Skip to main content

Ο μίνι ανασχηματισμός και πώς ο Τσίπρας εξοφλεί τα γραμμάτια σε δόσεις

Αυτοί που διατήρησαν τις θέσεις τους, αυτοί που πήραν κυβερνητικές καρέκλες και τα υπόλοιπα γραμμάτια που πρέπει να τακτοποιηθούν στις εκλογές.

Έξι γραμμάτια είναι πολλά για να τα εξοφλήσει κανείς μια κι έξω. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός επέλεξε μέσω του, έτσι κι αλλιώς περιορισμένης έκτασης ανασχηματισμού να ικανοποιήσει μερικούς μόνον, από τους «πρόθυμους» οι οποίοι συνέβαλαν – και εξακολουθούν να συμβάλουν, στη διατήρηση της «δεδηλωμένης», αφήνοντας τους υπόλοιπους για τις εκλογές.

Η ύπαρξη πολιτικής συναλλαγής στις προ ολίγου καιρού ψηφοφορίες για ψήφο εμπιστοσύνης και κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών ήταν πασιφανής. Τώρα αποκαλύπτονται και τα ανταλλάγματα.

Τρεις πρώην Ανελίτες, οι Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης και Τέρενς Κουίκ, διατήρησαν τις κυβερνητικές καρέκλες τους. Οι δύο πρώτοι ήταν πολύτιμοι στο Μέγαρο Μαξίμου κατά τις προαναφερθείσες ψηφοφορίες, ο τρίτος κατέστη πλέον ο 151ος μετά την θεατρινίστικη παραίτηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου.

Το ίδιο ισχύει και για την Κατερίνα Παπακώστα η οποία διατηρεί το χαρτοφυλάκιό της, αν και ήλπιζε σε αναβάθμιση. Μέλος της κυβέρνησης παρέμεινε και η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η οποία παρότι δεν είναι βουλευτής, παρείχε όμως, θερμή υποστήριξη προς την κυβέρνηση στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ασχέτως εάν ο Αλέξης Τσίπρας συμπεριλάβει τους προαναφερθέντες ή κάποιους εξ αυτών στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αισθάνεται από τώρα ότι έχει εξοφλήσει το χρέος του απέναντί τους.

Αντιθέτως, θα πρέπει τώρα να τακτοποιήσει και τα υπόλοιπα γραμμάτια που ακούν στα ονόματα Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Σπύρος Δανέλης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και γιατί όχι, και Κώστας Ζουράρις. Όλους αυτούς ή εν πάση περιπτώσει, όσους τους κρατούν ακόμη τα πόδια τους, είναι βέβαιο πως θα τους δούμε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκεί θα βρεθούν και οι δύο που μεταπήδησαν από το ΠΑΣΟΚ με αντάλλαγμα κυβερνητικές καρέκλες. Ο Θανάσης Μωραΐτης και ο Άγγελος Τόλκας. Έως και πριν από μερικές εβδομάδες στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία, μόλις είδαν ότι εκεί δεν έχει πλέον προκοπή, αποφάσισαν να αναζητήσουν αλλού την τύχη τους, σε ένα κόμμα το οποίο κατακεραύνωναν ως και πριν από λίγο καιρό. Δεν είναι οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι. Όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το πρώτο κόμμα το οποίο δέχεται στους κόλπους του, χάριν σκοπιμοτήτων, ανθρώπους χωρίς στοιχειώδη πολιτική ηθική.

Θα μπουν κι αυτοί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ μαζί και με άλλους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, τύπου Ραγκούση, που περιμένουν στον προθάλαμο για το δικό τους come back.