Skip to main content

Ντομπρόβσκις: Tον Ιούλιο oι πρώτες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης

Σύμφωνα με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις οι πρώτες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιούλιο.

Οι πρώτες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιούλιο, για ορισμένα (10-15) κράτη μέλη, σύμφωνα με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Θα ανέμενα τις πρώτες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης τον Ιούλιο. Αναμένεται ότι ένας σημαντικός αριθμός χωρών θα είναι στην πρώτη ομάδα που θα λάβει κονδύλια», δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος για θέματα Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων μεταξύ των οποίων και της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt».

Σύμφωνα με τον Ντομπρόβσκις «δεν είναι ακόμη βέβαιο για ποιες χώρες θα πρόκειται. Αυτό εξαρτάται από την αξιολόγηση των επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί, με τα οποία οι χώρες αιτούνται χρήματα από το Ταμείο. Ο ακριβής αριθμός χωρών δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί επειδή δεν έχουν υποβάλει όλες τα σχέδιά τους και επειδή οι χώρες έχουν υποβάλει τα σχέδιά τους σε διαφορετικές χρονικές στιγμές», όπως.

«Επιπλέον, υπάρχει μια κάποια ανάγκη για βελτίωση ορισμένων σχεδίων. Ο αριθμός των χωρών θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση των σχεδίων, αλλά φαίνεται εύλογο να είναι 10 έως 15 χώρες», πρόσθεσε

Συνολικά 23 από τα 27 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υποβάλει εθνικά σχέδια εθνικά “ σχέδια ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας” στις Βρυξέλλες, το πιο πρόσφατο η Τσεχική Δημοκρατία την Τετάρτη.

Εξακολουθούν να εκκρεμούν μόνο τα σχέδια της Βουλγαρίας, της Εσθονίας, της Μάλτας και της Ολλανδίας. Την αρχική προθεσμία υποβολής σχεδίων της 30ής Απριλίου τήρησαν μόνο 13 χώρες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να έχει εξετάσει και αξιολογήσει αυτές τις αιτήσεις έως τα τέλη Ιουνίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ