Skip to main content

Ο Χ. Αλμούνια αξιολογητής του ESM για τη βοήθεια προς την Ελλάδα

«Η πορεία προσαρμογής στην Ελλάδα ήταν πιο δύσκολη και παρατεταμένη συγκριτικά με άλλες χώρες της Eυρωζώνης», δήλωσε ο Μάριο Σεντένο.

Ανεξάρτητος αξιολογητής υψηλού επιπέδου για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα ορίστηκε σήμερα ο Χοακίν Αλμούνια από τη διοίκηση του ESM.

«Η πορεία προσαρμογής στην Ελλάδα ήταν πιο δύσκολη και παρατεταμένη συγκριτικά με άλλες χώρες της Eυρωζώνης» δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού δυμβουλίου του ESM και επικεφαλής του Eurogroup Mάριο Σεντένο, προσθέτοντας ότι «αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια εκτενής και ανεξάρτητη εκτίμηση». Όπως ανέφερε ο ίδιος, αποστολή του ανεξάρτητου αξιολογητή είναι να εξετάσει τη χρηματοοικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, με έμφαση το πρόγραμμα του ESM.

Ο κ. Σεντένο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποδοχή της πρότασης από τον κ. Αλμούνια, ο οποίος - όπως ανέφερε - «έχει τις κατάλληλες ικανότητες και την εμπειρία να διενεργήσει την ανεξάρτητη εκτίμηση».

Η αξιoλόγηση θα διενεργηθεί με τη στήριξη ομάδας του ESM και με συμβουλευτική υποστήριξη από εξωτερικούς ειδικούς με σχετική εμπειρία σε άλλους διεθνείς θεσμούς. Ο κ. Αλμούνια θα προετοιμάσει και θα παρουσιάσει σχετική έκθεση στο συμβούλιο του ESM τον Ιούνιο του 2020.