Skip to main content

Ο άνθρωπος-κλειδί για τα επενδυτικά projects της Κίνας στην Ελλάδα

Στόχος είναι να ξεεκλειδώσουν κάποια από τα projects που είναι κολλημένα και να μπουν επιτέλους κεφάλαια από το εξωτερικό στη χώρα.

Μια προσπάθεια καλύτερου συντονισμού των δράσεων και των πρωτοβουλιών, που θα αναληφθούν στο προσεχές διάστημα, μεταξύ Αθήνας και Πεκίνου, ετοιμάζονται να αναλάβουν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κίνας. Κι αυτό γιατί, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, καλές προθέσεις υπάρχουν εκατέρωθεν, αλλά κολλάνε, ως συνήθως, στην ατελείωτη γραφειοκρατία και στο γεγονός ότι παρεμβάλλονται διάφοροι, σχετικοί και άσχετοι, στην όλη διαδικασία, με αποτέλεσμα να την πάνε προς τα πίσω.

Για να αποφευχθούν τέτοιου είδους φαινόμενα ή για την ακρίβεια για να περιορισθούν στο μέτρο του δυνατού, οι κυβερνήσεις των δυο χωρών αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια κρίσιμη κίνηση. Συγκεκριμένα, κατόπιν συμφωνίας του πρωθυπουργού Μητσοτάκη και του προέδρου Ξι, ο άνθρωπος που έχει αναλάβει να λύνει τα όποια θέματα προκύπτουν στις ελληνο-κινεζικές σχέσεις (σε όλα τα επίπεδα) είναι ο οικονομικός σύμβουλος του πρώτου, Άλεξ Πατέλης. Οι υπόλοιποι, θα κάνουν, απλώς, δημόσιες σχέσεις. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι ο κ. Πατέλης θα επιλαμβάνεται όλων των θεμάτων που έχουν κυρίως οικονομικό – επενδυτικό χαρακτήρα και για κάποιο λόγο δεν προχωράνε.

Ελπίζεται ότι κατ' αυτόν τον τρόπο θα ξεκλειδώσουν κάποια από τα projects που είναι κολλημένα και θα μπουν επιτέλους κεφάλαια από το εξωτερικό στην χώρα. Γιατί, κατά τα άλλα, εξακολουθεί να επικρατεί ...αγρανάπαυση σε αυτό το μέτωπο, εντός των συνόρων.  Η διαπίστωση ανήκει σε κορυφαίο τραπεζίτη, ο οποίος περιγράφει την κατάσταση στην αγορά ως εξής: «Ολοι οι μεγάλοι παίκτες (όμιλοι), πλέον, σηκώνουν λεφτά από το εξωτερικό. Εμείς εδώ μαλώνουμε για τα "ψιλά"».