Skip to main content

Ντιμιτρόφ: Νιώθουμε πρωταγωνιστές στη «Μέρα της Μαρμότας»

Αξίζουμε να προχωρήσουμε στην επόμενη ημέρα που είναι ουσιαστικά η διαδικασία έναρξης των διαπραγματεύσεων, τόνισε ο ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας.

Τον υψηλό συμβολισμό της σημερινή Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου με τίτλο «Από τη Θεσσαλονίκη στο Ζάγκρεμπ» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ ευχαριστώντας παράλληλα τον Έλληνα ομόλογό του για τη διοργάνωση της διάσκεψης στη Θεσσαλονίκη.

«Είναι σημαντικό σε αυτή την πόλη και τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να στείλουμε ένα μήνυμα αλληλεγγύης και υποστήριξης στην περιοχή ώστε να υπενθυμίσουμε στην ΕΕ την υπόσχεση της [που είχε δώσει στη Διάσκεψη Κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2003 για ένταξη των Βαλκανίων στην Ένωση] και να δηλώσουμε ότι δεν μπορεί να νοηθεί μια σταθερή, ενωμένη και ευημερεύουσα Ευρώπη χωρίς την πλήρη ένταξη των δυτικών Βαλκανίων», τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Διάσκεψης.

Στις δηλώσεις του, ο ίδιος ανέφερε πως αισθάνεται ότι η χώρα του είναι όπως ο βασικός πρωταγωνιστής στην ταινία «Η μέρα της Μαρμότας», όπου ο κεντρικός χαρακτήρας συνεχίζει να ξυπνάει στην ίδια ημέρα μέχρι να τα κάνει όλα τέλεια και έτσι να προχωρήσει στην επόμενη ημέρα. «Δεν πιστεύω ότι είμαστε τέλειοι. Αλλά θεωρώ ότι έχουμε ένα ισχυρό έρεισμα καθώς έχουμε λύσει θέματα δεκαετιών και έχουμε προχωρήσει στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων. Νομίζω ότι αξίζουμε να προχωρήσουμε στην επόμενη ημέρα που είναι ουσιαστικά η διαδικασία έναρξης των διαπραγματεύσεων», τόνισε.

Σε ερώτηση για την παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από υπηρεσιακή υπουργό που ανήκει στο κόμμα της αντιπολίτευσης, το VMORO, ο κ. Ντιμιτρόφ σημείωσε πως δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους του VMRO αλλά θεωρεί πως είναι πολύ νωρίς για αυτούς και πως δεν θα είναι στη θέση της κυβέρνησης μετά τις εκλογές. «Άρα η ερώτηση για τη στάση τους αναφορικά με τις Πρέσπες δεν είναι μόνο υποθετική αλλά και ζήτημα του παρελθόντος. Γιατί θα χάσουν τις εκλογές», υπογράμμισε χαμογελώντας.

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες. Δεν είναι συνεπές το να μην υποστηρίζεις τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά να χαιρετίζεις ένα από τα αποτελέσματά της, το οποίο είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να είμαστε συνεπείς. Θα συνεχίζουμε να τους το υπενθυμίζουμε», τόνισε τέλος.