Skip to main content

Ο διεθνούς φήμης εικαστικός Κωστής Γεωργίου επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη

Ο βραβευμένος καλλιτέχνης θα συμμετάσχει με νέα και παλαιά του έργα στην έκθεση Art Thessaloniki, που διεξάγεται από τις 23 έως τις 26 Νοεμβρίου.

Στη γενέτειρα του, τη Θεσσαλονίκη, επιστρέφει ο διεθνούς φήμης εικαστικός Κωστής Γεωργίου συμμετέχοντας με παλιά και νέα του έργα στην έκθεση Art Thessaloniki, που διεξάγεται από τις 23 έως τις 26 Νοεμβρίου.

Στην γκαλερί ΑΓΚΑΘΙ ΚΑΡΤΑΛΟΣ, όπου θα πραγματοποιηθεί η ατομική του έκθεση, ο κ. Γεωργίου θα παρουσιάσει περίπου 15 έργα μνημειακών διαστάσεων ζωγραφικής και γλυπτικής. Κάποια εξ' αυτών αποτελούν καινούριες δημιουργίες του βραβευμένου εικαστικού και είναι γλυπτά που φτάνουν μέχρι και τα τρία μέτρα. Τα υπόλοιπα ανήκουν στην έκθεση «Εγκώμιον», η οποία έχει ταξιδέψει από την Κίνα, τις ΗΠΑ και τον Καναδά μέχρι το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Αγλλία.

Μιλώντας στη Voria.gr, ο Κωστής Γεωργίου δήλωσε ευτυχής για την επιστροφή στην πόλη όπου γεννήθηκε και παρέμεινε μέχρι τα 22 του χρόνια. «Το αίμα νερό δεν γίνεται. Τη Θεσσαλονίκη την αγαπώ. Οι εμπειρίες μου σε αυτή με έχουν σημαδέψει» σημειώνει ο ίδιος.

Ο τίτλος της τελευταίας έκθεσης του «Εγκώμιον», αποτελεί, όπως αναφέρει ο ίδιος, έναν όρο με ευρύτερη σημασία τον οποίο χρησιμοποίησε προκειμένου να περιγράψει ό,τι αγαπάει και ό,τι κάνει. «Το εγκώμιο είναι κάτι που δίνει υπόσταση σε αυτό που ήδη υπάρχει μέσα μας» δηλώνει ο κ. Γεωργίου.

Ο ίδιος αναφέρει πως κάθε καλλιτέχνης είναι ένας συλλέκτης ιδεών, εικόνων, γνώσεων και βιωμάτων. Μάλιστα επισημαίνει πως η ικανότητα του καλλιτέχνη να μεταφέρει στον θεατή την ένταση που υπάρχει μέσα του μέσω του έργου του, καθορίζει την αξία και τη διαχρονικότητα του.

Ο Κωστής Γεωργίου έκανε τα πρώτα του βήματα στον κόσμο της τέχνης μόλις στα 13 του χρόνια. Μεγάλος του δάσκαλος, ο οποίος όπως λέει του έμαθε όχι μόνο να ζωγραφίζει αλλά και να συμπεριφέρεται και να φιλοσοφεί είναι ο Θεσσαλονικιός ζωγράφος Πάνος Κουσουτζίδης. Την πρώτη του έκθεση την έκανε στα 17 του χρόνια στο Γκαίτε. Έπειτα αποφάσισε να σπουδάσει στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας αλλά και στο Royal College of Fine Arts του Λονδίνου.

Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 90 ατομικές εκθέσεις σε πολύ σημαντικές γκαλερί και μουσεία σε όλο τον κόσμο (Μουσείο Abbeye de Neumunster-Λουξεμβούργο, 1η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, Kouros Gallery-Νέα Υόρκη, Νiederhauser Gallery-Λωζάνη, Alla Rogers Gallery - Oυάσινγκτον, Barbara Von Stechow Gallery-Φρανκφούρτη, Τokyo Art Expo 92 κλπ.), ενώ έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 300 ομαδικές εκθέσεις (Μουσείο Γουλανδρή-Άνδρος, Hyogo Museum of Modern Art-Ιαπωνία, Art Texas 2001, Absolute Americana Museum-Φλώριντα κλπ.). Γλυπτά του έχουν τοποθετηθεί σε δημόσιους χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ έργα του βρίσκονται σε μεγάλα μουσεία, ιδρύματα και τράπεζες στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ άλλα έχουν δημοπρατηθεί στα Bonhams και τα Sotheby’s του Λονδίνου.

Παρότι ταξιδεύει πολύ συχνά, συνεχίζει να ζει και να εργάζεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα.

«Η επιλογή μου να παραμείνω στην Ελλάδα είναι 100% συνειδητή. Έχω συναδέρφους στο εξωτερικό. Εγώ όμως θέλω να παραμείνω εδώ. Είναι ο χώρος μου, η χώρα μου, η πατρίδα μου, δεν την αλλάζω» σημειώνει τέλος.