Skip to main content

Η αγροδιατροφή κάνει στη ΔΕΘ βήμα μπροστά στην καινοτομία

Το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας θα διοργανωθεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη από 7 έως 11 Σεπτεμβρίου.

Περίπου 70 εταιρείες που καινοτομούν στον αγροδιατροφικό τομέα θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι επισκέπτες της ΔΕΘ στο πλαίσιο του 4ου Παγκοσμίου Συνέδριο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας που θα διοργανωθεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη από 7 έως 11 Σεπτεμβρίου.

«Στo τετραήμερο αυτό συνέδριο θέτουμε την ατζέντα του μέλλοντος πάνω στο κομμάτι της αγροδιατροφής με συμμετέχοντες από 40 χώρες. Συνολικά πάνω από 70 καινοτόμες εταιρείες που ασχολούνται με νέα προϊόντα και υπηρεσίες αλλά και με νέες διαδικασίες παραγωγής θα συμμετάσχουν δείχνοντας πως η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση αλλάζει το κομμάτι της γεωργίας και του τι τρώμε», τόνισε μιλώντας στη Voria.gr ο Mιχάλης Στάγκος, συν-ιδρυτής του συνεδρίου.

Στο συνέδριο συμμετέχουν διακεκριμένοι ομιλητές από όλο τον κόσμο που θα θέσουν σημαντικά θέματα όπως: η ρομποτική στη γεωργία, η ανάλυση δεδομένων για την παραγωγικότητα και η μικροβιακή αναζήτηση για την πρόληψη ασθενειών στις καλλιέργειες καθώς και σημαντικοί φορείς, όπως το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας, διεθνείς οργανισμοί από τα Ηνωμένα Έθνη και το FAO, διεθνή πανεπιστήμια, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας.

Αποκορύφωμα της διοργάνωσης θα είναι ο τελικός του «Future Agro Challenge» (FAC), της παγκόσμιας διαγωνιστικής πλατφόρμας, όπου 50 νεοφυείς επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν ζωντανά, σε μία παγκόσμια σκηνή, τις καινοτόμες ιδέες τους στους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής, της διατροφής, της επισιτιστικής ασφάλειας και της ιχνηλασιμότητας των τροφίμων και της βιωσιμότητας.

Όπως αναφέρει ο κ. Στάγκος, ένας από τα σημαντικότερα κομμάτια του συνεδρίου θα είναι οι b2b συναντήσεις που θα γίνουν μεταξύ start ups και μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και περίπου δέκα ελληνικών και ξένων funds προκειμένου να κλείσουν συνεργασίες και να γίνει ανταλλαγή εμπειριών που θα βοηθήσει τις δύο πλευρές να αναπτύξουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντά τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διοργάνωση του συνεδρίου έχει παράλληλα και πιλοτικό χαρακτήρα καθώς θα αποτελέσει μια πρώτη προσπάθεια το Συνέδριο να πραγματοποιείται εφεξής στη Θεσσαλονίκη, που αποτελεί σταυροδρόμι, βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα η οποία έχει άμεση σχέση με τον αγροδιατροφικό τομέα και φιλοξενεί παράλληλα τη ΔΕΘ που συγκεντρώνει ταυτόχρονα εκπροσώπους του πολιτικού επιχειρηματικού κόσμου.

Τις προηγούμενες τρεις χρονιές είχε γίνει στη Νότια Αφρική, την Τουρκία και την Κολομβία.

«Φέρνοντας τη διεθνή δραστηριότητα του συνεδρίου εδώ, αναδεικνύουμε την Ελλάδα ως κόμβο καινοτομίας», επισημαίνει ο κ. Στάγκος ο οποίος υποστηρίζει πως στη χώρα υπάρχει σημαντικό ταλέντο και επιχειρηματικό πνεύμα. Όπως λέει τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν αυξηθεί οι νεοφυείς επιχειρήσεις με αντικείμενο τη βελτίωση της παραγωγής, την εξοικονόμηση νερού, και εφαρμογές που έχουν στόχο τη διαχείριση των καλλιεργειών. Άλλωστε, όπως προσθέτει, η χώρα διαθέτει σοβαρά πλεονεκτήματα καθώς παρότι έχει μικρές γαίες έχει ποιοτικά προϊόντα και διατροφική κουλτούρα.

Το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας (Global Agripreneurs Summit - GAS) θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 11 Σεπτεμβρίου στο περίπτερο «6» της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα, εδώ.