Skip to main content

Νταβούτογλου: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει μέλλον χωρίς την Τουρκία

Ιστορική χαρακτήρισε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ο Νταβούτογλου. Ανοίγει το κεφάλαιο 33 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων - εκταμιεύονται 3 δισ. ευρώ.

Την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Νιώθω μεγάλη τιμή και σήμερα είναι μια ιστορική ημερομηνία για δύο λόγους. Σήμερα έχουμε στην Τουρκία την 100ή επέτειο από τη μάχη της Καλλίπολης. Θα ήθελα να αναφερθώ στους μάρτυρες που έπεσαν στη μάχη και είθε η ψυχή τους να αναπαυθεί. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Γιούνκερ για τις συζητήσεις. Σημαντική συμφωνία όχι μόνο για το αποτέλεσμα, αλλά γιατί μοιραστήκαμε τις ιδέες και τα οράματά μας. ΕΕ και Τουρκία απέδειξαν πως έχουν το ίδιο μέλλον. Συζητήσαμε και για την ένταξη της Τουρκίας αλλά και την κρίση στη Συρία. Η συμφωνία έχει και μία ανθρωπιστική διάσταση γιατί ο βασικός στόχος είναι να λάβουμε δράση για τα προβλήματα στο Αιγαίο και στη γειτονιά μας. Για να αποθαρρύνουμε τους διακινητές και να ενθαρρύνουμε τη νόμιμη μετανάστευση θα πρέπει και η Ευρώπη να δεχθεί τον ίδιο αριθμό προσφύγων στην ΕΕ. Τα βάρη πρέπει να επιμερίζονται δικαίως», δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός συνέχισε αναφερόμενος στην οικονομική βοήθεια της ΕΕ προς την Τουρκία: «Καθορίστηκαν συγκεκριμένα σχέδια και τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα 3 δισ. ευρώ και πρέπει να τονίσουμε πως αυτά τα χρήματα δεν θα καταβληθούν στην Τουρκία. Αυτά τα χρήματα θα διατεθούν για τους πρόσφυγες».

«Η ΕΕ θα πρέπει να κάνει τα βήματα που απαιτούνται. Ανοίγουμε το κεφάλαιο 33 που είναι ένα ακόμη βήμα για την ένταξη της Τουρκίας αλλά και το άνοιγμα νέων κεφαλαίων τους επόμενους μήνες. Δεν υπάρχει μέλλον για την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την Τουρκία», συμπλήρωσε ο κ. Νταβούτογλου.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ είπε πως «τελικώς καταφέραμε να φτάσουμε σε συμφωνία» και συνέχισε: «Έγινε προσπάθεια για τη συμφωνία αυτή. Πρώτα έπρεπε να εξασφαλίσουμε πως κάθε πρόσφυγας που καταφθάνει στην Ευρώπη θα έχει την σωστή αντιμετώπιση και πως οι αποφάσεις μας θα συνάδουν με το διεθνές δίκαιο. Θα υπάρχει συμμετοχή της ΕΕ σε σχέση με την εφαρμογή των κανόνων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω εδώ και τον κ. Γιούνκερ για την συνεργασία. Η συμφωνία αυτή αφορά σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ασχέτως μεγέθους. Σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ συμφωνήσαμε για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33. Για την παράνομη μετανάστευση από την Τουρκία, συμφωνήσαμε πως μετά την 20ή Μαρτίου θα επιστρέφουν στην Τουρκία. Το θέμα είναι να εφαρμοστούν όλα τα μέρη της συμφωνίας».

Την ικανοποίησή του για την επίτευξη της συμφωνίας εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Αναφέρθηκε ακόμη στη συμφωνία για την χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ (σ.σ. 3 δις. ευρώ), ενώ τόνισε πως η εικόνα της Ειδομένης δεν πρεσβεύει τα ευρωπαϊκά ιδεώδη.

«Η συμφωνία είναι νόμιμη, εφαρμόσιμη & συνοδεύεται με βοήθεια στην Ελλάδα», είπε.