novartis.

Στην αυριανή συνεδρίαση, επί τάπητος αναμένεται να τεθεί το «ναυάγιο» της εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της πλειοψηφίας της προανακριτικής (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ίσως Ελληνική Λύση) προσανατολίζονται να ζητήσουν την άρση του καθεστώτος του προστατευόμενου μάρτυρα στους Σαράφη και Κελέση κάτι που θα αποφασιστεί πιθανότατα στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής. Με άλλα λόγια, προσανατολίζονται - μετά τα όσα συνέβησαν και σήμερα - να υιοθετήσουν την άποψη του ΚΚΕ που από την αρχή μιλούσε για φιάσκο, ζητώντας να αρθεί η ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα από τους «Σαράφη» και «Κελέση».

Το ΚΚΕ έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι θα θέσει θέμα άρσης του προγράμματος προστασίας των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση», για τους οποίους δεν κατέστη δυνατό να εκτελεστεί το ένταλμα βίαιης προσαγωγής.

Το ενδεχόμενο άρσης της προστασίας είναι συνεπώς ανοιχτό με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Η άρση θα συζητηθεί είτε ως θέμα αρχής, όπως τίθεται από το ΚΚΕ, είτε υπό το πρίσμα των χειρισμών της Εισαγγελίας Διαφθοράς που υπήγαγε σε καθεστώς προστασίας τους δύο μάρτυρες.

Φυσικά το αν θα γίνει αποδεκτό το αίτημα δεν είναι στο χέρι της προανακριτικής αλλά στην διακριτική ευχέρεια της Εισαγγελίας Διαφθοράς, όπως διευκρίνιζαν νωρίτερα κύκλοι της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής θα θέσουν ζήτημα για την Ελένη Τουλουπάκη, όχι μόνο για το ζήτημα των προστατευομένων μαρτύρων αλλά και για «κρίσιμα στοιχεία», που, όπως τονίζουν, της έχουν ζητηθεί αλλά δεν τα έχει διαβιβάσει στην επιτροπή, με συνέπεια να προκαλεί εμπόδια και να προβάλλει προσκόμματα στη διενεργούμενη έρευνα.

ΕΛΑΣ: Μπορεί και να έφυγαν εκτός Ελλάδος

Τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, αναμένοντας σήμερα στην ΓΑΔΑ την μάρτυρα «Αικατερίνη Κελέση» για την οποία εκδόθηκε εντολή βίαιης προσαγωγής αλλά δεν βρέθηκε, διερωτήθηκαν αν οι προστατευόμενοι μάρτυρες μπορούν να φύγουν από τη χώρα.

Η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι φυσικά και μπορούν να φύγουν στο εξωτερικό και οι δύο, καθώς δεν τους έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Μάλιστα, μπορούν να το κάνουν με τα πραγματικά στοιχεία της ταυτότητας τους εφόσον δεν υπάρχουν διωκτικά έγγραφα που τους επιβάλλουν τον όρο απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

ΕΛΑΣ: Δεν είναι στις αρμοδιότητές μας η φύλαξη των μαρτύρων

Νωρίτερα, με αφορμή τον θόρυβο για την εξαφάνιση των δύο μαρτύρων που δεν εμφανίστηκαν για να καταθέσουν στην ειδική επιτροπή της Βουλής, σε ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛΑΣ είχε διευκρινιστεί ότι δεν περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες της Αστυνομίας η φύλαξη ή παρακολούθηση των προστατευόμενων μαρτύρων.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, αναφέρεται ότι από το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Ασφάλειας Αττικής, αναζητούνται, με βάση εντάλματα βίαιης προσαγωγής της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, οι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

Επίσης, διευκρινίζεται ότι, «σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Εισαγγελίας Εφετών και τις εντολές της Εισαγγελίας Διαφθοράς, τα μέτρα προστασίας των παραπάνω προσώπων, των οποίων επιλαμβάνεται η Αστυνομία, αφορούν μόνο στη χρήση των παραπάνω κωδικών ονομασιών, αντί των πραγματικών στοιχείων ταυτότητάς τους καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης ανωνυμία τους».

Και στην ανακοίνωση τονίζεται:

«Κατά συνέπεια στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται από την Αστυνομία δεν περιλαμβάνονται ούτε η φύλαξη, ούτε κάθε άλλου είδους παρακολούθηση των μαρτύρων. Η Αστυνομία παραμένει σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές των οποίων τις εντολές εφαρμόζει».

Πρόεδρος προανακριτικής Novartis: «Η μη εμφάνιση των μαρτύρων ενισχύει τις ενδείξεις εγκλημάτων»

«Η μη εμφάνιση των μαρτύρων ενισχύει τις ενδείξεις για τα εγκλήματα που διερευνούμε», δήλωσε εξερχόμενος της ΓΑΔΑ, ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής, Γιάννης Μπούγας.

«Όσοι επιχειρούν να υπονομεύσουν ή να παρεμποδίσουν το έργο της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για την αναζήτηση της αλήθειας, θα αποτύχουν», ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής, Γιάννης Μπούγας, ο οποίος αποχώρησε λίγο μετά τις 6.30 από τη ΓΑΔΑ, μαζί με τον εισηγητή της ΝΔ, Θανάση Πλεύρη.

«Η μη εμφάνιση των μαρτύρων όχι απλώς δεν αποδυναμώνει, αντίθετα ενισχύει τις ενδείξεις για τα εγκλήματα που διερευνούμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο οποίος ενημέρωσε ότι και σήμερα η αντιπροσωπεία της προανακρτικής βρέθηκε ενώπιον της άρνησης και της δεύτερης κηδευθείσας μάρτυρος να εξεταστεί ενώπιον τους.

«Αυτό συνέβη και χθες» είπε και επισήμανε ότι η μόνη αρμόδια για την επικοινωνία με τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες, είναι η Διεύθυνση Προστασίας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Η επιτροπή απευθύνθηκε στον αρμόδιο υπάλληλο, αφού εξέδωσε ένταλμα βίαιης προσαγωγής, και του ζήτησε, όπως και χθες, την άμεση εκτέλεση του εντάλματος.

Καραθανασόπουλος: Ολη η διαδικασία εξελίσσεται σε φιάσκο

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος δήλωσε: «Η όλη διαδικασία εξελίσσεται σε ένα φιάσκο. Θεωρούμε ότι και η νέα έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής θα είναι ατελέσφορη και ζητάμε να αρθεί το καθεστώς προστασίας και ανωνυμίας των μαρτύρων, για να προχωρήσει η διαδικασία και να μπει στην ουσία. Ο καθένας παίρνει την ευθύνη για τη στάση που θα τηρήσει από εδώ και πέρα».

Κεγκέρογλου: «Το παραθεσμικό κύκλωμα θα λογοδοτήσει»

Σε δηλώσεις του ο γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ και εκπρόσωπος του κόμματος στην Προανακριτική, Βασίλης Κεγκερογλου τόνισε πως οι μάρτυρες «δεν εμφανίστηκαν και δεν ανευρέθησαν. Φαίνεται ότι έχουμε συστηματική συντονισμένη δράση που δεν είναι άσχετη και ασύνδετη με πρωτοβουλίες από άλλα κέντρα. Είναι οι τελευταίοι σπασμοί ενός παραθεσμικού κυκλώματος που εκκολάφθηκε σε αρμούς δικαστικής εξουσίας με πολιτική σκοπιμότητα. Ό,τι και να κάνουν η ώρα να λογοδοτήσουν είναι κοντά».

Μέχρι στιγμής οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό και την βίαιη προσαγωγή τους είναι άκαρπες, καθώς δεν βρέθηκαν στους χώρους που έχουν δηλώσει και τα κινητά τηλέφωνα τους είναι κλειστά.