Skip to main content

Ο Daniel Ziblatt σε μια συζήτηση με τον πρωθυπουργό για τη Δημοκρατία

Η διαδικτυακή συζήτηση πραγματοποιείται στις 26 Μαΐου με αφορμή την ιστορική επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Η φετινή ιστορική επέτειος συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, αποτελεί αφορμή για έναν ουσιαστικό αναστοχασμό των ιστορικών γεγονότων του 1821 και της σημασίας τους για την Ελλάδα και τον κόσμο.

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος συμμετέχει στον εορτασμό της επετείου με δυο διαδικτυακές συζητήσεις, όπου κορυφαίοι ομιλητές αναλύουν τις πολλαπλές διαστάσεις της Επανάστασης μέσα από το πρίσμα της τότε εποχής, αλλά και της σημασίας για το σήμερα, σε επίπεδο τόσο εθνικό όσο και διεθνές.

Η Επανάσταση του 1821 υπήρξε ένα παγκόσμιο γεγονός στην εποχή της, που αποτέλεσε συνέχεια της Αμερικανικής και της Γαλλικής Επανάστασης, μεταλαμπαδεύοντας τις ιδέες του Διαφωτισμού για την ελευθερία, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αυτοδιάθεση των λαών και την πρόοδο στην ευρωπαϊκή Ανατολή και τη Μέση Ανατολή. Ταυτόχρονα αποτέλεσε και το ορόσημο για την ίδρυση του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, που πρωτοπόρησε στην εμπέδωση αυτών των ιδεών και αξιών στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

H πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Μαΐου στις 18:00, με τίτλο «200 χρόνια ελεύθερης Ελλάδας, 1821-2021: Από το ιδεώδες στην πράξη της Δημοκρατίας, τότε και τώρα» και κεντρικό ομιλητή τον Daniel Ziblatt, Καθηγητή Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και συγγραφέα του πολυσυζητημένου βιβλίου How Democracies Die (2018). Αναλύοντας το όραμα της Δημοκρατίας από τις αρχές του 19ου έως τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, ο κορυφαίος Αμερικανός διανοητής συναντά και συνομιλεί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια πρωτότυπη συνάντηση των δυο εκπροσώπων, από τη μια της πολιτικής θεωρίας και από την άλλη της πολιτικής πράξης. Το πλαίσιο της σημασίας της επετείου θέτουν στην αρχή της εκδήλωσης ο πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Βενιζέλος, και η Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Χριστίνα Κουλούρη, σε μια συζήτηση για τη θέση της Ελληνικής Επανάστασης στο παγκόσμιο ιστορικό και σύγχρονο γίγνεσθαι και τη σημασία της για τον κόσμο τότε και τώρα.

Στην διαδικτυακή αυτή συζήτηση συμμετέχει επίσης η Elaine Papoulias, Εκτελεστική Διευθύντρια του Minda de Gunzburg, Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, και συντονίζει ο Δημήτρης Καιρίδης, Βουλευτής και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Τον Ιούνιο θα ακολουθήσει και η δεύτερη θεματική εκδήλωση, με αντικείμενο την πορεία δυο αιώνων του νέου ελληνικού κράτους, και συζήτηση γύρω από τις επιτυχίες, τις αποτυχίες του παρελθόντος και τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από την ιστοσελίδα της Πολιτιστικής Εταιρείας www.culturalsociety.gr και τη σελίδα στο facebook @PolitistikiEtaireia, με ταυτόχρονη διερμηνεία από τα Αγγλικά και τα Ελληνικά.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Τετάρτη 26.5.2021 | 18:00-19:30

200 χρόνια ελεύθερης Ελλάδας, 1821-2021:
Από το ιδεώδες στην πράξη της Δημοκρατίας, τότε και τώρα

Daniel Ziblatt | Eaton Professor of Government, Harvard University
Κυριάκος Μητσοτάκης | Πρωθυπουργός της Ελλάδας

ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΕΣ
Ευάγγελος Βενιζέλος | π. Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης & Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Χριστίνα Κουλούρη | Πρύτανης, Πάντειο Πανεπιστήμιο

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Elaine Papoulias | Εκτελεστική Διευθύντρια, Minda de Gunzburg Center for European Studies, Harvard University

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ
Δημήτρης Καιρίδης | Βουλευτής & Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Μετάδοση: www.culturalsociety.gr | facebook @PolitistikiEtaireia
Διερμηνεία: από τα Αγγλικά και τα Ελληνικά

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.culturalsociety.gr/se-exelixi/200-chronia-eleytheris-elladas-1821-2021/
Δήλωση συμμετοχής (προαιρετικά): https://www.culturalsociety.gr/alles-draseis/eggrafi/

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΟΜΙΛΗΤΗ

Ο Daniel Ziblatt διδάσκει στο τμήμα Επιστήμης της Διακυβέρνησης στο πανεπιστήμιο Harvard ως Eaton Professor. Από τον Οκτώβριο του 2020 διατελεί επίσης νέος διευθυντής του τμήματος Transformations of Democracy [Μεταμορφώσεις της Δημοκρατίας]. Έχει βραβευθεί με το βραβείο Berlin Prize 2019 από την Αμερικανική Ακαδημία του Βερολίνου και ήταν Επισκέπτης Καθηγητής Karl W. Deutsch στο Κέντρο Κοινωνικών Επιστημών WZB. Το βιβλίο του «Πώς πεθαίνουν οι δημοκρατίες», που έγραψε με τον Stephen Levitsky, έγινε New York Times bestseller και μεταφράστηκε σε περισσότερες από 15 γλώσσες (ελληνική μετάφραση: Ανδρέας Παππάς, εκδόσεις Μεταίχμιο, 2018), ενώ το βιβλίο “Conservative Parties and the Birth of Democracy” [Συντηρητικά κόμματα και γέννηση της δημοκρατίας] (Cambridge University Press, 2017), μια αφήγηση περί του ιστορικού εκδημοκρατισμού της Ευρώπης, κέρδισε τέσσερα βραβεία, μεταξύ των οποίων το Woodrow Wilson Prize για το καλύτερο βιβλίο διακυβέρνησης και διεθνών σχέσεων το 2018 και το βραβείο Barrington Moore Prize καλύτερου βιβλίου συγκριτικής ιστορικής κοινωνιολογίας. [Πηγή: https://www.wzb.eu/en/persons/daniel-ziblatt]

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ | www.culturalsociety.gr

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος είναι μια αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που ιδρύθηκε το 1995 από μία ομάδα επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης με σκοπό να αποτελέσει μια πλατφόρμα διαλόγου, ιδεών και δράσεων για την ανάδειξη της ταυτότητας της Θεσσαλονίκης, την προώθηση του σύγχρονου πολιτισμού, και την ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα της πόλης.